måndag 5 april 2010

Monday, bloody Monday

Gå direkt till receptet.

Ända sedan jag läste Matgeek-Johans senaste tipsinlägg, där han nämner den mycket delikata idén att göra lemon curd på blodapelsin, så har jag själv inte kunnat släppa tanken. Fatta vilken grej, dels att göra det själv alls (jag gillar den man köper, men tycker ofta att den är på tok för söt för att ha som spread på scones eller dyl), dels att använda den ursnygga blodapelsinen istället. Som ett sista farväl innan säsongen är över.

Med utgångspunkt i det recept som Johan länkade till (som i sin tur är hämtat från tidningen Gourmet) kan en Bloody Curd se ut som såhär, enligt Mikkan:

/ saften från 5 blodapelsiner / zest från en ekocitron / ca 1 dl råflorsocker / ca 1 dl smör / en nypa salt / 5 gulor från stora ägg / en nypa naturligt vaniljpulver (eller lite frön från färsk vaniljstång. Inte vaniljsocker, alltså) /

Pressa apelsinerna (går givetvis bra att köpa juice, även om det är roligast att göra själv). Blanda med zest, salt, smör och socker i en tjockbottnad kastrull. Vispa med ballongvisp på medelstark värme, ca 1-2 minuter. Vid sidan av, har du redan förberett en bunke med de fem gulorna i, lätt ihoprörda. Däri häller du ca 1 dl av den varma blandningen under frenetiskt vispande, så att det hela gifter sig fint och blir till en slät kräm. Efter detta kan du tillsätta hela äggkrämen till kastrullen, och låta bli varmt på svag-medelvärme. Tillsätt vaniljpulvret/frön från vaniljstång och låt massan tjockna under omrörning i ca 5 minuter. Färgen transformeras allt eftersom, från den mer ettriga röda som saften har direkt efter pressning, till en mild cremeaktig gulorange.

Låt svalna och häll upp i vackra burkar, servera till glass, scones eller tjock grekisk yoghurt.

(Ps. I originalreceptet ingår också en sked stärkelse av något slag. Jag skippade detta, har aldrig sådant hemma liksom, vilket gjorde att min curd inte blev en så fast kräm som den du köper, utan en mer rinnig spread. Är det viktigt för dig att det går mer åt marmeladhållet, så är det lätt kirrat alltså! Och här är sockret minstat en hel del också. Curden är fortfarande söt i smaken och det är ju en fråga om tycke och smak. jag röstar dock för att socker gärna används i rå form och är där för att förstärka smaker istället för att ta över helt.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

  1. Ser fantastiskt gott ut! Är själv helt frälst på blodapelsiner och häromdagen hittade jag också en ljuvlig blodgrape till lysande pris - mums! Vem behöver godis då!?

    SvaraRadera
  2. @MammaMimmi: eller hur, ochb det gäller att passa på om man fortfarande kan hitta några små blodapelsiner fortfarande i butiken, säsongen är snudd på helt över. Blodgrape är fantastiskt tillsammans med melon och valnötter i en skål med tjockyoghurt. Får bli min nästa fruk-hang up! :)

    SvaraRadera