måndag 5 juli 2010

Mat med guldkant: nypon

Nypon är en av mina nya favoriter på superfoodshyllan i skafferiet. Det är billigt, lättillgängligt, gott och vackert. Sedan barndomen har man en bild av nypon, som sötsliskig soppa i diverse skidspår och kring skolans lägereldar. Nu i vuxen ålder tycker jag inte att det där smakar särskilt bra längre, men den lite kärvare friska smaken av naturella nypon lockar nu destu mer.

Nypon är riktigt potenta små bär. C-vitaminhalten är helt enorm. Visserligen är detta ett vitamin som inte lagras i överskott i kroppen, allt över dagsbehovet kissar vi ut igen i princip, men om man t ex inte äter särskilt mycket frukt eller animaliska produkter så kan det vara ett schysst tillskott. Jag är stark anhängare av idén att det är bra att ha så många källor som möjligt till näring, en riktigt varierad kost ökar chansen att du får i dig allt du behöver utan att kroppen belastas på ett onödigt vis.

Enligt den vanliga devisen om stark färg i naturen = höga halter av antioxidanter, så är nypon också riktigt antioxidant, och innehåller ämnen som kopplas samman med minskad risk för både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Ledbesvär och inflammationer kan behandlas med nyponpulver och det är till och med så att Läkemedelsverket klassar nypon som ett läkemedel!

Nypon kallas lite gulligt för "nordens apelsiner", och på HD:s hemsida fann jag ett nyponreportage som innehöll riktigt charmiga recept både på egen soppa med vaniljstång och syltade hela nypon inför höstens stek- och långkokssäsong. Kanske kan vara något? Restaurang 1900 gör drinkar med nypon dessutom - jag undrar om alkoholen hjälper eller stjälper den goda effekten? Hur som helst, tills dess att det finns nypon att plocka ute och hitta på roliga saker med i köket så kommer jag fortsätta att köpa mitt pulver och mixa ljuvliga smoodis som funnes det ingen morgondag.

Tidigare artiklar i serien om mat med guldkant: Hampa, Bipollen , Spirulina, Rå kakao, Kanel och Gurkmeja samt Vetegräs.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

 1. För en som bara ätit nypon som sötsliskiga färdigsoppor under barndomsåren - hur smakar nypon egentligen?

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Tänkte "börja" med lite raw food light och undrar om vilka superfoods man bör köpa. Spirulina känns given men vad "behöver" man mer? Tack på förhand och för en bra blogg.

  /Emma

  SvaraRadera
 3. Det är trösten med att sommaren en dag tar slut, att det vankas hemkokt nyponsoppa. Det är ljuvligt gott: http://www.pickipicki.se/2009/09/en-bekannelse-om-min-passion-for-nypon/
  Något jag fantiserat om men aldrig ätit är en omvänd-nyponsoppa-med-vaniljglass, dvs vaniljsoppa med nyponsorbé. Har sett det på en ristorantemeny, det står på min att-laga-lista i år.

  SvaraRadera
 4. @Plommonet: hmm, lite svårt att beskriva ändå. Syrligt, fruktigt, fylligt. Try it!

  @Emma: hej Emma! Mycket bra fråga! Så fort jag är tillbaka från min semester (efter helgen) så skall jag ägna detta ett blogginlägg! :)

  @Tina: du frestar mig, vilken mäktig tanke!

  SvaraRadera