tisdag 17 november 2009

Spenat ♥ Wasabi = sant

Jag är helt klart inne på soppor och puréer just nu (- det finns bevis! Kolla här, här och här t ex!). Råkost i all nyttig ära, men det är soppor och grytor som värmer upp mig inifrån och ut i dessa regniga tider. Spenatsoppa är en klassiker hemma, men när jag gjorde den nu senast så jobbade jag lite mer på att få den extra len och fin i smaken. Med ett helt otippat vapen i min hand lyckades jag med vad jag företagit mig.

Spenatsoppa med wasabi

Räcker till ca 3 portioner.

/ 1 paket fryst hackad spenat / en näve champinjoner i halvor / en halv finhackad lök / en halv riven morot / en matsked wasabipasta (eller mer om du vågar!) / en klutt vegetarisk fond du chef eller motsvarande / en liter vatten / 2 dl grädde /

Fräs svamp, morot och lök i smör i din soppkastrull. Lägg i halvtinad spenat och låt bli varmt. Spenaten behöver inte ha helt tinat när du häller på vattnet. I med fond, lite salt och peppar, och sedan wasabi undan för undan.

Återigen varnar jag för att överkrydda, det är starka grejjer vi har att göra med och alla har så himla olika toleransnivå i smaklökarna. Jag tryckte i kanske en cm i taget från tuben. Lite väl försiktigt måhända, men men. Toppa med grädde och avnjut med ägg kokta sådär lagom krämigt hårda.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

15 kommentarer:

  1. Åh! Jag älskar spenatsoppa!! (Fast wasabi tycker jag inte om) Helst med många ägghalvor i :)

    SvaraRadera
  2. Mmmmm, gott!! Lär nog bli kvällens mat, lätt!

    SvaraRadera
  3. Wasabi har jag aldrig kört med. Däremot fick jag tips om en spenatsoppa med kokta dinkelkorn på www.sweetbalance.se som var väldigt god. Jag ska definitivt testa med wasabi gillar ju både wasabi och spenat så det kan väl inte gå fel...)

    SvaraRadera
  4. Hej Mikaela:

    Jag köpte chokladpaketet i uppsala på Annelie Ks choklad och praliner http://anneliek.se/.
    Det finns liknande på chokladshoppen.se har jag sätt, vi tänkte köpa till våra vänner när vi skall på glöggfest, fast då de med 10 5grams kakor, det är en rolig present tycker jag.
    Kul att du kikar in och lämnar meddelande, det blir jag glad över.
    /Nina

    SvaraRadera
  5. Du är verkligen en inspirationskälla för många. Att det med så "enkla" medel går att lägga om sin kost och gå ner i vikt...

    SvaraRadera
  6. Bra påminnelse om spenatsoppa! Älskar det. Du funderar inte på att skriva mer om träningen? Tänkte på hur dina planer ändrats med vasan.. Tack så mycket för erbjudandet om platsen!

    SvaraRadera
  7. @Andrea: jag har alltid ett överflöd, typ fyra!

    @Therese: såg att du jobbat på järnbristen, schysst att göra det under såhär goda former dessutom! (om du vill maximera järnupptaget så ha i typ havregrädde ist. generellt förordar jag inte sådana produkter, men mjölkprodukter är inte de snällaste mot just järnhalten i maten)

    @Anonym: tack för recepttipset, skall absout kolla in!

    @Nina: detsamma! tack för chokladinfon, jag tyckte att det såg så himla vackert ut!

    @Anki: wow, vilken grej, gulligt att du skriver så! jag är verkligen glad och stolt själv, men har också sett det funka ännu mer effektivt t o m i min närhet.

    @Frida: har tonat ned det endel för att renodla, funderar på att ev ha en separat träningsblogg om jag skaffar mig ett nytt mål. Får se! :)

    SvaraRadera
  8. Det var ju nåt nytt att ha wasabi med spenaten, det låter spännande och måste testas här en dag :) Ljuvlig bild!

    SvaraRadera
  9. Okej, har jag missat nåt? Blir det inget Vasalopp för dig?

    SvaraRadera
  10. Spenatsoppa är verkligen underskattat. Själv brukar jag köra med ohackad fryst spenat och har nästan alltis zucchini och citron i. Måste prova med wasabi nu förstås.

    Annars är det jag som är soppornas drottning året runt. Kanske gillar det så mycket eftersom jag alltid är lite småfrusen. Fast en varm sommardag äter jag gärna soppa också förstås och då är det gott med soppa med lite mer sting än vanligt. Gärna dumplingsoppa med hackad gräslök, coriandet och mixad chili eller krabbsoppa med ingerfära, coriander och chili. Vi har haft soppkalas istället för tårtkalas vid födelsdagsfirande hemma hos oss, något jag kan rekomendera.

    Nu är min bovete crunch färdig och den blev väldigt god, innehållande gojjibär, russin och solrosfrön, kanel och vanilj socker. Det är bara en sak jag klurar på. Hur mycket vatten behövs i vattenbadet som ingredienserna ska ligga i?

    SvaraRadera
  11. Åh! Sjysst idé att blanda wasabi och spenat, låter supergott!
    Ha det bra!
    /Johanna

    SvaraRadera
  12. @Helena: oklart vart idén kom ifrån, letade lite efter snygga gröna saker att ha i, och då låg tuben där, bara sådär. :)

    @Drömmaren: låter som en grymt fin kombo! Jag brukar ha riktigt med vatten, som när man blötlägger bönor, sen hälla av, skölja ur, tillsätta kryddorna i en bunke - åsså bums in i ugnen. Har inte testat att göra utan linfrön så jag vet inte hur mkt det lyckas klibba ihop och bli små crunchbollar då, you tell me kanske, funkade det utan?

    @Johanna: ett lyckokast! tack för titten, kul kul! :)

    SvaraRadera
  13. Jag älskar ÄLSKAR Ä-L-S-K-A-R wasabi. Och kokta ägg. Och spenatsoppa med kokta ägg. Mmm va gott!

    SvaraRadera
  14. Superfin och "god" blogg.. måste testa de där receptet någon gång.. Spenat som är så gott :)

    SvaraRadera