tisdag 3 augusti 2010

Tankar om grönsaksaktivism/Det pirrar i magen

Igår stötte jag på något som kändes smått fantastiskt, och idag är känslan sprudlande, att jag är något på spåren som är snudd på livsavgörande. Maken satt framför TV:n på kvällen, jag stökade i köket i väntan på en långväga gäst. Han ropade dit mig, det var ett program som verkade passa mig sa han, och det hade han ju rätt i.

Oklart hur jag kunnat missa alla dessa avsnitt; igår visade SVT del 9 av 12 i serien som heter Det Goda Livet. Jag satt som klistrad, och tar igen det jag missade mellan varven igår (var ju tvungen att röra om i grytorna ändå) till elvakaffet idag via SVT Play. Programledaren heter Hugh Fearnley, han är kock och lär i programmet ut hur man kan leva mer ekologiskt, närmare naturen i samklang med säsongerna.

Det som träffade mig rätt i hjärtat här var guerilla gardening. Jag har sett fenomenet tidigare på TV, då har det främst handlat om att försköna städer genom att plantera blommor på gemensam mark för att få grönare städer. Det är väl en bra sak, men vad pantertanterna i Hugh Fearnleys program gjorde som fick mig att hajja till var att plantera ut ätbara grönsaker, bär och örter överallt. Vinbär och hallon i utkanter av fotbollsplatser, örter vid busshållplatsen, mangold i rabatten. Och, de såg att grönsakerna blev skördade, att folk tog för sig och den idén är helt amazing tycker jag!Tanken är så enkel, och så revolutionerande. Grönsaksaktivism, där alla är vinnare! Ingen skulle väl egentligen reagera om jag grävde ned smultron under buskarna nedanför mitt hus, det skulle bara vara fint och trivsamt för alla. Ingen skulle väl heller tycka något negativt (eller ens betänka?) om ett par vinbärsbuskar dök upp i buskaget utanför vår bostadsrättsförening. Däremot skulle jag och flera andra vara lyckliga över att skörda bär utanför fönstret, att strö i morgonfilen eller fylla goda kakor med. Varför inte? Odlad mat tillgänglig på nära håll, som inte kräver timmar av restid från stan, eller letande efter enskilda ekologiska butiker i storstäder - det känns som framtiden!

Så, nu har jag bara sådär kollat upp närliggande kolonilotter. Jag har grandiosa tankar om hur det skulle kunna vara. Bär och grönsaker under både vår, sommar och höst, det känns som att det ligger helt rätt i tiden, och som ett helt rätt steg för egen del. Och, när ni minst anar det så tar jag kanske spaden här en höstkväll och planterar ut massa ätbart mums som vi alla söder som söder kan njut av nästa sommar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

20 kommentarer:

 1. Det är väldigt svårt att inte gilla "Det Goda livet"-själv njuter jag just nu av den svenska vitkålen från ekolådan.

  SvaraRadera
 2. Ett positivt inlägg som fick mig att le och längtan efter en egen trädgård blev ännu större :)

  SvaraRadera
 3. åh, jag älskar det programmet! har nog inte missat ett enda avsnitt :p

  hoppas att allt är bra med dig och att du får en fortsatt bra vecka :) kramar

  SvaraRadera
 4. Det verkar riktigt häftigt.Måste titta jag med. Jag som gillar craftivism får väl plantera in virkade grönsaker i stadsmiljön då : ). Har föresten lagat ditt zuccini mos i ett par dagar nu, det är väldigt gott. Det tyckte även min sambo. Vi hade det till quinoa biffar och stekt lax.

  SvaraRadera
 5. det finns ju stuglotter också...jag har i skarpnäck. det är supermysigt./Sarah IT

  SvaraRadera
 6. Ja det är verkligen ett underbart program och han är så härligt charmig.

  SvaraRadera
 7. Heja heja!

  Om någon kan så är det du!

  SvaraRadera
 8. Jakob Lindström3 augusti 2010 kl. 20:56

  WTF!? Han heter inte Hugh Fernley, han heter Hugh Fernley-Whittingstall. Jävla nötter! (kolla in hans River Cottage Meat Book och The River Cottage Cook Book, moderna klassiker, framför allt den första (jag läser den i bastun med en kall en))

  SvaraRadera
 9. @Anna: I love it! På torsdag får jag min första låda någonsin, skall testa årstiderna. Blir spännande att se vad de bjuder på då!

  @Annika: ja, det där har kommit krypande. Men, med en lott kanske man kan få utlopp för sitt lystmäte, funderat på det? Finns i Skarpnäck och Enskede Gård.

  @Drömmaren: kan tänka att du är inne på sånt ja, jag tycker att det är en otroligt fin och gullig rörelse. Kul med zuccinin förresten, jag själv älskar det verkligen, och så enkelt dessutom!

  @sockersarah: det är faktiskt därikring jag har kollat idag, Skarpnäck, fast utan stuga. Nu står jag i kö, den som lever får se!

  @Trillian & Molly: det fina med att upptäcka någon ny grej såhär är ju att få ta igen alla goa avsnitt. Det kommer bli sweet! :)

  @Fjällmor: ja, vi kunde ju verkligen behöva't, här nere i huvudstaden!

  @Jakob: nämen, WFT alltså, för ett tappat efternamn. Låter som att du behöver slappna av en smula.

  SvaraRadera
 10. Skitbra idé och absolut inte ogenomförbart!

  SvaraRadera
 11. Vilket trevligt middagssällskap du måste ha haft! Det är trevligt med gemensamma bekanta.

  SvaraRadera
 12. U go girl! Jag gillar också det programet men ser sällan på tv... bra att det finns på svtplay då, då kan ju jag också ta igen det jag missat.

  SvaraRadera
 13. Hejsan! Nyligen bestämde jag mig för att publicera Sverigs samtliga bloggar om hälsa. Däribland områden såsom recept, näringslära, viktnedgång, träning, livsstil och sjukdomar. Eftersom din sajt passar in där så skulle jag väldigt gärna se att du registrerade den. Iden är att likartade ska hitta motivation att själv fortsätta blogga och utvecklas. Givetvis är det helt gratis.

  http://www.halsoartiklar.se/bloggar/

  SvaraRadera
 14. aaah! hugh är underbar!! grynet introducerade honom för mig. ganska snart meddelade jag att jag var smått kär i honom. då slutade grynet gilla honom lika mycket. haha.
  behöver du en partner in crime är jag ett pm bort. ultragrym idé.

  SvaraRadera
 15. @martina: exakt, inte särskilt dyrt och bra för alla! Varför är det buskar med oätliga bär i var och varannan brf eller lekpark? varför kryllar det inte av frukt och bär - egentligen?

  @alice: oh, visst är det. Jag bjöd honom på skånsk potatis för att visa Sverige från sin soligaste sida. :)

  @tantgrön: japp, det är vad jag kommer göra framöver! En riktig lyx!

  @stefan: grym idé, tack för inbjudan!

  @maria: oh, du är ju sjukt varmt välkommen!

  SvaraRadera
 16. @picki: tänkte allt att det kunde falla dig på läppen! :)

  SvaraRadera
 17. Jag har just flyttat till ett litet hyreshus där jag tänkte plantera lite bärbuskar & nåt fruktträd. Men de sa nej - det skulle vara i vägen... För gräsklipparen?

  Men - jag fick bygga 2 stora sålådor som jag odlar massor i - nu håller hela huset ordning och hjälper mig att vattna. Deras kompisar i andra hus håller också koll när det växer så det knakar. Så nästa år har de kanske vant sig! :)

  SvaraRadera
 18. @minus25: that's the spirit, härligt att höra att du ihärdat! :)

  SvaraRadera
 19. Vi har odlingslotter på gården. Jag har hela 15 kvm som tyvärr är lite svårodlat. En slänt där min lott är indelad i 5 etage. Det finns en del gårdar i Majorna som får bidrag från fastighetsägaren. Vår är snål så vi får bekosta allt själv. Det har varit mkt bråk om dom för det finns gnälliga hyresgäster som hellre vill ha tallar, enar och"vintergröna" växter. Men vi står på oss. Jag är dock besviken nu och funderar på att sluta. Det tar faktiskt en hel del tid att odla/hålla rabatt och många säger jag och vill odla och sen är dom här kanske en-två gånger under hela säsongen och så blir det bråk igen med övriga hyresgäster som tycker det är "fult"

  Jag gillade idén skarpt när jag flyttade hit men har blivit mer skeptisk och protektionistisk bara sedan förra säsongen. Någon har snott min spade (som jag fått av min syster som målat blommor, skrivit mitt namn på och lackat skaftet som stod tillsammans med andra redskap i vår källare), plantor har blivit uppgrävda och det springer ungar och tonåringar här och river upp lite här och var. Fulla medelålders tanter snor blommor och är allt annat än "taktiska" när de totalskördar blombuskar osv. Ett pucko skar helt resolut av en ros för ett par år sedan från en buske/planta med just en (1) ros!

  Kanske är det för att vi själva måste stå för alla kostnader såsom jord, plantor, redskap, vattenkanna/slang osv vill jag ju njuta av "mitt verk". Jag som är långtidsarbetslös har allt annat än ekonomi för detta och kan inte köpa och plantera min lott precis som jag vill utan det får bli lite kreti och pleti av skott och planter jag fått, som frösprider sig och så köper jag växter på rea och hoppas att de ska ta sig nästa säsong. Jag har bara perenner och blir skitförbannad när grannodlarna snor från mig utan att fråga först. Samlar varje år mynt som jag växlar in och köper saker till lotten. Inför årets säsong fanns det bara 250 kr vilket inte räcker långt när det handlar om odling och växter. Men många tror säkert vi får allt av fastighetsägaren och/eller bor inte här och bryr sig inte. Det tar och plockar och gräver lite som de känner för och sticker sen härifrån. Och det tar faktiskt otroligt mycket tid att sköta! I sommar har det ju regnat mkt här så jag har knappt behövt vattna. Tror jag gjorde det senast strax efter midsommar.

  Personligen är jag ju superglad över att jag trots allt har markbiten. Jag blir så ledsen när det förstörs eller när andra tar mina saker. att odla grönsaker är tyvärr inte heller populärt eftersom det då bara är jordigt en stor del av året. Gnäll och skäll är då också ett faktum.

  Ja ja, även Majorna har sina fläckar ;-)

  SvaraRadera