lördag 7 augusti 2010

Skaka den hand som föder dig

Denna helg ser jag som startskottet för en av mina absoluta favoritsäsonger. Sommaren är underbar på många sätt, men när sensommaren kommer och såsmåningom går mot höst, ojojoj. Skördetid, överflöd, konservering och förberedelse för rusk och inomhusmys. Jag längtar såpass efter långa koftor redan att jag börjat ha på mig dem dagtid (toksvett och värmeslag som följd, men ändå, vill man vara fin så...). Sensommarens startskott kommer i och med att Bondens egen marknad kickar igång. Idag tog jag mig till Katarina Bangata i min nya stad och fick verkligen mitt lystmäte.

I och med ett ymnigt regn så var det inte så packat med folk som jag var rädd. Vovven var inte nöjd, men jag tyckte det var underbart! Eftersom jag har kvar från mitt självplock på Adelsö, och dessutom fick en stor låda grönsaker hem i torsdags så besinnade jag mig en smula och handlade bara det allra nödvändigaste: 30 vackra enorma närproddade ägg (säkerligen fint med dubbelgulor i dem!), 3-4 kilo tomater av olika färg och form, en kruka späd basilika (i väntan på att jag får tummen ur att sätta en egen stor kruka), 2 hg kantareller att förgylla veckans frukostar med och 1 kilo knasiga paprikor av all upptänklig färg och form!Mitt råd till er alla som har möjlighet är att gå på Bondens egen marknad allt ni orkar, för att möta de människor som bedriver mathantverk just därikring där du bor. Säg hej till de som sätter mat på ditt bord!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 kommentarer:

 1. hej gumman. Tack, känns jätte bra att va hemma. Vi ses väl snart på jobbet? :) Kram

  SvaraRadera
 2. åååå herregud... Jag blir fett med hungrig när jag läser din blogg. Vad kul, jag älskar själv att laga mat :) Kram igen

  SvaraRadera
 3. I väntan på Bondens marknad i Malmö besökte jag ekoståndet på Möllevångstorget i går. En stor lila kålrabbi inhandlades, har du något bra tips på hur man tillagar den på bästa sätt? Eller någon annan läsare kanske?

  SvaraRadera
 4. önskar jag kunde dela din glädje över att sommaren övergår i höst.....

  SvaraRadera
 5. Håller med dig, gillar också hösten! Blev sugen på att ge mig ut i skogen och plocka svamp när jag såg dina kantareller (som för övrigt verkar trivas alldeles utmärkt på fatet Fredrik :)

  SvaraRadera
 6. Åh, jag älskar hösten! Det är min favoritårstid :-) Tror jag har flest bilder i datorn från vackra september- och oktoberdagar med knallblå himmel och löven skiftande i allsköns färger. Älskar att ta på raggsockor, tända levande ljus och dricka te på kvällen när mörkret faller :-) Det är bara brasan, huset och trädgården som saknas ;-)

  Här i Gbg startar bondens marknad först den 21 augusti så vi får hålla oss till tåls ett par veckor till. Är det någon gång man funderat på att äta mer vegetariskt är tiden nu!

  SvaraRadera
 7. Är också galen i höst och sommarmat! allt är så fräsht! Smörstekta kantareller som man plockat själv, nylagad lingonsylt till ugnsfisk och potatismos med egen potatis, blåbärspaj, vinbärskräm... mmm...

  SvaraRadera
 8. @Elsa: vad kul, det visste jag inte att du var intresserad av! :)

  @Torsk på Lax: kanske är jag ett dåligt bollplank här, ty jag vet att man kan tilaga den såsom med rotsaker generellt, förvälla, koka i mjölk/grädde, lägga i gratäng osv, men jag tillhör den tappra skara som älskar att äta den rå! Jag skalar och skivar tunnt tunnt med osthyvel. Krispigt och fräscht, I love it!

  @Silver: det kommer, det kommer. :)

  @familjen i Uttran: jag skulle säga att mina svampar och grönsaker fullkomligt avgudar lilla Fredrik!

  @Åsa: förhoppningsvis har Ekostore mycket fint inne i väntan på att marknaden kickar igång!

  @theBrandAmbassador: Så ljuvligt, alltihop!

  SvaraRadera