fredag 30 april 2010

Vild i min mun

Gå direkt till receptet.

Vilda tomater i butiken min. Smaka på det, vilda tomater. Kanske är jag en fullkomlig sucker för en viss typ av konsumtion, men jag går igång, det skall jag villigt erkänna. Ett tråg gav mig ljus rödrosa tomater, grönspräckliga, gula, orange, mörkröda, toppiga, runda, ovala. Mmm... Jag äter helst så vackra grönsaker otillagade, och tomater dressas i min värld bäst av en riktigt god olivolja tillsammans med nötter och smakrik ost. Buffelmozzarella, gorgonzola eller lagrad feta.Ljummet kvällsmys för två:
/ ett tråg haricot vertes / en rågad näve valnötter / 200-250g blandade tomater / en liten rödlök / 100-150g lagrad feta / saften från en halv citron / ett gäng msk kallpressad olivolja / salt&peppar / ev zest från ekocitron eller dito apelsin /

Förväll haricot vertes snabbt i kokande vatten. Lägg ut som bas för din sallad. Skiva tomaterna och arrangera snyggt ovanpå och bryt över valnötter slarvigt. Toppa med finskivad rödlök och smulad feta. Pressa över citronen, ringla över rikligt med god olivolja, smula flingsalt och dra några varv på pepparkvarnen. Om du gillar smaken av citrus så skrubba av en ekocitron eller en ekoapelsin och finriv över med zestjärnet.

Njutning inte bara utlovas, den garanteras. Drick ett glas gott vin till och hälsa våren idag!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

torsdag 29 april 2010

Lilla low carb-skolan: #1

Jag tänkte att jag skulle gå back to basics tillsammans med er läsare och skriva om den kost som jag har valt, om hur lågkolhydratkost funkar och hur man kan komma igång. Det var så länge sedan jag skrev om vad det egentligen innebär, det är ju en så invand del i mitt liv numer att jag inte aktivt måste jobba för att hålla kosten lowcarb. Det är liksom bara så som det är nu. Ge mig gärna tips på vad ni vill att jag berättar mer om, vilken typ av tips just du är i behov av, så skall jag göra mitt bästa!

#1 Low carb betyder inte no carb
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer för en hälsosam kosthållning så skall 50-60% av tallriken bestå av kolhydratrik mat, på en höft sådär. Enligt tallriksmodellen så bör en tredjedel bestå av ditt protein, en tredjedel av kolhydrater och en tredjedel av grönsaker, rotsaker och/eller frukt. Den där sista tredjedelen kan ju alltså också vara rätt kolhydratrik. Proteindelen kan utgöras av baljväxter, vilket i sådana fall ytterligare adderar till kolhydrattotalen av måltiden.

Att minska på kolhydraterna i kosten kan alltså betyda olika saker. Att halvera intaget kan funka toppenbra för många, att gå ned till 10-20% av måltiderna är bra för andra. Det beror på vilken typ av person du är. Jag har tydliga bevis i min bekantskapskrets på att det finns människor som mår bäst av att äta kolhydrater som bränsle, och jag själv är beviset på motsatsen. Måltider även med bra GI (t ex fisk med quinoa, rotsaker, linser och bröd, samt frukt på det) gjorde mig tjock utan att jag hann fatta vad som hände.
När jag var i min viktminskningsfas (feb - ca sept 2009) så var en generell tumregel att min huvudsakliga mat inte skulle ligga på mer än 5-7% kolhydrater. Mycket handlade då också om att vänja mig av vid socker och de söta smakerna, både mentalt och fysiskt.

Sedan efter den tiden så prövade jag mig fram till en modell som passar mig i ett längre tidsperspektiv. I vardagen måste utrymme för olika situationer finns, klart jag tar en macka ibland eller en bit tårta när kompisen fyller år. Jag vill inte ha ett liv där jag styrs av siffror och strikta regler. Det jag vill ha är ett liv där jag är lycklig, och där ingår de där speciella tillfällena. Men, där ingår också en kost som jag mår bra av i vardagen. Nu äter jag kanske 15% kolhydrater i genomsnitt, give or take. Då mår jag bra, jag har gott om energi, jag äter riktigt god mat och tar samtidigt hand om mig själv.

Jag sitter alltså inte hemma och räknar gram kolhydrater i allt jag äter, och jag ser inte det som något farligt eller som ett "gift". Jag ser det däremot som att jag varit i fullkomlig obalans innan, och rätt felinformerad. Nu har jag hittat mer rätt och menar att kolhydrater absolut kan vara del av en hälsosam kost - men i rätt mängder!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

onsdag 28 april 2010

Fickpluntan

Gå direkt till receptet.

Idag delar jag med mig av mitt nya lilla trick. Att ha med lunchlåda till jobbet är ju en sak, ibland blir det av, ibland inte. Ibland äter man ute, ibland jobblunch, det där är lite oberäkneligt. En sak som dock är rätt konstant är behovet av en bra pick-me-up, ett mellanmål som lyfter innan lunch eller innan hemgång. Ofta så jobbar jag över lite efter 17, eller skall till gymmet, rep, på kurs eller ut på ärenden på stan. Superbra att kunna vara redo på ett enkelt sätt för sådant på eftermiddagen med bra mellanmål. Min nya grej är en liten gammeldags glasflaska med en tät kork som jag köpt. Lätt att rengöra, och gummipackningen längst upp gör att inget innehåll slipper ut. Jag gör en snabb smoodi på morgonen, häller i flaskan (som tar ca 2,5-3 dl), och därmed är eftermiddagen på jobbet sedan garanterat räddad!

I flaskan denna veckan:
/ jos på 2 morötter och två stänglar blekselleri / en näve fryst mango / en msk frön av något slag, t ex hampa /

Morotsjos finns tillgängligt både färsk och fryst i de flesta butiker om man inte har en egen råsaftare. Råsaft på grönsaker mixat med frukt eller bär gör att mellanmålet inte blir supersött, bara frukt är inte helt lyckat tycker jag, för mycket socker som inte gör nytta på lång sikt i kroppen. Frön slänger jag i för att tillföra lite nyttiga fetter som också mättar lite extra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

tisdag 27 april 2010

Vid matbordet

Gå direkt till receptet.

Undrar om det är det faktum att jag älskar ägg och omelett så sjukt mycket, som gjort att jag och lowcarbmaten klickat så fint? Det är ju verkligen helt optimalt på så många sätt. Efter många år vis kolesterolskampålen så har det ju visat sig att det inte är farligt för hälsan att äta mer än ett ägg om dagen. Tvärtom - det är otroligt nyttigt! Näringsinnehållet visar både av gott om protein, vitaminer och goda fetter (mer bra omega-3-fettsyror i ekoägg än andra, därtill!) och jämfört med alla sorters kött och fisk (och även mejeriprodukter!) så är det rätt klimatsmart mat. För att verkligen vara klimatsmart då, så köp ägg från hönor som fått vegetabiliskt foder.

Jag tillhör dem som verkligen gillar en krämig omelett. Därför rör jag i lite grädde istället för vatten eller mjölk. Jag vispar inte smeten särskilt hårt, och jag ser till att värmen är svag när omeletten puttrar igång. Resultatet blir ljuvligt varje gång! Om du vill ha en lättare omelett så vispa upp smeten ordentligt med lite vatten i och grädda snabbare på högre värme. Se alltid till att ha gott om smör i pannan, det finns inget tristare än skosulan som kan bildas i botten på en för torr omelett.

Omeletten på bilden åt jag som första måltid i vårt Sturebyhem när så alla möbler väl hade kommit en solig dag i veckan som gick. Jag hade ett bord att sitta vid för första gången på 5 veckor och i pannan fräste jag lyckligt:

/ ett paket ekobacon / en näve ekosvamp / en halv liten rödlök / äggsmet på 2 ägg och en slatt grädde / några skivor stark grevé i bitar / salt&peppar /

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

måndag 26 april 2010

Res INRIKES med Mikkan


Jag har ju glömt att berätta! Jag har fått äran att fylla två sidor i nya numret av magasinet INRIKES, tre blogginlägg är publicerade som de är skrivna, rakt upp och ned. Jag gillar idén, att behålla bloggformen även i en tryckt tidning är kul, det ger ett annat tilltal och ger som tre små nedslag i en matbloggares liv såväl som receptinspiration.

Här är hela tidningen digitalt! Kolla in sidan 51.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

söndag 25 april 2010

Helgen i bilder

Grym fiolgubbe i väntan på t-banan, Odenplan.Uppfriskande awesome Tom Kha Gai på sunkigt thaiställe vid Vanadisplan. Riktiga kryddor, färska grönsaker, perfekt smakbalans. Starkt, men just så att jag klarade av det. Finfin galanga.Syndiga lakritsmacaronerLakritsfestivalen 2010.Flyttoredan piffades upp med de vackraste blommor jag kunde hitta.Efter städning av gården tillsammans med hela Brf Skogskarlen motades den ymniga svetten med färskpressad morotsjos. Notera frisyren som börjar dra en smula åt sjukhusjuristen i Scrubs. Dags att börja åldras med värdighet, kanske?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

lördag 24 april 2010

Festivalyra!

Dagens fintur gick till Vasastan. När man är ny i stan så kan en utflykt faktiskt gå dit och kännas ny och spännande. Med GPS hittar man allt och fashionabelt sena efter invigningen dök vi så upp på Hotell Norrtull mitt på dagen idag. Jag hade på vägen dit jobbat på att få ned mina förväntningar. Om man räknar med att bli wow:ad så brukar upplevelsen ofta falla platt. Lakritsfestival 2010, svårt att inte låta tankarna och drömmarna ränna iväg.Jag måste dock säga att jag ändå blev ganska wow:ad trots allt! Många roliga butiker och leverantörer, tryffel, plåtaskar med italiensk lakrits, finsk tjärlakrits, såser, bröd, marmelader, kompletterande ost, salmiakchoklad, mums från Island, klubbor, pulver, en hörna för lakritsminnen, en lakritsstaty, workshop för utveckling av lakritsens smakspråk. Listan rullar på, magen fylls av smakprover, törsten kryper på. Fika på bubbelvatten och lakritsmoussetårta med rabarberkompott.Packat med folk, tränga sig fram till nya smakprover bland andra som står och hummar och tycker. Vi köpte med oss många nya saker som kändes roliga, och en gammal favorit: den fina mjölkchokladen från L'Artigiano, med olivolja och havssalt.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

fredag 23 april 2010

...vårvindar friska...

Kallt som attan på morgonen idag, but I've got my eyes on the price: våren är här! Städning av gården i nya bostadsrättsföreningen idag, IKEA kommer med nya sängen och farbröder från Göteborg kommer med alla våra grejjer, efterlängtade som bortglömda, snart är de här!

Nu är också det mums vi väntat på så länge äntligen här: primörerna! Det är något så sagolikt med vårens mat, de första späda grönsakerna, rädisor, lök i knippen, rabarber, sparris, färsk vitlök, rödbetor, salladslök, sockerärtor.

Jag tycker att de flesta primörer kommer till sin rätt serverade helt nakna, rakt upp och ned. Ät dem råa i sallad, eller koka t ex sparris och betor mjuka och njut med en klick riktigt smör och lite flingsalt. Det är vad jag kommer fira flytten och starten av den nya livet som Stockholmare med i alla fall.

Någon mer än jag som står redo att leta nässlor bland alla löv och skräp ute i skogsdungar och diken?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag 21 april 2010

Snällaste soppan

Gå direkt till receptet.

Nu gäller det att ha silkesvantarna på i köket ett par dagar, känner jag. Det tar enormt mycket längre tid att bli frisk än tiden man lägger på att vara sjuk, det är ett som är säkert. Både Smaskens och Sofia på Taffel inspirerar till en snäll och mjuk soppa (utan snusk såsom konjak och whiskey såklart, sånt får vänta. Även om jag blir lite avis på dem, det får deras soppor att verka sjukt mycket lyxigare!).

Serverar en konvalecent ca 4 gånger:
/ 1 rödlök / 3 torkade svamphattar (shiitake i mitt fall) / smör / 1 stort blomkålshuvud / 1 fänkål / 2 dl grädde / 1 puck fond / 1-2 tsk lantbuljongpulver / vatten / salt&peppar / gurkmeja / 5-6 dl vatten / 0,5 dl riven parmesan / 1 klyfta vitlök / 1 dl mandel /

Lägg den torkade svampen i blöt ett par timmar innan matlagningen, i typ 2-3 dl vatten. Fräs skivad lök och uppblött svamp (spara blötläggningsvattnet!) i rikligt med smör.

Tillsätt blomkål och fänkål i bitar. Ju mindre bitar, destu kortare koktid, det avgör du själv. Slå över svampvattnet, grädde och ytterligare ca 4 dl vatten. Krydda med en puck grönsaksfond, lite lantbuljongpulver, nymald peppar och en nypa salt. pressa i vitlöken, och sätt färg på det hela med gurkmeja, torkad eller färsk.

Under tiden soppan bubblar, rostar du de hela mandlarna i en torr panna. Du känner på lukten när de är klara, det tar några minuter. Tillsätt parmesan till soppan när grönsakerna kokat mjuka, och häll både den och mandlarna i en matberedare eller blender av något slag. Kör soppan så slät som du själv vill. Jag personligen vill inte ha någon puré utan lite struktur. (Kanske har jag inte tålamodet egentligen, och så intellektualiserar jag det såhär i efterhand? Jaja...)

Servera rätt uppochned, klipp gärna över persilja om du råkar ha det hemma.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

tisdag 20 april 2010

Mat med guldkant: vetegräs

Det var ju sjukt länge sedan vi superfoodade oss tillsammans. En ny kamrat bland alla påsar med pulver och frön kommer här: vetegräs. Säkerligen har många av er hört talas om vetegräs i hippa Hollywood-sammanhang, kanske har ni sett den där silvriga kvarnen som brukas för att göra juice på färska vetegrässtrån? I brist på sådant har jag själv köpt gräs i pulverform för att ha i mina gröna smoothies.Det som är grejjen med vetegräs (och även riktigt gröna färska blad över lag) är klorofyllet, ni vet det där som gör bladen gröna som man läste om i naturkunskapen. Just det ja, det har antiinflammatorisk effekt och stärker immunförsvaret. Dessutom är den starka gröna färgen tecken på att det finns riktigt mycket antioxidanter att dra nytta av!

Sen innehåller vetegräs en mängd viktiga aminosyror, vitaminer och mineraler, så det är verkligen något som kan höja näringsvärdet i din mat avsevärt. Smaken är ganska neutral, jag tycker att både smak och doft påminner lite om nyponsoppa faktiskt! Precis som med allt annat så är detta livsmedel inte enskilt någon form av mirakelkur, men det är ett sätt att öka näringstätheten i det man äter. En grym smoothie på t ex bär, apelsinjuice och gröna blad blir ännu grymmare med en sked koncentrerat vetegräs! Det är viktigt att man köper en produkt som verkligen uttryckligen är raw, för just i gröna grönsaker så försvinner mycket av näringen vid tillagning.

Tidigare artiklar i serien om mat med guldkant: Hampa, Bipollen , Spirulina, Rå kakao samt Kanel och Gurkmeja.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

måndag 19 april 2010

Mjukmaten

Lite lätt vimsig och matt efter nattens magflunsa (jotack, man hinner glömma hur djävligt det är!) plockade jag upp luren när maken ringde efter jobbet idag. Ville jag ha något? Ja - potatis, mandel eller sparris tack! Det var evigheter sedan jag åt god potatis, och när jag var barn så fick man alltid mosad potatis med smör av mamman efter magsjuka, kanske kokt ägg, kanske kokt torsk till. Men oavsett, alltid potatis mosad med mycket smör.

Det var gudomligt att smaka, då som nu. Små söta mandelpotatisar, rikligt med riktigt smör och stora ekoägg, krämigt kokta. Imorgon är en ny, sannolikt bättre dag.Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

söndag 18 april 2010

Om lycka

Jag har alltid känt mig kraftig hela mitt liv och i yngre år mått mycket dåligt över just det. Över åren gick jag upp i vikt trots att jag försökte äta hälsosamt. Fettsnålt, lightprodukter, skuld och skam kring fett och njutningen som det ändå innebär att äta fett. Med tiden har självförtroendet vuxit och faktum är att kort innan jag började äta enligt LCHF-modellen så var jag rätt tillfreds. Jag hade börjat tycka att jag var fin, jag köpte inte längre för små kläder i förhoppning om att jag snart gått ned några kilo. Jag hade köpt min första bikini på åratal.

Kanske är man som mest öppen för förändringar när man är i balans och lugn? För mig så vände LCHF alla mina matmässiga perspektiv upp och ned. Att det inte skulle vara nyttigt att basera kosten på alla de där vanliga kolhydratrika basvarorna hade inte riktigt slagit mig innan. Jag hade ingen aning om hur suget efter socker och min aptit fungerade. Det hade inte heller slagit mig att kroppen behöver fett i någon särskild utsträckning, och det är nog en uppfattning som de flesta har. Så lite som möjligt. LCHF har för mig inneburit att en livslång rädsla för "det äckliga fettet" har försvunnit.

Det har inte ersatts med en dito rädsla för socker eller andra snabba kolhydrater. Kanske för att jag har en annan koll på läget, nu när jag hajjat vad som gör att jag kommer i obalans, gör så att jag går upp i vikt och får blodsockret att åka berg-och-dalbana? Innan har det alltid varit en balansgång på slak lina. Mellanmål i väskan för att inte tas ned av blodsockerdippen, Skalmans mat-och-sov-klocka inbyggd i kroppen, ingen flexibilitet - jag måste ha mat NU!

I retrospektiv, nu när jag gått ned en stor del av min moderata övervikt, så ser jag flera saker. Jag mår absolut superbra nu, känner mig smidigare, har lättare att träna, det är roligare att handla kläder när saker faktiskt passar. Jag är knappast perfekt (vem är det?), magen är sannerligen inte platt, men jag känner mig otroligt bekväm i mitt eget skinn, och det ger en enorm frihetskänsla! Den hade jag inte förut! Jag vet dock inte om det är nog för att säga att jag skulle vara lyckligare nu. Om känslan att man inte är bra nog finns inombords, så försvinner den sällan när kilona trillar av. Viktnedgång är ingen quickfix för mindervärdeskomplex eller dåligt självförtroende, det vinner man på andra sätt.Så, arbetet med att må bra i min kropp började innan jag gick ned i vikt, det råkade bara sammanfalla någorlunda. Det är min förhoppning att jag skall få ha en kropp som håller mig frisk hela livet, vilket inkluderar en rimlig nivå på både vikt och midjemått, men också att min vikt aldrig skall vara ett mått på hur bra eller lyckad jag är inför mig själv.

fredag 16 april 2010

Testköket: Hondar tala mat

Smaskens gjorde det igen. Som så många gånger förr så drev hon in mig i köket, Annika, med nya fräscha idéer. Jag vet inte varför jag aldrig tidigare lagat frikadeller, eller alls tänkt tanken. Den presenteras ju för oss i ett av Walt Disneys julkort år efter år efter år. Jag vet inte heller varför jag så sällan har med kapris i matlagningen. Kanske för att jag inte har en aning om vad den lille gynnaren vill ha eller behöver för att bli sådär riktigt lyckad i grytan.

Nu vet jag bättre. Nu vet jag att frikadeller är busenkelt att göra, att kapris smakar helt ljuvligt tillsammans med bacon, citronzest och parmesan. Jag vet också att detta kommer bli återkommande i mitt kök.

Receptet på Annikas fläskfärsfrikadeller i gräddig tomatsås finner du här. Jag följde det slaviskt, sånär som på vinet i såsen (visade sig att inte heller vinöppnaren hade lyckat ta sig hit från Götet ännu, den som väntar på något gott...). Det gick riktigt bra ändå. Gjorde tomatsåsen i den panna där jag fräst baconbitarna och slösade inte en sekund med olivoljan. Pastan byttes mot finskivad endive och lite riven morot. För er bekvämlighets skull klistrar jag in det grymma receptet här åt er, som en tribut till frikadellmakerskan själv!

Massor av frikadelli
/ 500 g fläskfärs / salt&peppar / 1 stort ekoägg /1 paket ekobacon, finstrimlat och stekt / 1 dl finriven parmesan / 2 msk finhackad kapris / en halv dl finhackad bladpersilja / 1 finriven vitlöksklyfta / zest från en ekocitron /

Gräddiga tomatsåsen
/ 2 burkar tomater, hela eller krossade / 1 finhackad liten lök / 2 finrivna vitlöksklyftor / generöst med olivolja / 1 dl vitt vin / en nypa råsocker / salt&peppar / 0,5-1 dl vispgrädde /

Blanda ägg, kapris, bladpersilja, vitlök, citronskal och stekt bacon separat. Krydda färsen med salt och peppar, och blanda sedan ned även den. Forma sedan till knappt valnötsstora bullar.

Fräs lök (gärna schalotten) och vitlök försiktigt i pannan där du stekt bacon. Häll över vinet 8optional!), tomaterna (Annika tipsar: klipp de hela tomaterna i bitar rakt ned i burken; jag gillade att ha lite bitar i såsen) och grädden. Krydda med salt, nymald svartpeppar och en gnutta råsocker. Låt sedan kötbullarna plumsa ned i såsen, och bubbla på medelvärme i uppemot 30 minuter.

Servera gärna med finriven parmesan och ytterligare nymald svartpeppar.

Fler artiklar om min testköksverksamhet finner du här, och tanken bakom det hela har jag skrivit om i seriens första inlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag 14 april 2010

Mina bästa vardagsrecept

Gå direkt till recepten: 1, 2 och 3.

Veckans bloggtema hos Mymlan passar sällan mig, jag försöker hålla min blogg hyfsat renodlad även om det bor en skribent i mig som gärna hade avhandlat fler ämnen än mat emellanåt. Denna vecka glimrade någonting dock till. Kunde det vara? Nä...eller, jo? Ett nödrop, ett skri efter bra och prisvärd vardagsmat som går snabbt att göra och som inte kräver att man snurra in på saluhallen och ber om ingredienser man inte kan uttala.

Jag kan så förstå tilltalet; även om jag själv inte har småbarn så är "livspusslet" trassligt nog som det är, och behovet av bra och snabb middagsmat i vardagen är nog både stort och svårtillfredställt. Jag själv brinner ju för att matlagning skall vara enkelt och tillgängligt, och vet att många fler därute skulle kunna variera maten och äta både nyttigt och gott utan att drabbas av den stora pankheten som följd. Jag presenterar nedan några fina favoriter i repris och säger till er: vardagslagare, get it on!TORSK I ÄGGSÅS, serverar 3 personer
Tidsåtgång: ca 20 min

Råvarukommentarer: detta funkar med vilken vit fisk som helst i princip. Köp allt från färska eller styckfrysta filéer till det klassiska fiskblocket. Ägg finns oftast hemma i de flesta kylskåp, grädde borde göra det i vart fall och persilja finns billigt överallt. Vinet kan uteslutas, om man inte har en slatt över sen helgen eller har lust att öppna en ny flaska på en vardag.

Ingredienslista: / 4 ägg / 2 dl grädde / 2-3 msk creme fraiche / 0,5 dl vitt vin / en kruka persilja / buljong eller fiskfond / ca 300g fisk av torsktyp / salt&peppar /

Instruktion: Lägg först och främst fram fisken så den tinar något om den legat i frysen, gärna på morgonen i kylen om du pallar att plan ahead. Koka äggen "lagom" hårda, i min värld är det ca 5 min. Koka samtidigt ihop såsen i en panna: grädde, creme fraiche, vitt vin, buljong, salt och peppar. Lägg i torskbitarna i såsen när den bubblat ihop sig bra och låt dem tillagas på svag värme under några minuter. Hacka en kruka krusig persilja och strö över tillsammans med de hackade äggen.

Serveringstips: gör gärna en krispig råkostsallad till med t ex rödkål, blekselleri och morötter!GRÖN CURRYSOPPA, serverar 4 personer
Tidsåtgång: ca 20 min + blötläggning

Råvarukommentarer: linser är bra basvaror att ha hemma. Lägg en näve i blöt när du kommer hem från jobbet t ex, så är de lagom när du hunnit plocka undan disk, duscha, gå ut med soporna eller sådär. Den frysta grönkålen kan bytas ut mot hackad fryst spenat.

Ingredienslista: / ett paket fryst grönkål / 3-4 msk beluga/puylinser / 4 dl vatten / buljong eller fond / ca 3 msk creme fraiche / salt&peppar / curry /

Instruktion: Värm den frysta grönkålen i en kastrull med 4 dl vatten, rejält med gyllene curry och ekologiskt lantbuljongpulver, fond eller en buljongtärning. Låt de blötlagda små linserna bubbla med. Puttra tills linserna är lagom mjuka/al dente, krydda med salt och peppar. Ett par skedar creme fraiche ger soppan en skön tjocklek.

RÖD KYCKLINGGRYTA
Tidsåtgång: ca 20 min + 10 min till att ta loss allt kött

Råvarukommentarer: grillad kyckling är lätt att få med sig hem i farten. Konserverade tomater och torkad frukt är lätt att ha hemma, likaså morötter och gul lök som är klassiska basvaror. Ajvar håller länge i kylen och är användbart till mycket, finns i alla livsmedelsbutiker vid det här laget, och finns även i en starkare variant för den våghalsige.

Ingredienslista: / 1 grillad kyckling / 2 burkar konserverade hela tomater / ett par kläm tomatpuré / 2-3 msk grädde / 2 gula lökar / 1 morötter / 2 vitlöksklyftor / en näve champinjoner / ca 5-6 torkade aprikoser / 3-4 msk ajvar relish / buljongpulver eller fond / salt&peppar /

Instruktion: Fräs kycklingen delad i mindre bitar med skivad svamp och skivad lök samt pressad vitlök, morot i slantar och finhackade aprikoser. Krydda med salt, peppar samt buljongpulver och tillsätt burktomater, lite vatten, grädde, tomatpuré och ajvar efter tycke och smak.Serveringstips: Gott, nyttigt och vackert med lätt förvällda gröna grönsaker till detta, som t ex haricot vertes, brysselkål eller broccoli.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag 13 april 2010

Tvättmaskinskrubb

Gå direkt till receptet.

Så kom då dagen D, dagen då människans bästa vän skulle entra Sturebylägenheten. Jag talar naturligtvis om tvättmaskinen! Vi snålade givetvis vid beställningen och tänkte att uppbärning och montering, det får vara. Den tusenlappen kan vi äta en god middag för istället, tänkte vi. Då vi insåg att vi dock skulle ha ett dilemma på sisådär 50-60 kilo ståendes utanför porten, så bjöd vi hem bästa vännen Björn. Ännu en göteborgare i exil som inte tackar nej när jag lagar mat (betydligt mer tacksam än min något skeptiske man, även om han trots allt blev riktigt förtjust över just dagens kökskreation).

Kryddig karré:
/ en karréskiva per person / en klyfta vitlök med skal / ett par slantar färsk ingefära / smör / salt&peppar /

Kläm till vitlöksklyftan/orna med t ex handtaget på kniven. Låt den och ingefäran ligga med i smöret medans det smälter i pannan. Stek karrén på rätt hög värme och krydda kontinuerligt med salt och färskmald peppar. dekorera med torrostade sesamfrön enligt nedan.

Varm endivesallad:
/ ett knippe broccoli / en näve skivad svamp / 2 endiver / en hackad tomat / 2 mogna avocados / en riven morot / en rågad msk rostade sesamfrön /

Woka/fräs broccolibitar och skivad svamp. I salladsskålen skär du ned endiven (se till att dess toppar är gula och inte gröna). Riv sedan ned moroten och blanda i de wokade grönsakerna. Toppa med finhackad tomat, avocado i kuber, sesamfrön som du rostat helt kort i en torr panna och dressing enligt nedan.

Dressingen:
/ 3-4 msk kallpressad rapsolja / 1-2 msk god mörk soja / en halv hackad chilifrukt / en stor hackad klyfta vitlök / saften från en halv lime /

Häll upp oljan i en liten skål och tillsätt finhackad chili och vitlök. Häll i soya och limesaft under ständig omrörning så att det hela gifter sig fint. Ringla både över salladen och köttet.Lagom tills maten var både lagad och uppäten så kom tvättmaskineleveransen hem till oss. Efter mycket svett och skrapande av dörrlister så står nu underverket faktiskt på plats. Helt oinkopplad givetvis eftersom ingenting stämde med våra uttag i badrummet. Den där middagen vi handlar istället för installationsservicen better be damb good.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

måndag 12 april 2010

Beet juice

Dagens tips till dig rör en ny joskompis: rödbetan! Många är ofta (med all rätt) skeptiska till jos på grönsaker, och jag har själv varit med om ofta att det alltsomoftast blir tokfel när tusen smaker kombineras i en sörja som skall vara "nyttig". Har därför själv undvikit fenomenet grönsaksjos ute i butik under hela min levnad pretty much, tills dess att jag själv skaffade en råsaftcentrifug och kunde leka lite med egna kombinationer.

Rödbetor smakar sött och jordigt. Sötman är inte som den hos frukt, och den "mineraliga" känslan i smaken gör att man absolut inte kan missta den för något annat än just en grönsak. Tillsammans med väna morötter och syrliga krispiga äpplen (gärna sånna där rosa Fuji!) händer dock något trevligt. Det gifter sig och drycken blir fantastiskt len och skön. dessutom är det ju riktigt antioxidant (Färgen! Färgen!), rikt på trevliga folater och kanske får du även även en liten skjuts i joggingspåret av ett glas eller två?

Ps. ...och om du inte vill josa alla dina rödbetor - varför inte göra en vacker carpaccio på de finaste knölarna?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

lördag 10 april 2010

Hela dagen i en låda eller tre

Gå direkt till recepten, 1 & 2.

Idag går högskoleprovet av stapeln. Hur förbereder man sig inför en heldag av spänning och huvudbrystortyr? I boken jag läser och övar på kluriga uppgifter så står att man skall förbereda sig väl med bekväma kläder och långsamma kolhydrater - det är viktigt att energin räcker hela dagen. En timma mellan varje pass är lite för kort tid för att hinna ge sig ut på jakt efter mat i området (cafeterian på gymnasiet i fråga känns inte som ett alternativ, *ryys*), jag sätter all min tro och tillit till matlådorna.

Provgucka för smarta tjejjer närmare tretti:
/ 1 rågad msk vardera av majonnäs och creme fraiche / ett par hyvel på rödkålen därhemma / ett halvt tråg haricot vertes, lätt förvällda / 2 ägg / dragon / lökpulver / salt /

Blanda själva dressingen, dvs majonnäs, creme fraiche och kryddor direkt i burken. Förväll haricot vertes lite kort (kanske en halv-en minut), gärna energieffektivt tillsammans med äggen som kokar i 6 minuter på medelvärme. Hyvla i nån dl rödkål, splitta de gröna bönorna i tredjedelar och lägg i. När äggen kallnat lite skär du ned dem också. Klipp gärna över lite kryddgrönt om du har hemma!Enkla hjärnboostar-smodin:
/ 2 nypressade apelsiner med fruktkött / en stor näve frysta blåbär / en kompakt näve späda mangoldblad /

Pressa citrusen och mixa sedan med bär och blad tills att du fått en helt slät och fin smoodi.

Dessutom har jag färskt surdegsbröd med avocado och en god grevé med mig, och därtill en trevlig trailmix i fickan: pecan, macadamia, hasselnötter, gröna russin, cashew, pumpakärnor och torkade mullbär. Glöm inte att Pythagoras sats lyder: längden på hypotenusan2 = längden på kateterA2 + längden på kateterB2. Det är en tuff värld därute. Är ni redo? Nu kör vi!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

fredag 9 april 2010

Mikkan har blivit med surdeg!

Idag hände det, nu är adoptionen ett faktum. Fina Kafkaf-Eva som dagligen förser mig med min morgonfix av det ljuva svarta guldet har nu givit mig en bit av deras grymma, väletablerade ekologiska surdegskultur!

Sagan säger att Kafkaf-mannen (som står i en likadan vagn som "min" utanför NK, uppe vid Klarabergsviadukten) matade surdegen med otrolig frenesi för att få en perfekt kultur. Lite som med en tamagotchi så ringde alarmet regelbundet och han begav sig hemåt för att mata. Men så blev det ju bra också. Nu skall jag ta mig an surdegandet på bred front, ta tag i något av Martins enklare grundrecept, få degen att bubbla och göra underverk.

Det är ingen vacker syn just nu, det håller jag med om, men så är det ibland även för en matbloggare. Surdegen är som den där grå äckliga puppan, som blir till en vacker fjäril om man bara har lite tålamod.

Inför påsken publicerade SvD en mycket läsvärd understreckare om surdegsbrödets historia (jag gillar att grunda med lite teori). Jag har inte gjort kopplingen innan, men i Bibeln talas det i tid och otid om det obefläckade rena brödet, det som inte blivit syrat. Kristi lekamen intages ju i form av ett stycke osyrat bröd, till råga på allt. Dagens surdegskramare lever alltså mer eller mindre i hor. Bibeln och maten vore ett vettigt ämne att rota i, kanske Jonas Gardell kan ringa mig och så blir vi vänner och gör en TV-serie ihop? I'm just saying, han skulle inte ångra sig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

torsdag 8 april 2010

Gammal goding

Gå direkt till receptet.

Keso a la Malta var en riktig favorit förra sommaren när blåbären stod som spön i backen och jag åt strikt lågkolhydratkost. Jag kryddade med vaniljfrön, kanel eller kardemumma, toppade med bär, nötter, jordgubbar, körsbär, granatäpplekärnor - you name it.

Igår framåt kvällen blev jag så otroligt sugen på att jobba vidare på konceptet en smula, och det blev såhär:/ 2 dl ekologisk vispgrädde / 1 pkt ekologisk keso / 0,5 kuvert saffran / zest från en halv ekocitron / 1 tsk mjuk honung / 1 dl hallon / ev 0,5 dl pinjenötter /

Krydda grädden med saffran och citronskal, vispa sedan upp den fluffigt. Rör ned honung och keso, servera med tinade hallon och toppa med pinjenötter! (- det skulle jag iaf ha gjort om jag inte varit smart nog att provsmaka dem först. Som så många gånger förr var de härskna bortom vett och sans, och fick åka i bingen. Ääk för pinjemun! Är det bara jag som har konstiga smaklökar, månne?)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag 7 april 2010

Testköket: Eanie Greenies tabbouleh

Den snyggaste och häftigaste salladen på mycket länge har jag hittat hos Eanie Greenie. För det första skulle jag aldrig kommit på själv att grodda quinoa, än mindre att tänka i tabbouleh-termer i samma svep. Men, det gjorde Greenie och från första stund jag lade ögonen på både receptet och framförallt bilden så kunde jag inte sluta tänka på det.När jag kikade på quinoa i butiken och började läsa på förpackningarna så såg jag att det skilde sig en del ändå mellan de olika sorterna. Den röda respektive svarta sorten innehåller mest antioxidanter och mycket järn och magnesium, medan den vita varianten innehåller något mindre mineraler. Den stora grejjen var dock att de ljusa fröna innehåller 60% kolhydrater och i gengäld en större fetthalt medan de andra sorterna innehöll 70% kolisar och något mindre fett. Hur kommer detta sig, någon som vet? Nåväl, här kommer hur som helst receptet på en framgångsrik sallad:

/ 1-2 dl groddad quinoa* / 1-2 nävar klyftade minitomater / ett knippe bladpersilja / ett par kvistar färsk mynta (kan väljas bort om man inte gillar) / 1-2 finskivade salladslökar / 1 avocado i kuber / olivolja / saften från en halv ekocitron / salt&peppar /

Blanda alla grönsaker förutom avocado i en vacker skål eller tallrik. Hacka örterna hyfsat fint, bladpersilja känns lätt lite träigt annars. Toppa med avocadon. Pressa över citron, ringla en god kallpressad olja och låt dra en stund innan du går loss!

* Busenkelt! Så här gör du: lägg i blöt ett par timmar, häll av vattnet och låt stå i kylen eller svalen 1-2 dygn, skölj av två gånger per dag ungefär. Vips så har du små söta groddar!

Fler artiklar om min testköksverksamhet finner du här, och tanken bakom det hela har jag skrivit om i seriens första inlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag 6 april 2010

I lunchlådan: regnbågen!

Gå direkt till recepten, 1 & 2.

Det snabbt skiftande vädret slår mig lätt ur balans. Sol och blå himmel ena dan för byts i snö och regn andra dagen. Jag lämnas med känslan att man inte kan lita på något, inte ta det vackra för givet alls. Det är givetvis ingen bra inställning i livet, man får se till att skälv skaffa sig en hög lägstanivå, så att man inte blir helt sänkt nästa gång ett par flingor faller från skyn.

Igår kväll fick jag sådan lust att fylla mitt kök med vackra färger, och det gjorde jag sannerligen. Sannolikt har jag byråns snyggaste lunchlåda idag, har svårt att tro något annat.

Coleslaw:
/ 3 msk majonnäs / 3 msk creme fraiche / 1 stjälk blekselleri / 1 klyfta rödkål / 2 morötter / 2 skalade broccolistjälkar /

Vevade faktiskt själv ihop lite majonnäs smaksatt med en gnutta god olivolja. Halva satsen av detta recept gör att du får en del över till annat gott också, efter detta kreation.

Skiva alla grönsaker supertunnt med hjälp av matberedare, det ger i särklass bäst resultat. Blanda dressingen för sig och tjoffa sedan ned den i grönsakshavet. Du kan variera med andra passande grönsaker som fänkål, kålrabbi, gulbetor, blomkål, polkabetor, palsternackor mm. Alla sådana grönsaker är nyttiga att äta råa och är dessutom low carb.

Den röda lena färsen:
/ 500g färs, här av kalv / 1 finskivad lök / ca 1 dl finskivad svamp / 1 msk tomatpuré / 1 msk grovkornig senap / 1 burk tomater / ett par kvistar färsk dragon / 2 grovrivna rödbetor / worshestershiresås / salt&peppar /

Fräs skivad svamp och lök i smör, tillsätt sedan färsen. När även den blivit brynt smaksätter du med bladen från ett par kvistar dragon, senap, ett par rejäla stänk av den där brittiska såsen samt salt & peppar efter behag. Låt bubbla på svag värme tillsammans med tomaterna. Tillsätt efter en stund de grovrivna rödbetorna och låt bubbla ytterligare en stund på ännu svagare värme. Den röda färgen sprider sig efter hand och bibringar en otroligt fyllig och saftig smak!

Servera med groddar, finskivade tomater eller tärnad avocado, kanske. Njut av att själv styra riktningen på ditt liv och humör.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

måndag 5 april 2010

Monday, bloody Monday

Gå direkt till receptet.

Ända sedan jag läste Matgeek-Johans senaste tipsinlägg, där han nämner den mycket delikata idén att göra lemon curd på blodapelsin, så har jag själv inte kunnat släppa tanken. Fatta vilken grej, dels att göra det själv alls (jag gillar den man köper, men tycker ofta att den är på tok för söt för att ha som spread på scones eller dyl), dels att använda den ursnygga blodapelsinen istället. Som ett sista farväl innan säsongen är över.

Med utgångspunkt i det recept som Johan länkade till (som i sin tur är hämtat från tidningen Gourmet) kan en Bloody Curd se ut som såhär, enligt Mikkan:

/ saften från 5 blodapelsiner / zest från en ekocitron / ca 1 dl råflorsocker / ca 1 dl smör / en nypa salt / 5 gulor från stora ägg / en nypa naturligt vaniljpulver (eller lite frön från färsk vaniljstång. Inte vaniljsocker, alltså) /

Pressa apelsinerna (går givetvis bra att köpa juice, även om det är roligast att göra själv). Blanda med zest, salt, smör och socker i en tjockbottnad kastrull. Vispa med ballongvisp på medelstark värme, ca 1-2 minuter. Vid sidan av, har du redan förberett en bunke med de fem gulorna i, lätt ihoprörda. Däri häller du ca 1 dl av den varma blandningen under frenetiskt vispande, så att det hela gifter sig fint och blir till en slät kräm. Efter detta kan du tillsätta hela äggkrämen till kastrullen, och låta bli varmt på svag-medelvärme. Tillsätt vaniljpulvret/frön från vaniljstång och låt massan tjockna under omrörning i ca 5 minuter. Färgen transformeras allt eftersom, från den mer ettriga röda som saften har direkt efter pressning, till en mild cremeaktig gulorange.

Låt svalna och häll upp i vackra burkar, servera till glass, scones eller tjock grekisk yoghurt.

(Ps. I originalreceptet ingår också en sked stärkelse av något slag. Jag skippade detta, har aldrig sådant hemma liksom, vilket gjorde att min curd inte blev en så fast kräm som den du köper, utan en mer rinnig spread. Är det viktigt för dig att det går mer åt marmeladhållet, så är det lätt kirrat alltså! Och här är sockret minstat en hel del också. Curden är fortfarande söt i smaken och det är ju en fråga om tycke och smak. jag röstar dock för att socker gärna används i rå form och är där för att förstärka smaker istället för att ta över helt.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

fredag 2 april 2010

Alternativt i ägget

Gå direkt till recepten, 1 & 2.

Som en liten motvikt till gårdagens kakbak kanske, bjuder jag idag på två små fina sorters bollar. Om du känner att det blir för mycket påskgodis nu i helgen, så kanske det här är någonting för dig? Kanske är det något för dig ändå, ovanpå allt godis? För egen del har jag gärna sånt här i frysen och norpar med ett par till gymmet. Efter ett pass så kan man riktigt känna hur kroppen kittlar runt allt nyttigt och suger åt sig.Vita bollar:
/ 1 msk riven kokos / 2 msk kallpressad kokosolja / 1 näve av mandel respektive macadamia och cashewnötter / 1 näve gröna osötade russin / en halv näve torkade mullbär alt torkade strimlade aprikoser /

Låt nötterna ligga i blöt några timmar alt över natten. Ta bort skalet från mandlarna. Mixa alla torra varor först, tillsätt sedan kokosolja och torkad frukt. Rulla till små bollar i ytterligare riven kokos.

Chokadbollar:
/ 1 frp torkade blåbär (sötade med juice, inte socker!) / 1 näve pumpafrön repektive pecan- eller valnötter / 4 rågade msk kakaopulver / 1 rågad msk spirulinapulver / 1-2 msk kallpressad rapsolja / 5 torkade plommon / 1 tsk mald kanel / 2 msk hampaproteinpulver (kan uteslutas)/

Låt nötter och frön ligga i blöt några timmar alt över natten. Mixa sedan tillsammans med kakao, hampaprotein, spirulina och kanel. Lägg till blåbär och strimlade plommon. Tillsätt under mixningen olja i en fin stril. Ta så mycket som du ser behövs för att få smeten att gå ihop fint. Gör små bollar som du rullar i ytterligare kakaopulver.

Tips på flera bollar: Bums originalboll, Mikkans bumsboll, Mikkans förbättrade bumsboll, Jessicas incabollar och hennes spirulinabollar.

Generellt så är den gyllene regeln här att du kan blanda lite som du vill. Använd pecannötter och krydda med limezest, kanske? Söta med honung om du känner för det! Rulla i svarta och vita sesamfrön kanske, eller varför inte vallmofrön som är så vackert blå? Det fina är att nötter + torkade frukt och bär mixade ihop gör att du kan rulla små bollar och på så vis ha smidiga energipaket till mellanmål redo när du behöver. I frysen håller sånt här i ett par månader, i kylen kanske 1-2 veckor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

torsdag 1 april 2010

Smaskens till sista slicken!

Det är inte ofta jag bakar, och jag gör sannerligen inte anspråk på att vara någon som alls hanterar söta saker med finess, men emellanåt får jag känslan av att man knappast kan syssla med något mysigare än att baka hemma. Radion står på, matlagningsvinet är bytt mot en skönt vass espresso och kladdandet är i full gång! Som så många gånger förr plockade jag upp söta systrarnas söta bok, och med utgångspunkt i deras fina havrecookierecept så gjorde jag min egen, något mer Mikkan-anpassade variant. Inte så mycket socker som de föreskrev, en del agave som ersättning istället, hälften av vetemjölet utbytt mot nötmjöl, riktigt vaniljpulver istället för vaniljsocker och havregrynen utbytta mot den grövre 4-kornsgrynblandningen jag hellre kör på.

Grundrecept för havrecookies, ca 30 st:
/ 200g rumsvarmt smör / 2 dl råsocker (gärna flor) / 3 msk agavesirap / 1 ägg / 2 msk vatten /
Rör smör och socker fluffigt, Tillsätt ägg och vatten. (Det var typ här som jag gav upp den romantiska bilden av de självslevade kakorna och tossade allt i hushållsassistenten.)

/ 1 dl vetemjöl / 1 dl nötmjöl / 1 tsk kanel / 0,5 naturligt vaniljpulver / en nya salt / 0,5 tsk bikarbonat /
Blanda dessa torra ingredienser separat, och tillsätt sedan till smörkrämen. (Nötmjölet i fråga har jag köpt, just detta är riiiiktigt finmalda tigernötter, men det går säkert bra med t ex mandelmjöl)

/ 7 dl gryn /
Rör i denna stora hög gryn i kaksmeten (ej i matberedaren då, nån måtta får det vara). Dela sedan antingen upp i två skålar om du är som jag och rätt ambivalent. Smaksätt då enligt nedan. Annars är det bara att dubbla endera mängd och köra samma smak på hela satsen.

Alternativa smaksättningar:

Ena halvan av kaksmeten: en näve grovhackade pecannötter + en näve gröna osötade russin

Andra halvan av kaksmeten: 50g grovhackad mörk choklad + 1 dl naturellt jordnötssmör

Klicka ut på en smord plåt, grädda på 175°C mitt i ugnen i 12-14 minuter. Låt svalna på galler och njut sedan med iskall mjölk, såklart. Jag dukade fint åt mig själv med rutig handduk på fönsterblecket i vårt omöblerade kök och hällde upp mjölken på gammeldags flaska. Fint som snus!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

En liten hemmaslick!

Och vad tror ni är på gång här då? Fingerlickin'-good vill jag lova, recept kommer!