fredag 2 april 2010

Alternativt i ägget

Gå direkt till recepten, 1 & 2.

Som en liten motvikt till gårdagens kakbak kanske, bjuder jag idag på två små fina sorters bollar. Om du känner att det blir för mycket påskgodis nu i helgen, så kanske det här är någonting för dig? Kanske är det något för dig ändå, ovanpå allt godis? För egen del har jag gärna sånt här i frysen och norpar med ett par till gymmet. Efter ett pass så kan man riktigt känna hur kroppen kittlar runt allt nyttigt och suger åt sig.Vita bollar:
/ 1 msk riven kokos / 2 msk kallpressad kokosolja / 1 näve av mandel respektive macadamia och cashewnötter / 1 näve gröna osötade russin / en halv näve torkade mullbär alt torkade strimlade aprikoser /

Låt nötterna ligga i blöt några timmar alt över natten. Ta bort skalet från mandlarna. Mixa alla torra varor först, tillsätt sedan kokosolja och torkad frukt. Rulla till små bollar i ytterligare riven kokos.

Chokadbollar:
/ 1 frp torkade blåbär (sötade med juice, inte socker!) / 1 näve pumpafrön repektive pecan- eller valnötter / 4 rågade msk kakaopulver / 1 rågad msk spirulinapulver / 1-2 msk kallpressad rapsolja / 5 torkade plommon / 1 tsk mald kanel / 2 msk hampaproteinpulver (kan uteslutas)/

Låt nötter och frön ligga i blöt några timmar alt över natten. Mixa sedan tillsammans med kakao, hampaprotein, spirulina och kanel. Lägg till blåbär och strimlade plommon. Tillsätt under mixningen olja i en fin stril. Ta så mycket som du ser behövs för att få smeten att gå ihop fint. Gör små bollar som du rullar i ytterligare kakaopulver.

Tips på flera bollar: Bums originalboll, Mikkans bumsboll, Mikkans förbättrade bumsboll, Jessicas incabollar och hennes spirulinabollar.

Generellt så är den gyllene regeln här att du kan blanda lite som du vill. Använd pecannötter och krydda med limezest, kanske? Söta med honung om du känner för det! Rulla i svarta och vita sesamfrön kanske, eller varför inte vallmofrön som är så vackert blå? Det fina är att nötter + torkade frukt och bär mixade ihop gör att du kan rulla små bollar och på så vis ha smidiga energipaket till mellanmål redo när du behöver. I frysen håller sånt här i ett par månader, i kylen kanske 1-2 veckor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

 1. Ser supersmarriga ut!

  SvaraRadera
 2. Letar efter god påskmat men här hittar man ju bara godis... ;-)

  SvaraRadera
 3. @Eanie: det var de verkligen, de ljusa är mina favoriter!

  @Träningsglädje: lite mer i linje med din 10veckorslinje, tänker jag mig! :)

  @Mib: inte mycket sånt här i år, mat borta och på stan hela ledigheten. Men andra kan och är duktiga, som t ex http://www.smaskens.nu och http://frkdill.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. Tack för dina kommentarer Mikkan. Det här ser ut att vara Påskgodis som kan få hamna i mitt ägg. Läckert.
  Glad Påsk

  SvaraRadera
 5. Funderade nyss på att rulla bollar eller kanske äggformade godisar till påsk. Tur att jag tittade till din blogg just idag. Vanligt godis smakar inte särskilt gott när man läser om sockrets och kakaons smutsiga historia.

  SvaraRadera
 6. @Birgitta: hoppas din påsk blir fin också!

  @Sofia: givet, ägg skulle du ju rullats till, så långt tänkte jag inte ens. :) Vidare är rättvise- och kravmärkt kakao inte särskilt svår att få tag på numer, känns så tragiskt att de lite billigare och mycke mer smutsiga sorterna fortfarande är okej för folk att köpa!

  SvaraRadera
 7. skönt att slippa ägg och påskmat i ngn blogg *suck* fina bollar, måste testa!

  SvaraRadera