torsdag 20 augusti 2009

Jobba med kroppen, för kroppen

Det är många år sedan nu, då jag första gången hörde talas om antioxidanter och fria radikaler. Något käckt vetenskapsprogram satte den pedagogiska ribban högt och visade upp processen genom en datoranimation. Det förklarade att fria radikaler liksom studsade runt och sabbade friska celler, och på så vis tappar vi i hälsa och ungdomlighet. Den visuella bilden av studsandet har jag aldrig släppt, gulligt på något vis.

Wikipedia berättar översiktligt att oxidation av ämnen och inflammationer/infektioner i kroppen skapar fria radikaler. De är till nytta i kroppen för att fajta bort bakterier men kan också göra skada på friska celler och därför bör man balansera upp kroppens fria radikaler med antioxidanter. Paulun är grym på att förklara lite närmre hur det hela funkar, jag själv är inte särskilt intresserad av kemin, utan vill ha redskap som funkar i vardagen.

Det finns flera olika sorters antioxidanter som jobbar på olika vis i kroppen, men det de har gemensamt är att de återfinns i frukt, grönsaker och kryddor. Man kan låta alla vackra färger guida en. Ju mer färg i maten, destu fler olika antioxidanter har du glatt kroppen med. Så, istället för att läsa på om alla olika ämnen så ser jag till att sätta färg på maten. Ha kanel på keson, riv ned färsk vitlök i dressingen, extra gurkmeja i soppan, spenat i salladen, blanda tomater och morötter av olika färg, krydda med chili, variera innehåller i fruktskålen. Nötter och baljväxter innehåller också antioxidanter - för att inte tala om kaffe, kakao och rött vin! Grymt enkelt är man tänker i färger tycker jag, och det gör matlagningen så mycket mer inspirerad.

Om man är intresserad av att pricka in råvaror med riktigt bra värden, så är det idé att kika på vad som smäller högst på ORAC-listan. Det är sådant jag roar mig med, inomhus denna soliga sommardag. Förkylningen tog idag vår relation till nästa nivå. Blä, men ju pissigare jag mår, destu närmre är jag väl att bli frisk igen, antar jag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

8 kommentarer:

 1. Hoppas du piggnar på snart. Ät lite glass, det brukar göra susen. Visserligen inte fullt av antioxidanter, men man kan ju mixa ihop en bärsås och toppa med tillsammans med nötter och mörk choklad. Då blir det ju ganska likt en antioxidantbomb...

  SvaraRadera
 2. Krya på dig! Men visst känns det härligt att bara få bomba kroppen med grönsaker, frukt, bär och rena grejer när man är hängig?! Var har du köpt dina clipper teer?!
  Krya på dig!!

  SvaraRadera
 3. @Rebecca: Hej och tack för titten! Glass är faktiskt medicin, har du rätt i! ;)

  @Annika: tackar1 Jag bombar på här för fullt med granatäpple och blåbär. Clipper köper jag på min icabutik, tror man kan hitta i butiker som tar in mycket annat ekologiskt.

  SvaraRadera
 4. Hoppas att förkylningen blir bättre fort! Och här lärde man sig lite nytt igen; det gillar jag!

  Tack för lästipsen ang. Fivefingers hos mig!

  SvaraRadera
 5. Hej! Tack för kommentaren om min krönika! Roligt om du vill fortsätta läsa. Det kommer behandlas en hel del olika ämnen där, kan jag lova!

  Att tänka i färger är riktigt bra tycker jag. Så gör jag också när det gäller de däringa antioxidanterna.

  SvaraRadera
 6. Med en sådan talrik borde du bli frisk på nolltid! Krya på dig!

  SvaraRadera
 7. @Snorkfröken: det verkar gå över rätt snabbt detta, bättre redan idag, hurra! Du måste skriva och rapportera om fivefingers om du kör på det, jag är nyfiken, ser så aburt och koolt ut!

  @Bullen: det var kul att läsa krönikan, för jag själv gick i dagarna och tänkte blogga på temat, tycker det hela har blivit så vrångt, folk har fel perspektiv.

  SvaraRadera
 8. @Susanna: tackar, det verkar ha gjort susen! :) Superkul att du kikade in här, välkommen tillbaka!

  SvaraRadera