söndag 18 juli 2010

Mina egna 10-i-topp

En av de få utländska bloggare jag följer är Gena i NY. Hon arbetar med kostrådgivning och är high raw vegan som det kallas. Även om jag äter en blandad kost så får jag mycket ut av det hon skriver om t ex hälsa, känslomässigt ätande, om näring och vikten av att hålla huvudet kallt i kostdebatter. Hon har stor kunskap och är en inspiration för mig framförallt när jag i perioder grottar in mig mer raw food och superfoods.

Häromdagen skrev hon en längre artikel på sin blogg Choosing Raw om hennes 10 bästa superfoods. Hon menar på att superfoods för henne mer är spännande nya ingredienser i maten än löften om evig ungdom/ett längre liv och där är jag benägen att hålla med henne. Man skall ju inte tro att en tesked spirulina då och då gör underverk - sådan mat finns inte - men det är kul att experimentera med sådant som är nytt och det är något kittlande med extra potent mat i en värld full med sönderkokt broccoli.Definitionen av superfoods är inte helt skrivet i sten, och det kan ju anses vara problematiskt. Extra högt näringsinnehåll liksom; vart går gränserna för det, i jämförelse med vad? Vad för mat får kallas supermat när man gör reklam för en vara t ex? Kan man kalla acaijos för supermat om det är sötat med massa socker, t ex? Undan för undan när denna grupp råvaror blir mer och mer definierad så kommer väl sådana här frågor ge sig. Tills dess kan man ju själv ha lite roligt med konceptet. Jag gör som Gena och listar mina egna bästa superfoods, dvs de råvaror som är de sanna vardagshjältarna i mitt kök!

Mina 10-i-topp på superfoodsfronten (utan inbördes rangordning):

1. Blåbär.
Trots den klena skörden i Enskede detta år så är detta fortfarande min personliga favorit. Blåbär till frukost varje dag - ja tack! Överlag så äger bär, de håller mer näring än frukt, de gör sig i vackra sallader, bakverk, smoodis och är ljuvliga bara som de är. Otroligt antioxidanta, och känslan av färska bär är den av en outsäglig lyx!2. Kokosolja. Kallpressad kokosolja är underbart. Smaken är av svagt rostad kokos, och de goda egenskaperna är många. Fint fett som är gott helt raw och passar utmärkt att steka i. Jag förgyller oftast mina smoodis med kokosolja, gör glasyrer till små söta nötbollar - och smörjer in lilla armbågen om den inte ser helt pigg ut.

3. Kakao. Gudagåva. Ger mig en pick-me-up om morgonen, bibringar en härlig edge i matlagningen och stillar det lustsökande sötsuget på bästa sätt! Jag dras till kakaon i mitt skafferi dagligen och har i vuxen ålder verkligen lärt mig uppskatta dess bittra osötade smak.

4. Nötter. Finns alltid med mig, både hemma, på jobbet och på resande fot. Det perfekta mellanmålet som på effektivt och mumsigt vis ger massor av energi. De har alla sin olika smakpersonlighet. Just nu är jag och paranötternas överdådiga fetthalt inte särskilt bra kompisar, men jag vet att vi kommer igen. Jag längtar mest till mandlar och pecannötter just nu, i vinter återvänder jag säkert till macadamianötterna som är feta små "powerhouses". Nötter är strålande att ha i sallader, tillsammans med frukt och bär, ger textur till guckor och dressingar, är toppen i smoodis och som müsli på filen. Jag älskar alla små burkar nötsmör jag köper på mig!5. Smör. Jag älskar smör! Det smäller inte högt på någon ORAC-skala och har inte superkrafter vad gäller näring, men det är magi. Smaken på ett fint smör är helt oslagbar och alla vackra grönsaker blir helt gudomliga när de dressas av en liten klick. Jag har fram tills de senaste åren alltid stekt i vegetabiliska oljor. Nu har jag dels insett att jag verkligen ogillar smaken det ger, och dessutom lärt mig att smör klarar upphettning betydligt bättre än de ömtåliga vegetabiliska oljorna pga det mättade fettet (inte sådär farligt som du trott!). Jag konsumerar mängder, och skäms inte ett skit för mig.

6. Kålgrönsaker. Jag älskar alla kålgrönsaker. Mat skall kännas, det skall finnas struktur, krisp, motstånd. Broccoli, blomkål, savoy, rödkål, kålrabbi och alla de andra, har alltid ett par sorter hemma och äter både rått och tillagat. Testa att lyfta omeletten med finskivad blomkål, woka broccoli till middagen, stuva nykålen, skiva kålrabbi lövtunn till din coleslaw och gör underbara grönkålspajer vid jul. Det är näringsrikt, ger mättnad, och en grundbult i lowcarbkosten.

7. Vitlök. Använd i säkerligen all traditionell medicin, alla huskurer mot förkylning och de flesta av världens kök för den goda smakens skull. Det är oklart vilken medicinsk effekt den egentligen har, men den är helt fantastisk i matlagningen. Jag river den rå i dressing till salladen, grillar i ugn tillsammans med rotsaker, rostar och fräser och lyfter halvtråkig mat till högre nivåer!

8. Ägg. Jag har sagt det förut, men de är verkligen riktiga små superpaket. Protein, goda fetter, antioxidanter och vitaminer, men inga kolhydrater. Krämiga, mättande, ljuvliga till frukost, lunch, mellanmål och middag. Jag får aldrig nog! 9. Hampa. En relativ nykomling i mitt liv. Just när jag hade dissat idén med proteinpulver helt så stötte jag på rent whole foods-proteinpulver av hampa och är såld sedan dess. Dess smak tillsammans med mjölk och banan är så mild och len att jag blir alldeles rörd. De skalade hampafröna är fortfarande visst värda att betala för. Jag strör dem på filen, fruktsalladen, har dem i min trailmix och har nästan alltid i en slatt i mina smoodis. Helt fantastiskt att så goda råvaror kan vara så otroligt nyttiga!

10. Avocado. Sist men inte minst. Ljuvlig färg, perfekt tillbehör till all mat i princip, lätt att krydda läckert och står sig alldeles utmärkt helt själv som ett mellanmål. Avocado är grymt för det ger dig vad du behöver när du behöver det: svalka till dina tacos, lenhet i din smoodi eller faktisk mättnad och substans när blodsockret börjat tuffa nedåt. Full med goda fetter - klår alla äpplen och päron i hela världen när man behöver sig något snabbt på eftermiddagen.

Om jag har tillåtit mig själv att göra listan än längre så hade jag lagt till sådant flott som granatäpple, oliver och fet fisk, men det finns ju gränser. Hur skulle din egen 10-i-topp-lista se ut?

11 kommentarer:

 1. bra och intressant inlägg :) jag håller med dig i det du skriver och min lista skulle nog se ut som din för allt det är ju så gott.

  jag vet att jag har skrivit det förut, men din blogg är super :) ha en bra dag! kram

  SvaraRadera
 2. Bra lista tycker jag! :) Men skulle nog satt ägg högre upp om jag gjort den..

  SvaraRadera
 3. Jag förväntade mig en massa konstiga saker jag aldrig hade testat, men kom ända till hampan innan det hände. Så nu är det jag som ska testa, eftersom vi tycker så lika om det andra, och eftersom du och din blogg är så härliga!

  SvaraRadera
 4. Ja, tack för givande läsning och inspiration. Har mer börjat se maten som ett område att utforska. Något mindre kolhydrater på tallriken hjälper mig något att skapa mer balans i tillvaron. Har också åter upptäckt äggen!

  SvaraRadera
 5. Har precis upptäckt din blogg. Men har både testat pannkakorna å beställt bipollen =) Pannkakorna va supergoda, skoj med en nya variant! Tack för inspirerande läsning! /johanna

  SvaraRadera
 6. Jättebra tips! Kan meddela att västergötland har gott om blåbär, stora och fina. Jag trodde faktiskt inte det skulle bli några alls i år.

  Har nominerat denna utmärkta blogg till Beautiful Blogger Award, kika gärna på
  http://annamittimaten.blogspot.com/2010/07/utmarkelse.html

  SvaraRadera
 7. @Molly: åh, tack, du är så gullig!

  @lchflife: listan var som tur var utan inbördes ordning, svårt att rangordna alls känner jag, för min del skulle ägg hamna på topp tre om jag skulle rangordna dem.

  @Tojis: kul reaktion, det var lite sådär jag tänkte: det är inte alla de där "knassakerna" som utgör superbasen i mitt kök och min hälsa. Jag hade kunnat skriva bipollen och vetegräs i det hela, men de är mer som kryddor till min grundkost. Fantastiskt roliga allihop dock! Lycka till med hampan, jag använder både proteinet och fröna, underbara på olika sätt!

  @Drömmaren: kul, du verkar ha liknande upplevelse som jag. Äggen äger, hoppas jag aldrig blir trött på dem!

  @Johanna: så himla roligt, välkommen hit! Visst är plättarna grymma, jag tröttnar aldrig! Testa att lägga en halv dl solrosfrön i blöt och mala in i smeten, blir underbart nötigt, min nya twist på det hel<! vart har du beställt pollen, hos Rolfserud också?

  @Anna: åh, låter super! Mitt gamla västergötland, visste att man kunde lita på hembygden. ;) Tusen tack för awarden, skall kolla in den pronto!

  SvaraRadera
 8. Mina favoritnyttigheter är rätt lika dina -speciellt vitlök och blåbär är jag förtjust i. Och nötter. Och mycket av det andra. Hampa och kallpressad kokosolja har jag inte testat än.

  SvaraRadera
 9. Fin lista. Hade med många favoriter där. Krams!

  SvaraRadera
 10. @Victoria: kokosoljan framförallt är rent utsökt, testa!

  @Bums: det ante mig! :)

  SvaraRadera
 11. Fantastisk lista! Har precis hittat din blogg men kanner mig redan inspirerad. Du skulle trivas bra har i Ghana dar vi har massvis med notter, harligt akta kakao och dar 5 liter kokosolja kostar 40kr! Jag har inte testat hampa an men ska kolla upp om jag far tag i det har. Det jag saknar mest har, eftersom det ocksa ar min favorit, ar blabar!

  SvaraRadera