tisdag 13 april 2010

Tvättmaskinskrubb

Gå direkt till receptet.

Så kom då dagen D, dagen då människans bästa vän skulle entra Sturebylägenheten. Jag talar naturligtvis om tvättmaskinen! Vi snålade givetvis vid beställningen och tänkte att uppbärning och montering, det får vara. Den tusenlappen kan vi äta en god middag för istället, tänkte vi. Då vi insåg att vi dock skulle ha ett dilemma på sisådär 50-60 kilo ståendes utanför porten, så bjöd vi hem bästa vännen Björn. Ännu en göteborgare i exil som inte tackar nej när jag lagar mat (betydligt mer tacksam än min något skeptiske man, även om han trots allt blev riktigt förtjust över just dagens kökskreation).

Kryddig karré:
/ en karréskiva per person / en klyfta vitlök med skal / ett par slantar färsk ingefära / smör / salt&peppar /

Kläm till vitlöksklyftan/orna med t ex handtaget på kniven. Låt den och ingefäran ligga med i smöret medans det smälter i pannan. Stek karrén på rätt hög värme och krydda kontinuerligt med salt och färskmald peppar. dekorera med torrostade sesamfrön enligt nedan.

Varm endivesallad:
/ ett knippe broccoli / en näve skivad svamp / 2 endiver / en hackad tomat / 2 mogna avocados / en riven morot / en rågad msk rostade sesamfrön /

Woka/fräs broccolibitar och skivad svamp. I salladsskålen skär du ned endiven (se till att dess toppar är gula och inte gröna). Riv sedan ned moroten och blanda i de wokade grönsakerna. Toppa med finhackad tomat, avocado i kuber, sesamfrön som du rostat helt kort i en torr panna och dressing enligt nedan.

Dressingen:
/ 3-4 msk kallpressad rapsolja / 1-2 msk god mörk soja / en halv hackad chilifrukt / en stor hackad klyfta vitlök / saften från en halv lime /

Häll upp oljan i en liten skål och tillsätt finhackad chili och vitlök. Häll i soya och limesaft under ständig omrörning så att det hela gifter sig fint. Ringla både över salladen och köttet.Lagom tills maten var både lagad och uppäten så kom tvättmaskineleveransen hem till oss. Efter mycket svett och skrapande av dörrlister så står nu underverket faktiskt på plats. Helt oinkopplad givetvis eftersom ingenting stämde med våra uttag i badrummet. Den där middagen vi handlar istället för installationsservicen better be damb good.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Nämen mums, detdär ser ju helt underbart ut! Ett recept helt i min smak, men skulle nog inte kommit på det själv - tack för inspirationen alltså!

  Hälsar din nya ivriga läsare Marie från Helsingfors (-:

  SvaraRadera
 2. @Marie: du är så varmt välkommen hit, ända från Helsingfors är du kommen dessutom, vilken grej! :)

  SvaraRadera
 3. Det låter nästan som när jag skulle ha in min TV första vändan jag flyttade. Den vägde i och för sig inte 50-60 kg, men det kunde den lika gärna ha gjort. :P En riktigt stor 90-tals-TV, utan några som helst bra greppmöjligheter kånkade jag och en kompis bror nerför 8 trappor. Sen fick vi välta in den i bilen, tillsammans med brodern som fick kravla ut på andra sidan. Och ingen mat fick den stackarens ens. :P

  SvaraRadera
 4. @Bums: yeeeeeesss!

  @Plommonet: Tjock-TV:na är ju alltså helt bedrövliga. Bra bild, men tunga och otympiga. Det är min erfarenhet att folk lyfter bättre och villigare med en god middag antingen i magen eller i hägring. :)

  SvaraRadera