söndag 22 november 2009

Service 2.0

Provianteringen inför denna Göteborgshelg skedde i vår anrika Saluhall vid Kungstorget. Göteborg har till skillnad från Stockholm rätt humana matpriser även när det skall vara lite "fint".

Jag går till en farbror och handlar mina färska nötter, oliver och feta, till Inglesta kalkon och köper fin och närproducerad mat. Kanske blir det ett surdegsbröd hos Steinbrenner, en Faki med vitlök på stående fot på Alexandras om man är småhungrig. Bacon blir det alltid, bra kvalitet för en spottstyver, och om jag söker nån knasig krydda eller grönsak så finns den otvivelaktigt att få tag på där.

Står i kö länge och väl för att träffa nån av de kunniga säljarna hos Hildas ost. Hos dem har jag alltid fått fin guidning, top notch-rekommendationer även om det är fredagsrusning. Du kan gå dit och berätta förutsättningarna för en bjudning du skall ha och få med dig en komplett ostbricka utan att bli ruinerad. Det förvånar mig alltid att de tar sig tiden när mycket folk står i kö, men det gör också att jag själv står i kö helt utan att knota.

Igår såg jag en så himla snygg ost i deras disk som jag fick smaka. Det såg ut som en mögelost, men det var i själva verket så att den hade ett mellanlager av aska och det visade sig att det där haft en funktion historiskt sett som jag inte tidigare känt till; när man hade få djur på gården så gjorde man kanske bara en halv ost en dag, skyddade den med ett lager aska och sedan nästa dag fick man ihop med mjölk till andra halvan. Det kallar jag service! Det berikar både mig och måltiden att veta mer om traditioner och tillverkning, och när jag inte kan fråga mina handlare om sånt här o ch få vettiga svar så blir jag lite ledsen. Det är ju såhär jag vill att det alltid skall vara. Hög kompetens och passion för det man sysslar med.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

10 kommentarer:

 1. Det där kan jag verkligen längta efter. Att få gå omkring och handla olika saker hos olika handlare, inte allt i ett snabbköp, även om det har sina fördelar emellanåt. Kan längta söderöver bara för det, inbillar mig att förberedelserna är annorlunda därnere i värmen.

  SvaraRadera
 2. har aldrig handlat i saluhall, mest för att jag inte tar bra (läs: köper fast jag inte vill ha) beslut på stående fot när jag inte kan läsa vad det är. men nu blev jag sugen!

  SvaraRadera
 3. Åh! jag har ätit nån såndär ost några gånger och den är verklgien jättegod! nu var det dock ett tag sedan så en tur till saluhallen kanske skulle va på sin plats..

  SvaraRadera
 4. @Bitte: när man upplever det där specialshoppandet så inser man ju skillnaden. Enda problemet är att det tar mindre tid att svänga in på Hemköp ibland och kunna dra hela shoppinglistan på en gång.

  @Träningsglädje: jag har inte upplevt att jag blivit påprackad saker när jag handlat på det där sättet, vet precis vad du menar och jag har samma tendens så jag är känslig för det där. Jag kan lätt byta el-abb i Brunnsparken eller handla en parabol över telefon trots att det inte behövs, finner mig inte riktigt.

  @Andrea: kul, känns som att det är en lite ovanlig grej!

  SvaraRadera
 5. Hej Mikkan!
  Jag tycker också att osten, som heter morbier, är fantastiskt god. Asklagret ligger som en avdelare mellan morgonmjölken och kvällsmjölken. Vi säljer själva ganska bra av den i vår butik (som är en ICA) så populariteten sprider sig.
  Kul att titta in hos dig/
  Anna

  SvaraRadera
 6. Rackarns intressant ost!! Måste testas, jag är allmänt galen i ost och alltid nyfiken på att testa nya ostar. :) Saluhallar is the sh*t! :)

  SvaraRadera
 7. @Anna: TACK för namnet! Teflonhjärna som jag är så hade jag glömt det efter att handlaren berättat, snabbare än tiden det tar att säga "ostbricka". Tusen tack för att du tittade in! :)

  @Lotta: vacker värre är den iaf, och helt värt det att besöka saluhallen när man har tid!

  SvaraRadera
 8. Den där osten såg verkligen gudomligt god ut =) jag älskar verkligen också att gå å provsmaka ostar och diverse annat smått och gott. Tyvärr så bor jag i en liten stad så här finns inga saluhallar men när man väl är i göteborg eller i stockholm så brukar det nästan alltid bli ett besök i någon av deras saluhallar :)

  Ha de så bra// Lollis

  SvaraRadera
 9. oj
  vilken ost

  Hur får man en sån till fjälls tro..?

  Tack för dina underbara inlägg, jag länkar järnet till dig!

  SvaraRadera
 10. @Lollis: i många mindre orter har man ju lyxen med mindre producenter och marknader, det är också nåt att skryta med! :)

  @Fjällmor: om jag hade bott där du bor hade jag inte gjort annat än att äta ost tror jag, så fina ostar som produceras norröver! Tuusen tack för allt stöd och alla länkar f ö. Jag läser dig alltid även om det inte syns, jag kan inte kmomentera på din macsida om jag sitter med PC vilket jag mestadels gör nuförtiden. Så du vet. :)

  SvaraRadera