torsdag 3 september 2009

Med känsla för feeling


I min eminenta lunchlåda idag:

Fräs ett paket lammskav i smör / Tillsätt en chilifrukt, en näve hackade champinjoner och en liten lök / Späd med ett paket kokosgrädde / Krydda med curry, gurkmeja, salt, soya och ostronsås efter behag / Släng i en liten näve naturella cashewnötter och låt dem bli varma helt kort /

Serveras med fördel till en lätt sallad, i mitt fall späda spenatblad i all sin enkelhet.

Tricket här är att krydda lite i taget och smaka av längs med färdens gång, salta smaker tar ofta en stund på sig att utvecklas i mat, likaså hetta såsom från chilin. Har alltförofta trampat i kryddklaveret när hänsyn inte tagits till dessa förhållanden.

Sänder härmed även ut ett matlådenödrop till er alla: jag är i behov av riktigt bra grejjer, lådor som sluter tätt, som håller och som finns i olika storlekar så man har möjlighet att ta med sig även en sås eller sallad vid sidan av till jobbet. Det skadar inte direkt om de finns i fräsiga färger, heller. :)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

11 kommentarer:

 1. För att låta som en riktig tant, men Tuppeware is the shit. De har några riktigt bra lådor som funkar som dragspel, så man kan veckla ihop dem när de inte används. :)

  Förresten så måste jag berätta hur inspirerad och glad jag blir när du skriver om råvaror och hur skönt det är att hitta råvaror utan E-nummer och hur härligt det är med fräscht frukt och grönt. Oturligt nog bor jag ju hemma och min familj är inte alls lika benägen att vilja köpa eko/krav/osv., (och det är ju inte jag som betalar heller, så jag har inte så mkt att säga till om...) men när jag flyttar igen då attans har jag motivation till tusen. :)

  SvaraRadera
 2. Granit har (eller iaf hade, nu var det många år sedan jag köpte mina lådor) bra lådor som man liksom knäpper fast locket på.. jag har två st i olika strl och de håller tätt även för såser och dylikt..

  maten låter föresten väldigt god (med undantag för köttet då, men qourn borde också funka) och ska nog testas.. borde passa till både pasta, ris och matvete/mathavre..

  SvaraRadera
 3. @Fummelfot: stort tack för tant-tipset, just vad jag var efter! Och riktigt roligt att du blir inspirerad av det jag skriver. Det kräver ju lite tanke och planering, att laga eko och med eftertanke kring vart vi får våra råvaror ifrån, så jag förstår om det är svårt i ett hushåll där alla inte är med på tåget. man gör vad man kan i det lilla iaf! :)

  @Andréa: man kan säkert ha kikärtor, tzay, soyastrimlor, quorn osv i istället, bra med någon produkt som drar åt sig lite smak bara. Skall genast kolla Granit, stort tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Håller med Fummelfot, Tupperware är det som gäller...
  Maten låter mumsig, synd att jag inte klarar av kokosmjölk (för det smakar väl samma som kokosgrädde?), det verkar vara användbart till mycket i LCHF-maten.

  SvaraRadera
 5. Håller med om Tupperware, men det finns andra bra lådor. Jag har bunkrat upp med mkt bra lådor från Ica Maxi och Clas Ohlsson. Ja faktiskt Clas Ohlsson, för när jag handlat på IM såg jag att det fanns likadana på CO.

  Här finns lite info: http://rebeccabakar.blogspot.com/2009/03/burkar-som-haller-tatt.html

  SvaraRadera
 6. @kicki: två röster på tupperware alltså, strålande! Vart hittar man sånt? Förr i världen kom en tant hem till oss och sålde på andra tanter massa plastbyttor. (kokosgrädde smakar likadant som mjölken, bara tjockare i konsistensen)

  @Rebecca: tack för finfin länk, de där ser ju riktigt bra ut - och fram,förallt prisvärda, skall ta mig till CO i helgen och kolla in!

  SvaraRadera
 7. De fanns i flera olika storlekar. Jag köpte de där i 0.5 l och större som är 1.6 l. Nu finns de i lite fräsigare färger ;).
  http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=128600129

  SvaraRadera
 8. @Rebecca: yess, cerise - we have a winner!

  SvaraRadera
 9. Granit, jag säger bara Granit! Dom håller tätt och du slipper få hela väskan full i mat!

  SvaraRadera
 10. Måste bara få säga att cashewnötter är så underbart gott. Så himla synd att jag får fruktansvärda magsmärtor av alla nötter. Ibland äter jag ändå och tänker att va sjutton vad är några dagars svinont i jämförelse med att få njuta en stund...

  SvaraRadera
 11. @Mib: visst är det ljuvligt! Rawfoodare gör ibland nåt som kallas cashewgrädde som verkar riktigt fint. De blötlägger (extra bra för en känslig mage) och mixar sen med lite vatten så blir det liksom fluffigt, till typ efterrätter. Kan vara nåt värt att prova om man vill variera sig!

  @Nilla: gött många som hejjar på Granit alltså. jag gick förbi igår och kolla in genom fönstret, såg att de hade många olika storlekar vilket är just vad jag är ute efter.

  Tack alla för tipsen!

  SvaraRadera