lördag 31 juli 2010

På Adelsö

Jag blir tvungen att säga som Gitto: oh, vilken dag! Tänk att hon bjöd ut mig, en total stranger/fellow blogger till sin fina ö igår, ett strålande initiativ! Adelsö, där Torbjörn och Maria odlar sina flotta ekologiska grönsaker. Som besökare hos dem blev man emottagen med öppna famnen, de bjöd på smakprover, visade runt oss, och för en guldpeng fick man en gigantisk bit smarrig hallonkaka och en skönt blaskig guldkantad kopp kaffe (tänk att mitt finkaffe hemma på morgonen inte smakar så gott som det gjorde, hur kan det vara så?).

Medans jag och den charmerande Gitto suckade över de nästan osedligt svullna och alldeles mörka vin- och krusbären som hängde i tunga klasar sprallade hunden omkring i gräset. Vi plockade 7 liter i ett nafs, medans vi pratade om långa och onda styvmödrar, åldersnoja och Stockholms statushets. Från butiken fick jag med mig en vacker fänkål med helt underbart lång och yvig dillvippa, ett fett knippe lök och dito morötter samt rödbetor. Adelsöhonung, små potatisknortar av en mycket trevlig sort (det lovade Torbjörn med ett leende) och ett par färska fina vitlökar.

Gitto hade gjorde de godaste picknickmackorna på denna sidan WWII: nybakt bröd (fylligt gula av kikärtsmjöl), stuffade med feta, lök i ringar och saftiga biffar på lammfärs, rödbetor och vitlök. Lite ljummen vermouth till det, och jag var helt i hamn. Tack för det!

Jag själv bidrog med lite somrig lemonaddricka i var sin liten fickplunta med patentkork. Såhär gör du:

/ 1 liter kallt vatten / 2 påsar frukt och örtte, t ex det här / en halv vaniljstång / 6-8 små jordgubbar / 1-2 tsk lönnsirap /

Låt tepåsarna kalldra i vattnet någon timme. Klyfta jordgubbarna och låt dra tillsammans med teet. Dela en halv vaniljstång och låt även dessa delar dra i vätskan en stund (jag brukar spara vaniljstängerna när jag skrapat ur frön, de har fortfarande mycket smak kvar att ge). Söta med lönnsirap, bara en smula sådär - mumma!

Väl på fastlandet igen så kilade jag till Allhelgonakyrkan vid Skanstull. Kammarmusikens Vänner har haft Schumannfestival hela veckan, och igår var fokus på hans fru Clara Shumann. Trivsamt, små vackra lieder på tyska, av någon som i vanlig ordning försörjde och täckte upp för såväl sitt vrak till genimake som deras 8 barn. Hört den förut?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Tusen tack själv! Det var helt fenomenalt trevlligt! Ska mejla länken till Torbjörn och Maria, de blir nog väldigt glada!

  SvaraRadera
 2. Det låter som att ni haft det grymt trevligt. Jag blir riktigt avundsjuk, fast på ett icke-missunsamt sätt! Tack för tips på utflyktsmål, ska jag snarare säga. Och vad jag längtar efter en trevlig matbloggarträff... det var alldeles för längesedan jag var på någon sådan (tror det var i maj 2009!).

  SvaraRadera
 3. Ja, ska vi dra ihop en liten bloggträff? Ute hos oss finns det ju plats, så det kan ju kombineras med besök hos Torbjörn och Maria!

  SvaraRadera
 4. @Gitto & Annika: jag tror att det skulle kunna bli hur bra som helst! Under augusti kan man väl säkert plocka pumpa och majs hos dem, astrar och äpplen? Sen knytis hos er, eller i gräset!

  SvaraRadera
 5. Mikkan: Vi skulle kunna kombinera med att köpa gös och/eller abborre hos fiskaren Widlund? Och gå hem till mig och totalflumma ut i köket med alla grönsaker och all fisk?

  SvaraRadera
 6. @gitto: yess, let's do it!!!

  SvaraRadera