lördag 17 juli 2010

Obruten mark

Gårdagen var som ett bjudningsmaraton. När champagnegästerna hade gått igår kring 14-snåret städade jag upp och laddade om. Jag dukade för trerätters i lilla köket, jag åkte in till systemet och handlade rikligt av vår franska favoritale. Oxfilén från frysen tinades, grönsakerna krispades till i byttor med iskallt vatten.

Och, most of all, jag gjorde det som jag gör alltför sällan, och som jag sådär i smyg önskar att jag vore bra på redan från början. Helst utan att öva, och utan massa pinsamma misslyckanden. Jag talar här om desserter, ett relativt outforskat område för mig, ett helt eget hantverk. Råvaror som beter sig på ett annorlunda sätt än de i lagad eller rå mat. Jag gjorde det som man kanske inte rekommenderar egentligen, jag freestylade och hittade på något jag inte gjort tidigare lagom till att man skall få gäster. Living on the edge.

Nå, det jag hittade på var relativt tamt och riskfritt, men blev så otroligt gott att jag bara måste dela med mig till er!

4 portioner:
/ 100g vit choklad / 1,5 dl vispgrädde / 1 nypa vaniljpulver (alt frön från en halv vaniljstång) / 125g mascarpone / 2 äggulor / 2 dl nötter / 2 dl jordgubbar /

Separera äggen och lägg gulorna i en större skål. Vispa ihop dem lätt.

Smält vit choklad i vattenbad. Vispa grädden rätt hårt med en nypa vaniljpulver (ej socker alltså, utan granulerad vaniljstång, finns att köpa i vanlig butik). Tänk på att grädden skall vara iskall när du vispar den, och att det alltid blir bäst med handvispad grädde snarare än när du gör det med elvispen. Varför? Därför!

Rör den smälta chokladen kraftigt med äggulorna. Tillsätt mascarponen direkt och fortsätt vispa massan så fluffig och smidig som möjligt. Vänd ihop med den vispade grädden och låt stå kallt i ett par timmar.

Hacka blandade nötter medelgrovt (t ex hassel-, pecan- och valnötter). Finskiva jordgubbarna. Varva jordgubbsskivor med nötsmul och vitchoklad-mousse-créme och toppa det hela med lite färska lavendelblommor*.* Om du inte har lavendelblommor att tillgå så testa något annat som har en tydlig parfymliknande smak, såsom rosenblad eller citronzest.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

 1. Ser gudomligt gott ut! :D

  SvaraRadera
 2. @lchflife: det var det verkligen, alla satt och smackade högljutt! Något som alla uppskattade var att det inte var så påträngande sött som vit choklad alltid är annars! Det är 25g choklad per person, i övrigt är alla ingredienser osötade, så i efterrättsvärlden är den rätt low carb. :)

  SvaraRadera
 3. Oja, helt i min smak. Tack! :-D

  SvaraRadera
 4. Och jag som köpte jordgubbar igår! En perfekt fredagsefterrätt! :)

  SvaraRadera