Det faktum att jag för första gången i livet igår var på en bjudning där man fick betala (över självkostnadspris!) för snacks, gjorde mig väl förberedd på dagens tur till Liseberg. Marknad med lokala matproducenter (sedvanliga tomtar och troll skippades snabbt förbi) gjorde mig både mätt och belåten. Ingenting var billigt någonstans, men jag fick ändå med mig top notch-grejjor som jag har höga förväntningar på. Mätt blev jag också. Grillad majskolv med smör och salt, älgkorv i tunnbröd och fetaste bägaren med mums från Ben & Jerrys.
Smöret smakade otroligt fint. Det är matkultur det, ett riktigt smör lyfter fram smaker som du inte trodde fanns! Ett fint smör bär själv på så många fler smaker än det från ditt vanliga mainstreammejeri. Det är absolut inget fel på Arlas ekosmör t ex, jag använder det med glädje till vardags, men till en fin bit fisk eller på nyförvällda haricot vertes så vill jag ha lite krut och karaktär. Jag har tidigare skrivit om det fina Järnasmöret som har en stor sälta och smakar av créme fraiche. Biten Kall-smör jag nu har hemma smakar av kryddor som kardemumma. Så spännande!
På den tiden kunde jag inte alls uppskatta det, eftersom jag psykobantade mest hela tiden, men har i efterhand tänkt tillbaka och önskar mig en mer kontinental approach här. Det handlar inte alls om en elitism eller om att ett kök fyllt av produkter som är förödande mot plånboken är det enda som gäller, utan om möjligheten att botanisera lite och lyfta upp ingredienser som av många nog ses som mest bulk, en transportsträcka.
Smöret verkar vara lite på tapeten just nu, läste både i bloggosfären och i GP om smörandet under föregående vecka.
Läs även andra bloggares åsikter om Smör, Ekologi, Gudagott, Liseberg, Ocker, Party, Fullfjädrad, Närproducerat, Slowfood, Mejeri, Kalvdans, Matkultur, Mångfald, Önskan
Hej Mikaela. Är såå överens med dig när det gäller Smör. Fram för fler goda sorter i butikerna ;)
SvaraRaderafärskt är det bästa som finns!
SvaraRaderaoch smörstekta kantareller! mums!!
Love smörstekta kantareller!
SvaraRaderaVad tränas i veckan? Vi kanske ses på SATS i Sthlm?
@Birgitta: kul, det är ju en så fin råvara, värt att lyfta lite tycker jag!
SvaraRadera@Emliscious: eller hur, bara att gotta sig i allt fint som hösten kommer med! :)
@Åsa: mycket löpning/jogg just nu en månad inför tjurruset, så jag är inte så inbokad som jag brukar. Det enda passet på hela veckan faktiskt blir Tour de France på Hötorget, onsdag kl 18:00. 75-minuterspass med en instruktör jag hört skall vara bra!
Tack. Jag vet inte vad jag ska svara. Min nervositet övervägde alla små varma klappar på axeln
SvaraRadera@Karin: bara ta emot, du var grym, så enkelt är det! :)
SvaraRadera