tisdag 15 september 2009

Mina egna kanelfrön

Jag formligen älskar Renée Voltaires produkter. Även om en relativt stor del av dem har ett naturligt högt kolhydratinnehåll, så finns det fortfarande gott om saker för en lowcarbare att gotta sig i ändå. Och, om man skall ha kolhydrater i kosten så är det väl verkligen Voltaire man skall vända sig till för att få schyssta hälsosamma grejjer!

Häromveckan så berättade hon på bloggen sin att en ny bovetecrunch är på gång. Många , inklusive jag, är barnsligt förtjusta i den som nu finns med kanel och gojibärsrussin, så jag tänker allt testa denna nya när den kommer. Bra kolhydratmål inför eller efter träning, min gom glädjs den fantastiska konsistens som groddade och långsamt rostade bovetekorn får, min mage jublar över friheten från gluten och min själ kommer bli alldeles lycklig av kardemumman. Min absoluta favoritkrydda.

Näst efter kardemumma kommer kanel. Jag har tagit fasta på raw food-folkets blötläggande och groddande av nötter, frön och baljväxter för att öka upp näringsvärdet, och deras låga temperaturer vid tillagning för att bevara allt fint i maten. Jag lagar absolut inte all mat såhär, och jag delar inte raw food-rörelsens passion för det råa i stort, men då och då känns det helt rimligt. Tidigare har jag slowrostat de grymmaste mandlarna, och i helgen gjorde jag detsamma med pumpafrön. Lät en påse ligga i blöt över natt, lät rosta i ugnen med kanel i 50-60° i ca 8 timmar. Resultatet blev fantastiskt spröda och vackra frön som doftar helt magnifikt![Edit: mer info om kanelens goda verkningar finnes här, men ett varningens finger för tokig överdosering höjes härmed.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

9 kommentarer:

 1. Ja, kanel och kardemumma är helt enkelt grymma.

  Brukar göra en smoothie eller lassie eller vad det nu kan kallas med yoghurt, banan, honung, kanel, kardemumma och ingefära. Fantastiskt gott.

  Kanel stimulerar väl även fettförbränningen, eller är jag felinformerad där?

  SvaraRadera
 2. Rosenblom, du är helt ute på rätt spår när det gäller kanelen. Finns gott om studier som säger att kanelen ökar förbränningen.

  Heeej Mikaela! Va skön du musik du gör! Skicka en skiva genast! Betalar vilket pris du än ger! Är det du som sjunger? Många kramar!

  SvaraRadera
 3. @rosenblom: underbart! Kanel är bra för fettförbränningen, men också väldigt fint för det är antioxidant. Kan dock överdoseras, skall sägas.

  @Christoffer: såå härligt att du gillar singeln, det värmer! Det är min goda vän Ulrika som sjunger (hon gör annars sånt här: www.compute.se), men jag sjunger på vissa låtar också. En EP släpps om ett par dagar, men du kan få nu om du vill, kostar 40 pix! :)

  SvaraRadera
 4. Vilken tur jag har som såg dessa just idag när varmluftsugnen går och torkar blåbär. Nu ligger där en plår med frön med kanel och krdemumma och lite honing ringlat på...

  En kärleksburk till makens nya kontor..?

  /Fjällmor

  SvaraRadera
 5. Kanel och Kardemumma är en favorit här med.
  Börjar morgonen med en liten kopp med rårörda lingon, god kallprssad olivolja från Kreta och kanel. Mums för magen.
  Slutar ofta dagen med en kopp riktig choklad med kardemumma och vispgrädde.
  Fröna får bli nåt att testa, verkar riktigt läckert ;)

  SvaraRadera
 6. Överdosera kanel? Åh fan... Mängd? Effekt?

  SvaraRadera
 7. Ja kanel och kardemumma är favoriter här också! Båda passar utmärkt på vaniljglass :) .

  Lite intressant med kardemumman annars; vi började fundera över den då vi bodde i USA och saknade den förfärligt. Efter lite googlande kunde konstateras att kardemumma används i nordiska köket, främst i söta bakverk, och i indiska köket, som krydda till kött/kyckling.

  Måste absolut testa att rosta frön med kanel på!

  SvaraRadera
 8. Alla: kul med kaneldiskussion! Jag har längst ned i texten nu lagt till en länk till en artikel om kanelens goda verkningar som blodsockersänkare, men också länk till kort info om överdoseringen. Anledningen till att det behöver nämnas är att en del "kaneldieter" finns,där man överdoserar för att pressa ned insulinutsöndringen.

  @Snorkkis: intressant, hade ingen aning om att det var så det låg till! Nu vet jag vad min kanadensisksa vännina skall få som present i nästa brev jag sänder iväg. Blir ju exotiskt för henne, nästan! ;)

  SvaraRadera