söndag 22 augusti 2010

Den sociala maten

Igår: Gojo Fasika på Söder med Daniel och två av våra bästa och äldsta vänner. Budget-tipsen från PåStan/DN brukar sällan leda oss till något dåligt, denna gången tog vi deras råd och drog till detta Etiophak och även om vi förväntade oss något schysst så vart vi positivt överraskade. Vi beställde alla olika maträtter, och vi fick allt serverat på ett och samma gigantiskt fat. Istället för bestick förseddes vi med rikliga mängder av surdegspannkakor att skopa upp allt med.

När vi satt där med alla goda rätter, bitar av lamm, bakad kål, små ärtröror och starka såser, lite fnissiga böjda in mot tallriken så insåg jag hur man kan bygga in eller bygga bort den sociala aspekten av måltiden. Detta blev till en måltid som verkligen förde ihop oss, som fick oss att slappna av och känna att vi verkligen åt tillsammans. Någon suckar över hur god en gucka är - de andra böjer sig fram och knycker en klick med surdegspannkakan. Skön motsats till den intellektuella och smarta måltiden full av distans och förkunskaper.

Mat rakt upp och ned på Etiopiskt vis, det är bra skit, det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

9 kommentarer:

 1. Det låter helt underbart!

  Påminner mig om underbara matstunder på fjället. Hela familjen doppar tunnbröd i det suovassmakande smöret som är kvar i pannan...

  Mums!

  Surdegapannkaka låter spännande, vet du mer?

  Regniga fjällhälsningar

  SvaraRadera
 2. Oh, det låter underbart. Ska föreslå det för polare och vänner.

  SvaraRadera
 3. Som en av de närvarande vid måltiden kan jag bara instämma och intyga: det var fantastiskt!

  SvaraRadera
 4. jag var där (den vid ringen va?) för sjukt länge sedan - och minns det fortfarande. ska nog testa att gå dit snart igen!

  SvaraRadera
 5. Mmmmmmmm, jag önskar att de Etiopiska restaurangerna kunde dyka upp här i Malmö också. Minns med sentimental glädje "Starlight" på Stureplan. En av de första, kanske rent av den första, etiopiska restaurangen i Sthlm. Nästa gång du äter etiopiskt be om Kitfou. Det godaste av det godaste...

  SvaraRadera
 6. Jag åt på en etiopisk restaurang vid Handelshögskolan / Observatorielunden strax före sommaren. (Ethio star, sa mr google.) Maten var god, många olika smaker och något för alla. Det som överraskade mig mest var den positiva attityden till oss "svennar": vi fick lite tips, man hade överseende med att vi kanske slabbade lite.. En i sällskapet bad om bestick eftersom han är glutenallergiker, "inga problem, vi har glutenfritt bröd också!"

  SvaraRadera
 7. @fjällmor: ingen aning om hur de gjort, men tydligen tar tillagningen ett par dygn, antar att det är flera jäsprocesser ochsådär. Pannkakorna smakade tydlig surdeg och serverades kalla. Undersidan på dem var liksom bubbliga i ytan så de var asbra redskap att skopa upp krubb med!

  @crimsonanna: de hade en riktigt flott veggotallrik med massa smårätter, rekommenderas!

  @Axel: let's do it again!

  @Träningsglädje: ja, den låg ju på Ringvägen, fast en bit ifrån ringen. har förstått att det ligger två etiopiska hak nära varann där. Förvirrande.

  @Lida: oh, vad är det för någe, kitfou?

  @Annelie:jag tyckte också att stämningen var så otroligt skön och öppen, väen om vi var de enda svennarna där. Precis som det skall vara! :)

  SvaraRadera
 8. Kitfou = Den etiopiska varianten på råbiff

  SvaraRadera
 9. @Linda: ja just det ja, nu när du säger det så insåg jag att jag såg det i menyn: råbiff med etiopiskt smör för den våghalsige. :)

  SvaraRadera