Grundrecept för havrecookies, ca 30 st:
/ 200g rumsvarmt smör / 2 dl råsocker (gärna flor) / 3 msk agavesirap / 1 ägg / 2 msk vatten /
Rör smör och socker fluffigt, Tillsätt ägg och vatten. (Det var typ här som jag gav upp den romantiska bilden av de självslevade kakorna och tossade allt i hushållsassistenten.)
/ 1 dl vetemjöl / 1 dl nötmjöl / 1 tsk kanel / 0,5 naturligt vaniljpulver / en nya salt / 0,5 tsk bikarbonat /
Blanda dessa torra ingredienser separat, och tillsätt sedan till smörkrämen. (Nötmjölet i fråga har jag köpt, just detta är riiiiktigt finmalda tigernötter, men det går säkert bra med t ex mandelmjöl)
Rör i denna stora hög gryn i kaksmeten (ej i matberedaren då, nån måtta får det vara). Dela sedan antingen upp i två skålar om du är som jag och rätt ambivalent. Smaksätt då enligt nedan. Annars är det bara att dubbla endera mängd och köra samma smak på hela satsen.
Alternativa smaksättningar:
Ena halvan av kaksmeten: en näve grovhackade pecannötter + en näve gröna osötade russin
Andra halvan av kaksmeten: 50g grovhackad mörk choklad + 1 dl naturellt jordnötssmör
Klicka ut på en smord plåt, grädda på 175°C mitt i ugnen i 12-14 minuter. Låt svalna på galler och njut sedan med iskall mjölk, såklart. Jag dukade fint åt mig själv med rutig handduk på fönsterblecket i vårt omöblerade kök och hällde upp mjölken på gammeldags flaska. Fint som snus!
Läs även andra bloggares åsikter om Ledig, Kakbak, Avsaknad av bord, Lower carb i alla fall, Söta saker, Systrarna Eisenman
Mmmm, kommer snusa gott och drömma sött om dessa kakor.
SvaraRadera/Linda
Tigernötter? Aldrig hört talas om förut, vad är det?
SvaraRaderaMin mamma har så sakteligen börjat nosa på det här med LCHF. Eftersom jag vet hur kinkigt det kan vara emd inspiration och variation i början av något nytt, så visade jag henne din blogg. Hon blev stormförtjust och när jag pekade på de små länkarna med "frukost" och "mellis" och "LCHF" så såg hon alldeles salig ut. Sååå... jag tror du har fått ett nytt fan. ;)