tisdag 20 oktober 2009

Bra tös reder sig själv!

Jag har haft svårigheter hela förra veckan att lägga in en beställning på Renée Voltaires hemsida. Olika typer av krångel med kortbetalning, och därhemma har bovetecrunchen sinat i skafferiet. I helgen kände jag att desperata tider kräver desperata åtgärder, och jag började snickra på min egen variant. Efter vad jag förstått så aktiverar, dvs blötlägger, Voltaires crew bovetet innan långsam tillagning på låg temperatur, så jag gjorde detsamma. Aktiveringen innebär att fröet förbereder sig för groddning och i samband med det frigörs massa annars latent näring.

2,5 dl helt ekologiskt bovete lades i blöt över natten tillsammans med 1 dl gyllene linfrön. I en sil sköljde vi av den slemmiga svullna blandningen ordentligt. Hystade tillbaka i byttan, kryddade med 1 tsk mald kardemumma och dito vaniljpulver. 10 aprikoser strimlades riktigt fint, blandades i, och en näve finhackade valnötter fick hänga på.

Jag strök ut grötblandningen på en plåt, som en kaka, och satte in i en ugn som blott var uppvärmd till 40°C. Där fick det hela ligga och långsamt cruncha till sig i ca 20 timmar, på en temperatur som är skonsam nog att inte döda matens alla enzymer (lite info finns här). Med lite tålamod kommer man långt! Vid ett par tillfällen har jag varit därinne och petat med sleven, för att se till att det inte bara torkar på ytan.

Resultatet blev helt ljuvligt, smaken av rostat är tydlig, kardemumman samsas fint med vaniljen utan större känsla av konkurrens och valnötterna ger ett skönt konsistensavbrott gentemot bovetet. Aprikoserna blev liksom som sega långsmala russin, något jag själv önskade. Om man vill att bitarna skall vara mjukare, så kan man plocka ut crunchet ur ugnen kanske redan efter 15 timmar, det är bara att öppna, känna och smaka.

Bovete är naturligt glutenfritt och är en kolhydratkälla som är att föredra, hela korn borgar för längre matsmältningstid, dvs ett lägre GI än andra källor. Kolhydrathalten är ca 65%, och proteinhalten är dessutom hyfsat ansenlig, ca 10%. Känns som vettig mat om man vill tänka på kolhydraterna alltså, samtidigt som man vill se till att den bit man får i sig är good stuff.

Jag kommer njuta min fina ekomüsli med fjällfil och granatäpple, och sannolikt vara igång med ugnstorkning av ny blandning snart igen. Stay tuned!

Ps. Jag har tidigare lagat mat med liknande tänk och metod, då vackra mandlar och ljuvliga kanelfrön.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

14 kommentarer:

  1. kardemumma och vanilj är en underbar kombo

    Nu när allt från kolhydrater till nikotin kastats ut ur mitt liv är ovan nämnda höjden av njutning

    /Fjällmor

    SvaraRadera
  2. @Fjällmor: visst är det, en smakmatch made in heaven! :)

    SvaraRadera
  3. Oj vilken insats! Det märks att du verkligen brinner för den här maten, du verkar kunna så väldigt mycket om sådant här. Det känns väldigt roligt att kika in här hos dig då och läsa på lite :)

    SvaraRadera
  4. @Susanna: det kräver ju nästan ingen arbetsinsats, mest att man skall komma ihåg att stoppa in och ta ut ur ugnen. :) Jag är fascinerad av hur mycket kul man kan göra själv, mycket billigare än i butik, och det känns superbra att själv ha koll på vad man stoppar i sig i den mån det går, utan att vara helt rigid i frågan givetvis. Kul att du kikar in, stort tack för berömmet! :)

    SvaraRadera
  5. kanelfrön? låter väldans spännande!
    men varannan vatten är en självklarthet, annars orkar jag ingenting ;)

    SvaraRadera
  6. Smarrigt värre! Jag blir så inspirerad utav dig och din blogg. Cykla i dag kl:17.30 på Hötorget kanske? :)

    SvaraRadera
  7. Bovete är alltså bra! Jag har ett paket hemma men har aldrig fått för mig att testa det. Din blandning verkar vara riktigt bra,tack för inspirationen!

    SvaraRadera
  8. Det lät väldans gott.. synd bara att man inte längre äter bovetet.. annars tror jag att jag hade satsat och gjort en omgång..

    SvaraRadera
  9. ooooo det här måååste jag genast prova!

    SvaraRadera
  10. @Carolina: sånt där blir supergott när det legat i bllöt över antt och sen rostas ångsamt, frön och nötter blir helt spröda och härliga då!

    @Åsa: budde inte så, aktar min höftböjjare som tog en del styk i lördags, bidde ett bra armpass istället!

    @Ruth: om man har kolhydrater i kosten, så är det ett väldigt bra alternativ, efetrsom det har ett bra GI. Många har därtill en liten glutenintolerans som gör livet lite trist, och även ur den aspekten är´bovete fint, eftersom det är naturligt glutenfritt!

    @Hana: Jag har ju kört samma kost som nu, men nu när jag gått ned de kilon jag ville, och börjat träna mer, så funkar sånt som rotsaker, bovete och quinoa jättebra för mig, jag ligger kvar där jag är på hektot i princip, vecka efter vecka! :)

    @Jessica: do it, crunchexperiment skulle absout höra hemma i ditt fräsiga kök känns det som!

    SvaraRadera
  11. Åh gud så ambitiöst det låter! :) Men imponerande och fint! Kanske nåt att testa i framtiden...

    SvaraRadera
  12. Imponerande!! Annars säljer både Ica och Konsum Renee Voltaire! Ica Kvantum i bland annat Sickla har ett gott utbud.. :)

    SvaraRadera
  13. Måste prova låter helt underbart gott! Är det helt bovete du använder?

    SvaraRadera
  14. Du ska få en eloge för det här i efterhand - jag passade på att göra lite i helgen och min kärlek till bovete har fått en till dimension. Så galet gott! För tillfället sitter jag med mellanmål bestående av ovan nämna crunch, turkisk yoghurt och björnbär. Crunchen kommer definitivt ha en stående plats i mitt skafferie framöver! Namnam. :)

    SvaraRadera