tisdag 20 april 2010

Mat med guldkant: vetegräs

Det var ju sjukt länge sedan vi superfoodade oss tillsammans. En ny kamrat bland alla påsar med pulver och frön kommer här: vetegräs. Säkerligen har många av er hört talas om vetegräs i hippa Hollywood-sammanhang, kanske har ni sett den där silvriga kvarnen som brukas för att göra juice på färska vetegrässtrån? I brist på sådant har jag själv köpt gräs i pulverform för att ha i mina gröna smoothies.Det som är grejjen med vetegräs (och även riktigt gröna färska blad över lag) är klorofyllet, ni vet det där som gör bladen gröna som man läste om i naturkunskapen. Just det ja, det har antiinflammatorisk effekt och stärker immunförsvaret. Dessutom är den starka gröna färgen tecken på att det finns riktigt mycket antioxidanter att dra nytta av!

Sen innehåller vetegräs en mängd viktiga aminosyror, vitaminer och mineraler, så det är verkligen något som kan höja näringsvärdet i din mat avsevärt. Smaken är ganska neutral, jag tycker att både smak och doft påminner lite om nyponsoppa faktiskt! Precis som med allt annat så är detta livsmedel inte enskilt någon form av mirakelkur, men det är ett sätt att öka näringstätheten i det man äter. En grym smoothie på t ex bär, apelsinjuice och gröna blad blir ännu grymmare med en sked koncentrerat vetegräs! Det är viktigt att man köper en produkt som verkligen uttryckligen är raw, för just i gröna grönsaker så försvinner mycket av näringen vid tillagning.

Tidigare artiklar i serien om mat med guldkant: Hampa, Bipollen , Spirulina, Rå kakao samt Kanel och Gurkmeja.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Ska nog prova vetegräset, mängder av rå ingefära och rå vitlök. Kanske, kanske kan jag få bukt med min svullna kind och slippa dra ut en tand. Håll tummarna!
  /Linda

  SvaraRadera
 2. @linda: ajajaj, det där lät inge kul! Peppa på med all antiinflammatorisk mat du kan då, man vet aldrig, kanske gör det skillnad? Honung, vitlök, kokosolja, mycket omega-3-mat såsom ekoägg och linfrön och lax. Kanske kanske kan man ha tur?

  SvaraRadera
 3. Spännande med vetegräs, får labba lite känner jag ;)

  SvaraRadera
 4. @AnnaB: finns mycket roligt att göra med alla knasiga pulver, bär och väster, och de är så lättillgängliga också nuförtiden. :)

  SvaraRadera