torsdag 19 augusti 2010

Gröt är vägen

Gröt är inte riktigt en given del av LCHF:arens kostcirkel vid första anblicken. Som jag dock påpekat mången gång förr så menar jag att LCHF-kost och arbetet med att leva mer i harmoni med ditt blodsocker och din aptit inte innebär att man aldrig äter kolhydrater, utan att man omfördelar den vanliga kostcirkeln genom att tänker på att äta mindre kolhydrater. Skippa all "vit, tom mat" (som vitt ris, vit pasta, socker, mannagryn, vetemjöl och snabba potatisprodukter) i din vardag och var inte rädd för mer fett, såsom avocado, äggula, nötter, kokos, vegetabiliska oljor, turkisk yoghurt, fet fisk och smör.

Alla mål måste inte vara helt rena från alla former av kolhydrater enligt min mening, och om du t ex skall träna några timmar efter en måltid så kan det vara idé att äta mat med lite mer kolhydrater än annars. Här är GI-tabellerna till oerhört bra hjälp! Hur snabbt ett livmedel smälts i magen är en del av hela blodsockerekvationen, och ibland kan man bli förvånad över hur högt GI-värde vissa livsmedel är som man trodde motsatsen om.

Ett exempel på hur man kan tänka om tidigare koncept som lowcarbare är min gröt. Jag har valt livsmedel med lågt GI och lägger dem i blöt lite för att få en kortare koktid på morgonen samt för att göra dem lite mjukare för magen. Jag håller mig mätt på detta ända fram till lunch och det är en så otroligt god och värmande start på dagen!/ 1 msk solrosfrön / 1 msk pumpakärnor / 1 msk krossat eller helt bovete / 1 msk dinkelflingor / 10 mandlar / 1 msk linfrön / 1 torkat fikon eller aprikos / 1-1,5 dl vatten / 1 dl mjölk / 1 nypa salt / 1 ägg / kanel och mjölk till servering /

Lägg i blöt på kvällen innan du lägger dig: pumpakärnor, solrosfrön, hackad mandel, bovete, dinkelflingor och finhackat fikon (ta vatten så att det precis täcker blandningen, det blir ca 1-1,5 dl). På morgonen lägger du över massan i en kastrull, tillsätter linfrön, salt och mjölk. Låt gröten börja bubbla lite på plattan. När den börjar gå ihop så knäcker du i ett ägg och rör runt. Servera när gröten är lagom lös/fast, pudra över med kanel och häll på kall mjölk.

Ägget gör gröten extra krämig och gör mycket för mättnaden och näringsvärdet på gröten, men kan uteslutas såklart.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 kommentarer:

 1. Råggröt ska vara bra ur viktminskningssynpunkt, studierna visar på maximal mättnad vilket minskade energiintaget med 16%: http://skafferiet.taffel.se/2010/02/05/funktionell_frukost/

  SvaraRadera
 2. Härligt lyxig gröt! Nästan så det är läge att döpa om din "produkt" till något mer riktigt och talande.
  Att slå ett ägg i gröten är klockrent och något fler borde prova tycker jag :)

  SvaraRadera
 3. låter som en underbart god gröt :) ägg är super i gröt.

  du får ha en fortsatt bra dag och vecka. kram

  SvaraRadera
 4. Trevlig blogg.
  Hjärnan bakom många grötrecept, den före detta hemkunskapslärarinnan och numera forskaren Viola Adamsson låg bakom Gunde Svans berömda gröt jobbar numera på Lantmännen, har skrivit en bok om gröt som finns på Bokus och dessutom här, http://www.lantmannen.se/Forum/Naringslara/Vad-var-Gundes-grot-egentligen/, avslöjar hon hemligheten bakom Gundes gröt. Lång mening. God gröt.

  Mvh
  Mårten @lantmannen

  SvaraRadera
 5. Den här gröten låter intressant! Det här inlägget är så härligt pedagogiskt! Lite "teori", lite praktik (inklusive förklaring varför), och lite varför du gillar det.. Går den att koka ihop på vatten också?

  SvaraRadera
 6. @AnnaB: gillade det där inlägget när det begav sig, tack för påminnelsen! Råg är lite hårdare än andra vanliga gryn, har mycket lägre GI vad jag förstått och dessutom dessa goda effekter!

  @receptomaten: Mikkans lyxmjam, kanske? ;)

  @Molly: har nyligen upptäckt detta, så himla bra!

  @LM: finfrämmat på bloggen, trevligt! :) Kul att ni kikade in, och tack för länken!

  @Annelie: fint att du gillade det, mission accompliced! :) Givetvis går det bra med vatten, det är bara jag som är lite mjäkig när det kommer till vattengröt, är bortskämd med mjölk i från barndomen...

  SvaraRadera
 7. Så det är alltså inte LowCarb utan LångsammaCarb som gäller? Jag vill inte försöka ändra din syn på mat, alla ska hitta sin modell. MEN om man kallar sin "diet" LCHF tror nog de flesta att man pratar om LowCarb. Det kan lätt bli förvirring. Lite som att säga att man är vegetarian fast man äter lite kött...

  SvaraRadera
 8. @Mats: Som jag ser saken så betyder inte lowcarb detsamma som att det får finnas kolhydrater, omställningen till LCHF har lärt mig att omfördela mängderna på tallriken vad gäller kolhydrater och fett. Det är synd när tolkningen lbir som sådan att alla kolhydrater är "giftiga" eller "farliga". LCHF borde inte betyda att man har samma förhållningssätt till kött som en vegetarian, det är där det slagit över helt tycker jag. Gröt är ett exempel på sådant som är typisk kolhydratmat men som man kan göra om och göra på sitt eget vis.

  Den mindre mängd kolhydrater man äter som LCHF:are är ju bra att äta i långsam form, precis som att man bör äta fett av bra kvalitet och inte vad som helst.

  SvaraRadera
 9. Ägg i bovetegröten är ju ett genidrag. Jösses sicken smaskig frukost det blev idag :)
  /Renée

  SvaraRadera