måndag 23 november 2009

Ett skepp kommer lastat från Matkaravanen

När jag tuffat mellan Göteborg och Stockholm de senaste veckorna så har det varit en sann fröjd att få plöjja Lisa Förare Winbladhs bok Ditt nya skafferi - Smaker från matkaravanen.

Även om boken inte är splitter ny längre (från 2007), så kan jag ändå definitivt identifiera mig med titeln. Trendvågorna i kök och skafferi brukar gå höga och hajpade livsmedel kan vara "ute" (dvs mindre förekommande i Aftonblaskans söndagsbilaga) ett år efter att de var på allas läppar. Det som Lisa skriver om är dock i mångt och mycket sådant jag av okunskap och lätt ängslan inte närmat mig ännu. Alla konstiga guckor och pulver i asien/thaibutikerna med etiketter som mina ögon inte kan förstå ett jota av. Jag kan inte anklaga mig själv för detta alls, jag tycker inte att det är rimligt att kräva att man skall köpa lila räkgegg och på egen hand fatta att det däri finnes stor smakpotential. Jag är tacksam för att vissa är galna nog att ta de där sprången ut, jag låter er guida mig!

Jag uppskattar upplägget på Lisas bok, bra grundplåt ges i kapitlet om umami och dess effekt på matlagning (på senare tid har hon skrivit mycket mer om detta dessutom), det ger en grundförståelse som gör att man lättare kan ta till sig nyttan av den dära räkguckan... Att ange smakkamrater efter varje livsmedel i den digra listan är helt perfekt - på så sätt kan man själv som rookie faktiskt börja prova och experimentera. Bli lite ledd vid handen samtidigt som man ju måste göra grovjobbet själv såklart i att hitta sina recept, smakbalanser man trivs med osv.

Receptdelen är otroligt vackert fotad och nästan allt känns både främmande och spännande för mig. Jag kommer definitivt ha denna bok som bibel när jag tar mina första stapplande steg i de knasiga butikerna jag aldrig vågat gå in i. Jag planerar dessutom att ta hjälp av Stockholms matkaravan själv redan nu innan jul för att få en spark i ändan. Någon som vågar hänga på?

(Fler har f ö vågat mera efter att ha kikat i boken under åren, däribland Roslagsmat, Kardemums och Ragazze.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Jag var på matkaravan med min mamma förra året och det var en riktig toppenupplevelse!
  Tycker fröken Dill

  SvaraRadera
 2. @Frk Dill: oh, vilken fin sak att ta med sin mamma på, nu fick jag minsann en fin idé! :)

  SvaraRadera
 3. Jag har funderat...både på att införskaffa boken, och på Matkaravan. Jag är usel på att ta till mig nya ingredienser numera. Det känns som en evbighet sedan jag glatt frekventerade s k asiatiska butiker.

  SvaraRadera
 4. @Annika: gör det, boken är så himla bra, och hänka på om du vill nu i början på december, karavanen går både må 7 och ti 8 dec kl 16:30, jag skall köpa biljett till nån av de turerna helt klart, vill inte vänta till efter nyår! :)

  SvaraRadera