måndag 23 augusti 2010

I matlådan: mat till MIG!


Jag kan vara lyckligast lottad av alla som jobbar på stans advokatbyråer: jag har Anna. Anna tar sig inte alltid tid att laga mat får jag känslan av, i förhållande till vad hon skulle vilja, men hon BORDE. Denna moussaka pratades det om i ett par veckor innan den blev av, men när det blev av så fick även jag en smarrig matlåda. Så grymt - vilken service!

Receptet här räcker till 4 portioner och är nedtecknat av mig på en höft efter muntlig genomgång av tillvägagångssättet med kocken.

/ 2 auberginer / 400g nötfärs / 1 brk hela tomater / 2 gula lökar / 2 dl hackad svamp / 1 puck fond / 2 stora ägg / 3 dl naturell ekoyoghurt / 1 dl riven parmesanost / salt&peppar / finhackad persilja / 1 pressad vitlöksklyfta /

Gör en färssås efter eget tycke och smak (mitt förslag här är: fräs hackad lök och svamp i smör, tillsätt tomater och sedan nötfärs. Krydda med lite fond eller buljongpulver, mal över peppar, slå på en uns vatten och låt bubbla ihop), gärna långkokt om tid finnes, krydda med salt, peppar, pressad vitlök och persilja.

Skiva aubergine (ca 1 cm) och torrstek skivorna på båda sidor tills dess att de fått fin färg. Varva färs och stekt aubergine i en ugnsfast form. Rör ihop yoghurt med ägg och riven parmesan. Toppa gratängen med äggblandningen och grädda till dess att det fått fin färg, ca 40 min på 200°.

Kan jag tänka mig alltså.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Att få matlåda lagad till sig är onekligen vardagslyx! Varför gör man det inte oftare? Lagar till någon på jobbet, alltså. Att laga en till portion är inte så mycket jobbigare egentligen. Några på min utbildning hade en bakgrupp - de var ungefär tio personer som på ett rullande schema bakade en kaka till de övriga en dag i veckan. Kakbak var tionde vecka och kakätning varje vecka! Går väl inte 100% hand-i-hand med lchf-tanken men tanken går ju att applicera på mycket annat.

  Såg det här, http://yogashalastockholm.se/V%C3%A5rakurser/Temaklasser.aspx, i letande efter annat och tänkte att jag kunde dela med mig av det. Temaklass i raw food.

  SvaraRadera
 3. Hej Mikkan!

  Härligt recept! Detta måste jag pröva! :D Jag har inspirerad av dig nyligen startat upp en blogg där jag samlar mina bästa favort-lågkolhydratsrecept! TACK igen för din blogg och det jobb du lägger ner! Utan din blogg vet jag inte om jag skulle finna den glädjen i maten som jag gör idag! :D

  KRAAM

  SvaraRadera
 4. Låter super, jag har ju gjort en variant som heter chèvrelasagne (ett paulùn-recept). Men det här är ju extramättande med äggen i yoghurten!

  SvaraRadera
 5. Låter såå gott! Jag brukar göra en variant på detta, men ska nog ta mig ann detta recept nästa gång.

  SvaraRadera
 6. @annelie: eller hur! Det är så enkelt och så skönt att slippa tänka på det nån gång ibland och bara få sig något oväntat i lådan! Ofta gör man ju liksom "sina" enkla trix till matlådan och tar inte ut svängarna så mycket. Tusen tack för yogatipset förresten! Hon verkar ju bra hon, Erica!

  @Anny: otroligt flott med en egen blogg, det gör du verkligen rätt i! get out there and keep on making love to your food! ;)

  @Kristin: mm, med chevre, jag gillar hur det låter!

  @Sofie: jag med, det var verkligen super, och verkade så himla enkelt!

  SvaraRadera
 7. Jag älskar moussaka, så himla gott! Jag är en sådan där redig en som tar med mig matlåda till jobbet varje dag, mest för att utbudet av matställen där jag bor är ytterst begränsat, så om man inte vill äta pizza, eller korvmojs-mat (vilket jag inte är så stor på) så blir det till att ta med sig låda...

  SvaraRadera