onsdag 14 juli 2010

Shipment from Säffle

Ni som följt mig en längre tid vet att jag testade att handla bipollen under förra sommaren. Jag stötte på det på andra superfoodsbloggar och tyckte det verkade spännande. Är lite förvånad över att jag inte ser denna råvara bland matnördar eller på restaurangmenyer, men det kanske kommer. Bra bipollen smakar av frukt och blommor, och känns som en fantastisk present från alla stretande kryp! Bina samlar in, och tack vare detta så strör jag sedan över filen, mortlar ned i dressingar eller mixar med bär i smoodis.

Pollenet samlas i små klumpar av olika färger, beroende på blommor. Det är lätt att helt göra till pulver i mortel om man så önskar. Jag handlade av Rolfseruds i Säffle, och när jag fick veta att de bara hade lite egenproducerat pollen i år men att det är från deras egna fruktträdgård, så slog jag till. Igår kom laddningen med posten och det var av så otroligt fin kvalitet!Jag gjorde en frisk och krispig sallad med en gyllene pollendressing värd att minnas:

1 portion:
/ 2 msk kallpressad rapsolja / 1 msk kallpressad olivolja / 1 msk citronsaft / 1 finriven klyfta färsk vitlök / 1 tsk honung / 1 rågad tsk mortlat bipollen / 0,5 tsk mild curry / 1 liten nypa salt /

Rör samman och ringla över en fantastisk fetasallad, toppa med några nymortlade kardemummakärnor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

8 kommentarer:

 1. Spännande, hade inte en aning om att man kunde köpa bipollen ens...

  SvaraRadera
 2. Men bipollen behöver väl bina själva? känns nästan lite taskigt att "stjäla" den av dem... förstår inte riktigt varför?

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Jag köpte bipollen för nåt år sen, då av Biofood.... men jag klarade helt enkelt inte av smaken, fick nästan kväljningar (och det är verkligen inte vanligt hos mig). Men kanske blir det bättre om man kamouflerar smaken i en smoothie eller liknande, jag gjorde inte så många experiment, kanske ska jag ge det en ny chans....

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att bipollen är fantastiskt: vackert och nyttigt, och det går att få tag på från småodlare för folk som har problem med biexploatering (fast man kan klart ha andra invändningar), så så långt bra. Däremot har jag svårt för lukten och smaken, så de får döljas för mig.

  Annars är det lätt att välja annat bland massorna nyttigt och superfoodsigt (som iofs ofta smakar lite iffigt generellt. Grow up, baby eanie!) :)

  Hoppas du har det gott i värmen, tjejen!

  SvaraRadera
 5. Åt kycklinglever med bipollen på spett tillsammans med Lisa på Doc Italiano i fjol. Gudomligt gott...

  SvaraRadera
 6. @Anna: jorå, ryktetsäger att man matar elitidrottare och austronauter med sånt här, för det är väldigt potent. Vore kul om det var sant. Oavsett så är det trevligt och gott, tycker jag!

  @kanjagkandu: verkar vara en bråkdel av vad de samlar in, då stället jag handlar ifrån framförallt proddar honung, vilket ju inte hade varit möjligt om man hade snott allt deras pollen. Blir lite nyfiken av din fråga på hur det verkligen hänger ihop dock, skall allt fråga bibonden om hur det funkar! Återkommer!

  @Sofia: där ser man - så olika det kan va! Av alla superfoods så är bipollen en av dem som jag gillar bäst just i smaken! :)

  @Eanie:snygg mat är det sannerligen, I like it a lot! Jag lär mig i viss mån att uppskatta vissa smaker, som vetegräs t ex som nu är del av den dagliga rutinen, medan andra lämnas därhän. vet ej vad jag skall hitta på med purple corn t ex, så det har jag kvar att utforska, likaså lucuma, acai och maca.

  SvaraRadera
 7. @AnnaB: nämen wow, gött mos, lär som en otroligt otippad och spännande kombo! Vad kryddade e med då i övrigt?

  SvaraRadera
 8. Oj, trodde att min kommentar kommit fram! Ok, en gång till då:
  De var lindade med lardo och sedan pudrade med fänkålspollen. Jag är ingen stor lever-fan, men detta var ljuvligt!

  SvaraRadera