söndag 4 juli 2010

Störst av allt är frukosten

Lisa på Taffel har i veckan skrivit om dagens bästa mål mat: frukosten. För henne så är ägg lika med helgfrukost, och det ligger något i det. Skall man lyxa till det hemma eller ute på brunchställen så står ägg i fokus. Jag har flera gånger tidigare skrivit om hur fantastiskt perfekt mat det är, och lagar ofta fransk äggröra, omelett eller fluffiga pancakes med keso till frukost.

Nu på sommaren så har jag dock svårt att äta så kraftig stekpannemat på morgonen. Dagens tyngsta mål, middagen, kan på sin höjd bli en omelett under dessa heta dagar. Matvanorna ställs på ända, jag vill ha surdegsbröd, jordgubbar och syrlig grape, honung, kokos, lime, blåbär, tjock iskall filmjölk, vattenmelon och ingefära.

Så, denna helg har jag brutit med alla vardagens smoodis och de ständiga äggen. Sval sallad på filéad blondgrape*, skivade jordgubbar, rostade kokosskärvor, valnötter och ringlad rinnig honung. Surdegsbröd i tunna skivor med skinka, senap, västerbottenost, lök och majonnäs i grillen. Färskpressad juice och melon i skivor.* Busenkelt! Skala, dela sedan på mitten med fingrarna. Fatta tag om "yttersidan/skalet" på en klyfta, och pilla bort så är klyftan helt blottad - det är bara att lyfta ut den. Ta bort det som suttit runt klyftan, och pilla upp sidan på nästa. Snart har du hela klyftfiléer utan strul!

5 kommentarer:

 1. Å. Det bara vattnas i munnen när jag läser dina inlägg! Härlig inspiration! Mycket bra tips med grapen :)

  SvaraRadera
 2. Fräsch sommarmat är bäst

  även till frukost

  Hos mig står den nyfångade fisken högt i kurs. Idag fanns äntligen tillräckligt med örter i trädgården för en riktig sommarfisk. Röding var frukostfisken för dagen...

  Tänk att vi ännu väntar på syrénblomningen!

  SvaraRadera
 3. Åh, grillad macka... med surdegsbröd! Jag föredrar nog det som kvällsmat, men vilken kvällsmat! Jag tänker mozzarella (Italienskada. :P) och solmogna tomater och basilika. En matkväll denna vecka = check! :)

  SvaraRadera
 4. @Jenny: tack du, det gör mig så glad att höra!

  @Fjällmor: oh my god, ni har det finaste kvar, jag tycker syrénerna blommade bort allt för fort här nere.

  @minkampomvikten: stort tack, och välkommen hit! :)

  @Plommonet: ah, mozzarella, där sa du nåt, det är ju sjukt bra skit!

  SvaraRadera