onsdag 9 september 2009

Ljuv musik för mina öron

Idag började min löputmaning utomhus. Sakta men säkert skall jag jobba upp min förmåga, det kommer främst vara ett mentalt arbete i början känner jag på mig. Jag har ju en bra grundkondis, tränar en hel del kondition annars, men har alltid tidigare haft problemet med motivation vid löpning. Nu har något ändrats och jag ger det en chans. För att känna på skorna ordentligt och fortfarande ha en möjlighet att byta ut dem om de inte funkar, så har jag sprungit lite på löpbandet under början av veckan.

Nu blir det transportlöp till/från jobbet, en sträcka på ca 5 km från Fredhäll, genom Rålis, längs med Norrmälarstrand, förbi Riksdagen och ned till Kungsträdgården och Norrmalmstorg. Min plan är givetvis att, såsom man skall som nybörjare, blanda jogging med promenad med slagsida åt det senare. Successivt byts slagsidan ut och tiden för löpning blir längre och längre för varje vecka. Tanken är initialt att detta inte skall vara tuffa träningspass som ersätter min andra träning, utan en "lagom" svettig upplevelse. Jag vet med mig att träningen gör nytta ändå, det behöver inte smaka blod i munnen varje gång, och nu i början så blir detta kanske snäppet över vardagsmotion som rask promenad på lunchen el dyl. Lite högre puls, lite mer uppstyrt.

Mitt redskap för detta är ingen pulsklocka eller tidtagarur, utan min iPod. Jag har inför denna första vecka letat upp ett gäng låtar som är 1-2,5 min långa. De varvas med låtar som är kring 3-3,5 min, som är tänkta för promenad. Vilolåtarna är alla av det underbara bandet Loney, Dear. Hela listan ser ut såhär:

Le Fever (4:52, Loney, Dear från iTunes Festival: London)
Newly Weds (1:01, Boom Bip från Seed to Sun
The City, The Airport (3:37, Loney, Dear från Sologne)
You probably couldn't see me for the lights but you were looking straight at me (2:11, Arctic Monkeys från Whatever people say I am, that's what I'm not)
Saturday waits (3:40, Loney, Dear från Loney, Noir)
Patchouli (2:38, The Ark från We are The Ark)
I am John (3:31, Loney, Dear from Loney, Noir)
Brist (2:13, Kontraband, mix av Compute)
Take it back (3:15, Loney, Dear from Sologne)
Living Room (2:26, Basement Jaxx från Kish Kash)
I will call you lover again (2:47, Loney, Dear from Loney, Noir)
Sick of you (1:55, Fidget från Glad to be your enemy)
Sinister in a state of hope (3:07, Loney, Dear from Loney, Noir)
I thought one kiss couldn't do no harm (2:23, Compute)
I love you (4:46, Loney, Dear from Sologne)

Som ni ser tar jag inte alls ut svängarna här, men det är tänkt att vara en lätt start. Jag tror att jag gör mig själv en otjänst om jag går ut för hårt. Om jag märker att detta är alldeles för lätt så är ju inget heller förlorat. Efter första försöket denna morgon så känner jag mig mycket glad och upplyft. Trots att jag gått mer än jag sprungit så har sträckan tagit 33 minuter för mig, jämfört med 45-50 när jag bara går raskt. Hela spellistan behövdes således inte, jag hade inte trott att jag skulle vara såpass mycket snabbare. Kom fram helt lagom svettig, precis enligt planen, och är redo för en ny grym dag!

Go feet!

(Och ja, det är vinstkepan som kröner min hjässa denna soliga morgon.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

15 kommentarer:

 1. du passar väldigt bra i kepan, och snygg top också! hoppas löpningen gick bra - smart idé det där.

  SvaraRadera
 2. Hejaheja! Det kommer gå helt strålande för dig, det är jag övertygad om! Det där med motivationen verkar det som att du redan har löst, och om inte annat så riskerar du nog inte att tappa motivationen på vägen känns det som, för motivationsdödaren nummer ett är väl att man går ut för hårt och tappar sugen när det inte går bra. :) Lycka till!!

  SvaraRadera
 3. Fan vad bra!:) jättebra upplägg ju..så där kör jag med. låtar som får igång mig, och gå alternativt springa är jättebra OAVSETT hur vältränad man är..eftersom man utsätter kroppen för mer träning än om man skulle stupa efter 10 min:) You go girl!!

  SvaraRadera
 4. @Sara: tackar, den kom verkligen i rättan tid, helt perfekt till outfiten! Tröjan är från Puma och var på slutrean. Inbygd BH och lite annan typ av ringning, ett av mina bättre köp helt klart!

  @Therese: stort tack för peppen! Det känns som att motivationen är bättre av att jag är i allmänt hyfsad form nu, samt att jag har många positiva förebilder i min närhet just nu. Mitt morgonpass var verkligen toppen, inte alls för hårt utan såsom jag tänkt det hela!

  @Jenny: håller helt med dig. Vissa tror att man måste chocka igång kroppen typ, men sånt gör ju bara att träningsmängden som sagt blir mindre och lusten försvinner.

  SvaraRadera
 5. Fasen du är bra! Du äger ju liksom allt som har med träningsinställning att göra. Och du verkar ju ha dethär med morgonträning inne i system redan, så att varva det med att springa ibland kommer att gå av sig självt!

  SvaraRadera
 6. Rolig idé! Ska prova den någon dag!

  SvaraRadera
 7. Grattis och heja osv osv. :) Du gör helt rätt som startar upp lite försiktigt med soft musik. Hoppas du får lika bra väder som jag haft de närmaste dagarna, mina morgonpromenader har varit helt ljuvliga det. :)

  SvaraRadera
 8. Bra med låttipps, ska jag lyssna på när jag har mer tid! :)

  SvaraRadera
 9. @Snorkfröken: så gullig du är! jag har de bästa av förebilder. :)

  @Fummelfot: musiken är liksom lite roligare att ha som riktmärke än en klocka också känner jag, man öser på tills låten är slut, taggar ned när en lugnare kommer på osv. Och, vädret har varit underbart här också!

  @Frida: Loney, dear ligger mig särskilt varmt om hjärtat, hoppas du kommer gilla! :)

  SvaraRadera
 10. Jag är imponerad av din ihärdighet med träning av olika slag.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Precis den idén har jag gått och fnulat på ett tag, men inte fått tummen ur - nu är det banne med dags att göra något åt saken.
  Tack för inspiration och en spark i baken (och en bra blogg).

  SvaraRadera
 12. @garlica: tack! För min del känns det som att jag äntligen har tid att utforska det här lite mer på riktigt, efter tidigare halvhjärtade försök!

  @grapefruitboy: superkul, skriv gärna om resultatet! :)

  SvaraRadera
 13. Du är helt grym!
  Hedrad över låtvalet.
  Hoppas bara inte Sick of you ligger placerad så att du blir sick just där och då.

  SvaraRadera
 14. @Nina: artisten själv, gött mos, du skall veta att låten kommer när jag gör den sista goa spurten rundar krönet och kmomer ned i Kungsträdgården. Bästa låten alltså! :)

  SvaraRadera
 15. Tack för tipset! Måste bara fixa en ipod/mp3-spelare först.. ;)

  SvaraRadera