torsdag 26 augusti 2010

Varsam matlagning

Det är ljuvligt att ha små burkar hemma med nötter, frön och torkad frukt och bär i olika blandningar. Jag tillreder dem alltid på rawfood-vis om de inte är helt naturella. Modellen är mycket enkel: du blötlägger det du känner för över natt, häller av vattnet, tillsätter ev kryddor/smaksättare och låter tork-rosta i ugnen på ca 40° tills de är krispiga igen. Det tar omkring 6-10 timmar beroende på nötternas storlek - mandel kan ta upp till ett dygn! De stora vinsterna är att du får bort bitterämnen ur nötterna, du sätter igång en groddningsprocess som är mycket nyttig - och du förstör ingen av den fina näringen genom att ligga på en såpass skonsam temperatur.

/ 1 näve vardera av oskalade sesamfrön, hasselnötter, pumpakärnor och solrosfrön / 2 tsk mald kalen / 1 tsk torkade chiliflakes / 2 tsk lönnsirap /

Skölj den blötlagda nötblandningen och stjälp upp på bakpappersklädd plåt. Krydda direkt och blanda väl, stryk ut över plåten och skjuts in i ugnen! Plocka ut när de torkat, i mitt fall tog det dryga 8 timmar (testa genom att smaka på de största nötterna i blandningen, då mindre frön ju har en kortare torktid). Förvara i en vacker och väl försluten burk.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

10 kommentarer:

 1. Bästa mellanmålstipset!

  Men ugn som grejar 40° C har ju inte alla tillgång till.. Jag torkar svamp i torkskåpet - måste funka för nötter å?!

  SvaraRadera
 2. Ibland räcker det med att sätta på lampan i ugnen för att få upp temperaturen lite, men det kanske bara funkade i det varma vädret i somras. Men lampa + luftblås om man har varmluftsugn?

  Hur som helst är jag väldigt sugen på att prova detta.

  SvaraRadera
 3. Vilka grejer du kan! - skall testas, vad är det som händer i groddprocessen som gör det extra nyttigt?

  SvaraRadera
 4. Måste prövas! Min ugn klarar detta!

  SvaraRadera
 5. Hur gör du för att vara säker på att ugnen bara är 40 grader? Kan man ställa in det på din ugn eller mixtrar du med on/off och en termometer?

  SvaraRadera
 6. Hejsan! Du har fått en bloggaward hos mig :) Finns att hämta här: http://minsmoothie.wordpress.com/2010/08/27/antligen/
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. @receptomaten: kul med nya smaker på nötterna tycker jag, utan att hamna i glutamatbingarna på ICA, typ.

  @Görel & Annelie: precis så gör jag, sätter på den precis så att lampan går igång. Det blir under 50°C då, och det är huvudsaken. Jag mäter inte så precist temperaturen utan går på måfå men så lågt som möjligt helt enkelt!

  @Lars: grymt! Jag gör ofta så. Asmums att blötlägga mandel över natt och sen köra ett helt dygn på så låg temp, de blir fantastiskt goda!

  @Smoothie: tusen tack, kollar genast in!

  SvaraRadera
 8. Måste bara säga att din blogg och dina underbara tips och recept är helt underbar. Länge sedan man såg dig nu. Är det SATS som gäller fortf? Trevlig helg! Kramar

  SvaraRadera
 9. Visst menar du mald kanel? Mvh Louise

  SvaraRadera
 10. @Åsa: tack kära vän! :) Jag kör mindre SATS nu än någonsin, ber utomhus på cykel med jycken och efter att kortet gått ut i vår så kommer jag börja simma, är så sugen på det!

  @Louise: yes, sorry, var lite otydlig där men det är mald jag menar! :)

  SvaraRadera