måndag 21 september 2009

Bumsbollar på mitt vis

Jag såg häromveckan ett recept på nyttiga små energibollar hos Herr Barregren och blev inspirerad. Bumsbollar kallar han dem, och jag tänkte att nog kan det bli Mikkanbollar av detta en vacker dag. Barregren är råkostare, dvs äter raw food, vilket är en princip jag själv inte lever efter, men jag försöker ha mycket nötter och oprocessade råvaror i min kost, så många av raw food-recepten är inga konstigheter för mig egentligen. När jag stod och gjorde dessa små energiknyten så frågade min man vad poängen med att göra såhär är, och svaret blir att ouppvärmd mat innehåller mer näring, och jag är ute efter bra mellanmål/mål att ta före och efter träningen som innehåller snabba kolhydrater utan att för den sakens skull innehålla socker.

Jag har tagit av vad jag har hemma just nu, och så tycker jag att du skall tänka när du ser detta recept. Nuvarande skafferistatus brukar få sätta sin prägel på maten jag gör. Det är sällan jag går iväg och handlar saker efter ett recept, när det går så mycket smidigare att tänka om en smula. Just detta recept handlar mer om en princip, om proportioner av vissa typer av livsmedel.

I mixer:
2 dl blandade nötter och frön, i mitt fall cashewnötter (1 dl), hampafrön (1/4 dl) och valnötter (3/4 dl) / 4 urkärnade dadlar / 1 msk kakaonibs / 1 msk spirulina / 3 torkade aprikoser / 0,5-1 msk honung /

Här kan man givetvis öka eller minska smaken av sött genom måttet av honung och via de typer av torkad frukt man använder. Jag valde nötter som inte har något skal för att få en mjuk och fin smet, och kakaonibsen och spirulinan åkte med mest för att de ändå fanns där. Varför inte, liksom?

I vattenbad:

0,5-1 dl kallpressad kokosolja / 0,5 dl kakaopulver / 1 msk honung / 1 tsk vaniljpulver alt fröna från 0,5-1 vaniljstång /

Jag kunde med lätthet göra små bollar av smeten och doppade dem sedan tre gånger i en ovanstående chokladglasyr. Ställ gärna in i kylen mellan varje dopp om du har ont om tid, då slutar de kladda nästan direkt. Sprinkla lite kokos över direkt efter sista vattenbadet. Bollarna blir perfekta som söt avslutning efter lunchen, men också som snabb energi när man är hungrig efter spinningpasset.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

9 kommentarer:

 1. Vad underbart! Dem måste jag testa bums! Här finns en variant till: bums.nu/6935

  SvaraRadera
 2. Oh va gott. :) Och tack för dina superbra idéer och tips på hur jag kan få min blogg ännu bättre:)

  SvaraRadera
 3. värt att testa detta :) verkar väldigt gott och sugen blir man ju :)

  SvaraRadera
 4. Trevligt! Kul att prova ett nytt recept!

  SvaraRadera
 5. @Barregren: grymt med ytterligare vidareutveckling, rätt kul att vi båda tog till den fina hampan ovetandes om varann. :)

  @Andrea: jag tycker verkligen att det är kul att det finns så mycket superfoods ute på marknaden att leka med!

  @Milla: kul att du frågade ju, sånt uppskattas! :)

  @Christoffer: härligt med godis som verkligen är nyttigt på alla sätt och vis, uppskattades sannerligen av kollegorna efter lunchen igår!

  @Dennis: det går att lekamed det hjur mycket som helst, olika nötter och fruker, olika superfoods. Varför inte acai och mandel, byta honungen mot acacia osv, variationsmöjligheterna är oändliga!

  SvaraRadera
 6. Vad kan man använda kokosoljan till förutom till detta? Hur smakar den?

  SvaraRadera
 7. @Linda: den olja jag köper, som är länkad i texten, har tydlig smak av kokos. det finns dock en neutral variant utan smak av märket Cocosa. Har inte testat den dock. Generellt är det dock så att cocosolja är superbra att steka i, en av få fetter som faktiskt klarar upphettningen utan att försämras. Den är också såpass näringsrik att jag ser den som ett kosttillskott eller ett superfood precis som nötter o dyl. Om jag gör gröt så har jag en tesked i, eller mer än så i thaigrytor.

  SvaraRadera
 8. Det där lät spännande!! :-)

  SvaraRadera