onsdag 11 augusti 2010

Svart som synden

Alla svartvinbär som jag fick med mig hem ifrån Adelsö frös jag inte in, en hel del av dem blev sylt istället. Jag har fått för mig att jag skall gå in för grötandet under hösten (japp, jag är redan där mentalt, på något vis), känns som en härlig höstritual, med mycket nötter och frön, och då blir detta helt perfekt! Kanske en tiondel av den sötning som många andra föredrar/är vana vid, men det är ju min grej. Jag är övertygad om, efter att ha följt min egen utveckling, att mycket av det socker som finns i produkter är onödigt egentligen. Vi är vana vid att sylt av lingon och vinbär riktigt sticker på tungan av socker, men för mig finns det ingen logik i det där. Så, inga 12 dl socker i det här inte, men det blev trots detta asgott - och det smakar i gengäld verkligen av vinbär!

/ 1,5 liter svarta vinbär / 1 näve svartvinbärsblad / 1 dl vatten / 3 msk råsocker / 1 dl honung / 1 krm citronsyra /

Lägg rensade bär, blad, vatten och honung i en tjockbottnad kastrull. Låt bubbla på rätt låg värme tills det kokat ihop fint, ca 30 minuter. Rör ut citronsyran i lite hett vatten och tillsätt. Mot slutet av kokningen sötade jag ytterligare med råsocker, under avsmakning.Som den sylta&safta-rookie jag är, så tog jag hjälp av min vän google för att få lite förståelse för hur jag skulle göra för att få sylten att hålla bra.
Burkarna åkte således in i ugnen på 100° i en kvart (ställ in dem i kall ugn och sätt därefter på värmen), samtidigt som syltkoket stod på spisen. När sylten var kokad tömde jag upp dem på mina fina burkar och klämde på locket direkt. Hoppas att de sluter sig fint såsom de skall, så att de är schyssta när jag plockar fram dem mitt i smällkalla vintern för lite solstänkt tröst.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Gillar också syliga sylter och marmelader. Min plommonmarmelad skulle inte bli densamma om den vore sötare. Jag kokade svart vinbärssaft i år, en sylig sådan, men barnen gillade den :)
  Vänd burkarna upp och ner nästa gång direkt när du fyllt dem för längre hållbarhet.

  SvaraRadera
 2. @Anna: din plommonmarmelad, det låter som nåt man kommer vilja härma - finns recept på bloggen? vände upp och ned efter lite ytterligare googling faktiskt, så de borde ju verkligen vara helt ok!

  SvaraRadera
 3. Aa, vilken bra idé. Frysen börjar vara överfull men bärplockarlusten finns kvar, då är ju sylt perfekt. Men hur är det med tjockleken när man inte använder så mycket socker. Blir det inte rinnigt?

  SvaraRadera
 4. @Sofie: det skulle man ju kunna tro, men den sötning jag hade i räckte! Citronsyran har jag i för att få sylten att tjockna lite ytterligare. Så nöjd, det blev urgott!

  SvaraRadera
 5. Jag tvingade syster att rensa en liter svarta vinbär som jag fick av en väldigt snäll vän, sen tvingade jag även henne att koka sylt! Sylten med tjock yoghurt och lite grädde är himmelriket på jobbet.

  SvaraRadera