tisdag 17 augusti 2010

Testköket: Grön efterrättsdröm

Allt sedan jag upptäckte min nya favoritblogg Green Kitchen Stories, så har jag tänkt på deras mandelmarängkakor. Jag är inte så förtjust i puffigt sockriga maränger, utan vill hellre ha lite segare nötiga maränghistorier, så deras variant med mandel och med dadlar istället för socker lockade. Till en middag hos en vän i juli var jag dessertansvarig och bjöd på dessa, tillsammans med en trevlig mascarponecremé som jag känner mig otroligt nöjd med. Testa gärna, och märk hur otroligt gott det kan vara utan massor av socker i desserten!

Mandelmaränger, ca 10 stycken
/ 150g mandlar (helst blötlagda) / 175 g färska dadlar (dvs ca 20 st av den mindre varianten som finns paketerade i de flesta affärers fruktdiskar) / 4 äggvitor / 1 tsk naturellt vaniljpulver / 1 nypa salt & peppar /

Sätt ugnen på 160°C. Häll vattnet av mandeln (detta är mitt tillägg, det är bra att låta mandlar ligga i nån timme åtminstone för att bli av med ämnen som hindrar näringsupptag) och mixa tillsammans med urkärnade dadlar och kryddor. Vispa upp äggvitorna helt styva i en separat skål.

Här säger receptet att dadelsmeten skall vändas i äggvitorna, men för mig funkade det sådär, det var svårt att alls få det att gå ihop. Jag gav upp efter ett tag och rörde ihop det med det svagaste läget på min slöa elvisp, just så mycket så att det faktiskt vart blandat. Detta funkade alldeles utmärkt!

Klicka ut på bakplåtspapper (på bakplåt, obviously), ca 2 rågade matskedar per kaka. Platta ut dem till så jämna rundlar som möjligt, och grädda strax över mitten i ugnen i ca 15 minuter. De skall vara gyllene och mjuka när de tas ut ur ugnen.

Serveras med antingen nötsmör och den hallon-mango-kräm som föreslås i receptet eller med finskivad aprikos och Mikkans lena mascarponecremé:

Ca 5 portioner:
/ 125g mascarpone (en halv burk) / 125g turkisk yoghurt / saften och zesten från 1 ekoapelsin / Frön från en halv vaniljstång / 1 msk lönnsirap /

Rör ihop mascarpone och yoghurt tills smeten är helt len. Skrapa ur vaniljfröna och lägg i dem, pressa i apelsinens saft och lägg i dess zest. Avsluta med att söta tills du blir nöjd med lönnsirap, jag tyckte att 1 msk gjorde tricket - smaka dig fram!(Ett tips är ju att inte zesta apelsinen direkt över byttan med mascarponecremé, you might end up like this...)

Fler artiklar om min testköksidé finner du här, och tanken bakom det hela har jag skrivit om i seriens första inlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

  1. Mascarpone har blivit en sommarfavvo som får följa med in i hösten - din creme står på tur :)

    SvaraRadera
  2. ser riktigt gott ut! Mitt råsocker tog slut igår och jag funderar på att inte köpa nytt....

    SvaraRadera