onsdag 11 november 2009

Mat med guldkant: rå kakao

Som bekant innebär rå mat att den inte upphettats alls alt ej till temperaturer som förstör dess näringsämnen och enzymer. Raw food i sig är en hel rörelse och fler och fler går över till att mer eller mindre bara äta råa grönsaker, blötlägga och grodda mat istället för att koka osv. Inte min grej som livsstil på heltid direkt, men det fina är att en rad snygga och nyttiga råvaror blivit allt vanligare i och med råkostarnas framfart. Rå kakao är ett bra exempel på detta.Bitarna kallas nibs ibland och är helt enkelt mindre bitar av kakaobönan (som jästs för att kunna ätas alls) helt rakt upp och ned. De är rika på magnesium, som många har lite brist på (kramp i muskler kan t ex komma ur en sådan brist), och andra mineraler som zink och järn. Antioxidanter, goda fettsyror (vilket gör dem klänsliga för ljus och syra, bra med heltäckande burkförvaring) och något som vi är många som upplevt: aminosyran tryptofan, som funkar som ett litet lyckopiller efter att ha fått valsa runt i våra inre kemiska system. Kroppen tillverkar serotonin av tryptofan, och det ligger bakom snacket om att du blir lycklig av choklad.

Det finns studier som visar att kakao är nyttigt för hjärtsjuka, men större mängder verkar kakao inte vara så lätt att hantera för levern, och verkar både lite beroendeframkallande och uttorkande. För egen del så känner jag dock att man inte konsumerar särskilt stora mängder av den här typen av livsmedel. Jag dricker kaffe dagligen och står för min addiktion. Kakaobönans kraft att framkalla ett beroende motsvarar koffeinet med ca en fjärdedel, så det är rätt milda effekter vi talar om egentligen. Vissa upprörs över att kakao- och chokladfabrikanter inte berättar detta för sina konsumenter, men jag känner mig rätt förlåtande inför detta.

Användningsområden? Ja, under längre tid nu så har vissa chokladsorter innehållit kakaonibs för att tillföra lite fin crunch. Jag själv mortlar och har i min nöt- och fröbaserade improvisationsmüsli, i smoothies och mina bumsbollar.

Tidigare artiklar i serien om mat med guldkant: Hampa, Bipollen och Spirulina.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

8 kommentarer:

 1. Tack för gullig kommentar hos mig! Visst är det bra att det kommer en massa bra produkter, rå kakao till exempel. Jag gillar mycket av raw food, men att alltid äta så är alltför begränsande. Den här årstiden behövs värmande mat - men absolut ja tack till rå kakao. Grattis till nomineringen!

  SvaraRadera
 2. Låter spännande med detta! Jag är inte mycket för raw food egentligen men just rå kakao låter intressant eftersom jag är kakao-oman... och helst bara äter choklad med bortot 90% kakao! Var får man tag på det om man bor i Stockholm? Finns det någon specialäffär?

  SvaraRadera
 3. @Nässelblom: det var så lite, gillar så att kika in hos dig! Jag behöver också känna värmen från maten såhär års, helt klart.

  @anonym: det förstår jag! Smaken är ju lite speciell när det är oprocessat, alla har inte vant sig vid bitterheten som finns i bönan, men om du är 90%-are så kan ju detta verkligen vara nåt för dig! det finns på hälsokostbutiker, ställen som ekostore i Gbg och ekologiska livsmedelsbutiker i Sthlm. Blueberry Lifestyle i sthlm har sådana, och de är del av Renée Voltaires sortiment, vilket gör att de kan beställas frnå hennes nätshop om man inte hittar nån annan stans. Lycka till! :)

  SvaraRadera
 4. Heja Raw-Mikkan! ;) Jepp, visst är det gott.

  SvaraRadera
 5. Tack för alla bra tips om var jag ska hitta det!!! Nu får jag ge mig ut på shoppingtur :) Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. @Gullfot: tänkte väl att det skulle falla dig i smaken. :)

  @Anonym: lycka till, hoppas verklgien att du hittar det!

  SvaraRadera
 7. Kakaobönor innhåller över 300 kemiska enheter, något som gör de till en av de mest komplexa och näringsmässigt signifikanta födoämnena. De är en mycket bra källa till antioxidanter, vitaminer, mineraler, proteiner och nyttiga fetter. De innhåller bland annat svavel som är bra för hud, hår och ögon, samt betydande mängder magnesium, kalcium, järn, fosfor, kalium, krom och B-vitaminer.
  Kakao innehåller 10% antioxidanter, ungefär dubbelt så mycket som rödvin och tre gånger så mycket som grönt té. Antioxidanterna i kakao är lätta för kroppen att ta upp, och forskning tyder på att kakao är bra för hjärt- och kärlsystemet, att det kan vara blodtryckssänkande och att det även tycks bromsa nedsättning av hjärnans funktioner hos äldre personer.
  Phenylethylamine (PEA) tros fungera som signalsubstans i människors hjärna. Det finns även i stora mängder i rå kakao. Den är känd som ”glädjens molekyl” och frigörs naturligt när vi är förälskade, vilket kan förklara varför choklad så ofta associeras med kärlek.
  Tryptofan är en essentiell aminosyra som blir omvandlad til serotonin i kroppen, och som finns naturligt i kakao. Så för de som behöver en emotionell boost är kakao ett perfekt tillskott i den dagliga kosten.
  Kakao är en bra källa till arginin, en aminosyra också känd som ”naturens viagra”. Arginin ökar blodgenomströmningen till organen.

  SvaraRadera
 8. @Anonym: wow, så grymt, stort tack för att du delar med dig av ditt kunnande!

  SvaraRadera