lördag 19 september 2009

Dagens nyhetstips

Som av en tillfällighet kickade min GP-prenumeration igång just idag, då helgbilagan Två Dagar gör ett stort reportage (med helt fantastiska bilder av Stefan Edetoft!) om super food. Terränglöparen Fredrik Ölmqvist är med och berättar om hur han genomförde sitt super food-experiment under Marathon des Sables. Spännande att läsa om honom tycker jag, det känns som att han verkligen går i bräschen inom sitt fält.

Jag själv har ju börjat skriva lite om super foods här på bloggen, om det jag gillar och själv använder. Jag tycker dock att det är bra att artikeln både redogör för förespråkare och för kritikers åsikter om det hela. Priserna på råvarorna är absolut värda att ta upp, samt det bristfälliga vetenskapliga underlaget både vad gäller antioxidanter och supermatens avgörande inverkan på vår hälsa och vår vitalitet. Jag själv känner dock att man får göra en bedömning lite från fall till fall. jag har länge tvekat inför att köpa Acai t ex, det är otroligt dyrt och känt framförallt för att innehålla väldigt höga halter av C-vitamin. Just det vitaminet kan man dock inte lagra i kroppen utan kissar helt sonika ut överskottet, så hur kraftig antioxidant det än är så stället jag mig tvekande till nyttan av just det tillskotten. Samtidigt finns alger och bipollen som å andra sidan känns som mer unika livsmedel som bibringar kosten något helt nytt.

Gemene person kommer långt på att äta en varierad kost med mycket frukt och grönt och med mycket mat som ger många saker samtidigt, tex skippa pastan och fylla på med quinoa istället för förutom sina långsamma kolhydrater ger både mineraler, antioxidanter och proteiner. Jag är inte för en mat-elitism, men nog är det en kittlande tanke att kunna själv påverka sin framtida hälsa med alla nya livsmedel på marknaden?

(Så fort GP lägger ut artikeln på nätet så länkar jag)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

  1. Va roligt och intressant artikel. Många kramar!

    SvaraRadera
  2. Spännande! Jag kom just hem till götet efter en helg borta, nu ska jag kasta mig över gp:n. Tack för tipset, de där bollarna ovan ser fantastiska ut! Köpte "Raw food på svenska" på bokmässan förra året och har lagat ett par recept ur den, men det blir inte av lika ofta som jag skulle vilja. Men nu blir jag sugen på att bläddra lite i den igen.

    SvaraRadera
  3. @Susanna: har hört talas om den, skriven av Erika Palmgren har jag för mig, hon skall ju vara lite av en klippa på området. Funderar på att skaffa mig den jag också!

    SvaraRadera