måndag 26 oktober 2009

Testköket: the carrot session

För riktigt länge sedan tipsade jag om Lotta "Om jag var din hemmafru" Lundgrens vackert randiga morotssoppa. Först nu har jag testlagat och kan berätta om des storhet: ät som förrätt, som efterrätt eller varmrätt ackompanjerad av en sallad och/eller matig macka. Ta den till ditt hjärta, du kommer inte bli besviken!

Det är så lätt att mat som innehåller puréad morot blir alldeles jolmig, jag minns själv med lätt illamående barnmatsliknande puréer och dåliga morotsjuicer jag stött på tidigare. Men, nu på hösten är morötterna som allra finast, och purén blir grym när du gör den helt själv med kryddorna som står i receptet. Köp ekologiska morötter, skrubba av dem lite lätt (även om mycket näring finns i skiten på rotsakerna så hör grus inte hemma i soppan tycker jag) och koka upp som Lotta skrivit. Eftersom jag försöker hålla nere sockret och föra fram mer naturliga smaker och råvaror som de är i min matlagning, så skippade jag vaniljsockret till förmån för riktig vaniljstång. Lönnsirap hittar man inte hemma hos mig, jag bytte detta mot honung och det gick alldeles utmärkt!

Soppan värmde mig och min mor hemma i lilla skolådan på Kungsholmen, tillsammans med frästa vaxbönor med rödlök samt en vitkålssallad med bladpersilja och avocado. Lätt som en plätt, kreativt, färggrannt och minnesvärt.Fler artiklar om min testköksverksamhet finner du här, och tanken bakom det hela har jag skrivit om i seriens första inlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

 1. Åh! Efter din vackra bild och den beskrivningen så tror jag att jag vet vad det blir till middag ikväll!

  SvaraRadera
 2. Mmm ser verkligen gott ut... nåt att prova absolut! :-)

  SvaraRadera
 3. Magnesium verkar det vara många som äter. Jag får ju i mig en del från mina tabletter men kan inte tycka att jag märker någon större skillnad på träningen.. Känns ändå bra att äta dem eftersom jag vet att min kost inte alltid är så allsidig som den bör vara..

  Lät riktigt gott med soppan!:)

  SvaraRadera
 4. @Anneli & Mib: härligt, perfekt höstrusket, man blir glad av knallorange mat helt enkelt! :)

  @Anki: vad jag förstått så får man lätt brist när man äter mindre kolhydrater, och jag fick besvärem med kramp i vader och vrister både om nätter och på passen först när jag gick över på low carb.

  SvaraRadera
 5. men ÅH!
  Du och favorithemmafrun i combo... kan det bli bättre..?

  (suckar som askungen)

  (Fjällmor

  SvaraRadera