Emellanåt slötittar jag och Daniel på gamla Nakne Kocken-repriser, när tillfälle ges. I ett avsnitt från andra (tror jag) säsongen så är Jamie vid kusten med sina kockpolare och skall givetvis stå för maten. Till surf-frukost bakade han ett bröd som fick oss att sitta och dregla i soffan. En enkel deg fylldes med underbar frukostmat såsom kokade ägg, parmaskinka, soltorkade tomater, basilika och mozzarella. När Jamie var mitt i brödfyllningen väste Daniel "Fan, om han lyckas slänga kapris i det här också, så vet jag inte vad jag tar mig till!".
Daniel tillhör nämligen den sorten som avskyr just kapris och ansjovis, sådant som Jamie i sin tur är benägen att tillsätta vart och ett av sina recept. Otaliga är gångerna då vi suttit i TV-soffan, tyckt att Jamie gjort nåt mums, men sen har en näve vardera kapris och ansjovis gjort det omöjligt att föra upp på familjen Mars meny. Men, som sagt så klarade sig just detta bröd och jag lade det på minnet, någonstans i bakhuvudet. Detta är min version av picknickbrödet som kom till idag när det var dags för födelsedagsfrukost! Jag är sjukt nöjd, när det svalnat en smula är det lätt att skära upp i tårtbitar och lär vara helt perfekt att ta med sig på picknicken, knytisen, osv.
4 portioner:
/ 20g jäst / 3 dl vatten / 1 tsk honung / 1 tsk salt / 1 dl grahamsmjöl / 4 dl vetemjöl (manitoba cream) / 1 msk olivolja / mjöl till utbakning /
Lös upp jästen i fingervarmt vatten, tillsammans med honung. Sikta allt mjöl i en särskild bunke. Häll ut allt mjöl på rengjort bakbord/diskbänk i en hög. Skapa som en grop i mitten, vari du kan hälla ca hälften av allt degspad utan att "fördämningarna" brister. Jobba med små rörelser i kratern med en gaffel så att degvätskan börjar binda mjöl. Du får snabbt en deg-smet där i mitten. Fyll på degvätska undan för undan, jobba in mjöl från sidorna i den och när all degvätska jobbats in så kan du börja knåda degen. För vissa verkar ett knådfritt bröd vara en dygd, men det är den biten jag gillar allra bäst! Knåda några minuter och låt sedan degen kalljäsa övertäckt i kylen över natten.
På morgonen:
/ 3 kokta ägg / 0,5 pkt bacon / 0,5 pkt rökt skinka / 1,5 dl riven parmesan / 2 mozzarellaostar / 2 dl skivad svamp / 4 tomater (romantica) / ett par kvistar oregano / salt&peppar / ca 3 msk olivolja / flingsalt till toppen /
Kavla ut den jästa degen på mjölat bakbord. Tänk rulltårta. Sprinkla över lite olivolja, och börja att lägga ut fyllningen i mitten. I mitt fall såg det ut såhär: ett lager med stekt bacon, stekt svamp över det, sedan riven parmesan, strimlad rökt skinka, hela kalla kokta ägg (kokta i 5-6 min), nyhackad oregano och mozzarella riven i bitar. Salt och peppar över det hela, lite mer olivolja, och sedan rullade jag ihop härligheten. Jag såg till att pensla skarven med vatten så att den inte skulle gå upp, och sammanförde de båda ändarna på samma vis, så att det blev som en läcker brödring.
Pendla med vatten, sprinkla med flingsalt och grädda mitt i ugnen 35 minuter på 180°. Låt gärna vila 15-20 minuter innan ni hugger in.Läs även andra bloggares åsikter om Jamie Oliver, Kapris, Förhoppningar, Early bird, Morgonstund har guld i mund, Kalljäst bröd,
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Haha, jag kan verkligen tänka mig den soffepisoden. ^^ Typiskt när man på förhand älskar ett recept och så... "Men vad har han i DET för?!"
SvaraRaderaBrödet ser awesome ut - lyckades du baka det och allt utan att födelsedagsbarnet vaknade? Det där med att få väcka födelsedagsbarn på riktigt slår banne mig problem med ojäsande degar tusen gånger om. :P
@Plommonet: kapris är det ständiga problemet här, haha. jag tycker att det är helt okej, men vi är ju två... Jodå, jag lyckades skramla minimalt, så han kom inte upp förrän han skulle det! :D
SvaraRaderaHaha, det här brödet bakade jag häromdagen efter att inte ha gjort det på typ 6 år. Kommer ihåg att jag då tänkte att det inte skulle vara gott med ägg i men det passade ju utmärkt...dock inte upptinat några veckor senare.
SvaraRadera@Torskpålax: hihi, vilket märkligt sammanträffande ändå!
SvaraRaderamen, kan man inte bara utesluta kaprisen då? det borde väl funka ändå om det nu är nåt som verkar jättegott?
SvaraRaderabrödet låter väldigt gott iaf, jag borde verkligen bli bättre på att baka mitt eget bröd!
@Pernilla: jo, det kan man ju tänka sig, men det är bara att han inte har som ett mumsigt minne kvar av det då... :)
SvaraRaderaBaka sitt eget bröd ja, sjukt billigt och rätt trevligt att pyssla med, om man bara kommer in i vanan.