fredag 6 augusti 2010

Veggie explosion!

Igår stod en liten låda utanför min dörr, en hemlig middagslast. Jag tänkte testa konceptet med ekologiska grönsaker på låda, en både smidig, rätt prisvärd och kul lösning. Trots alla egna idéer jag har för vad jag vill laga så vore det kul om någon annan gjorde urvalet åt en ibland, så att man fick laga mat på sådant man själv inte valt och redan tänkt till om. Det gick asbra! Veckans låda innehöll en stor påse färsk spenat, ett knippe späda morötter, bladpersilja, köttiga plommontomater, svarta brytbönor (har aldrig ens sett sådana tidigare!), blomkål, sallad och spetskål. Inspirerad av tjusiga bloggen Torsk på Lax så gjorde jag denna soppa, min bästa på mycket länge:3-4 portioner:
/ 250g frysta edamame i sina skidor (=en halv påse) / 8 dl vatten / 3-4 kompakta nävar med färsk sköljd spenat / 1 kompakt näve grovhackad bladpersilja / 4 stora tomater / 1 puck fond / 1 burk créme fraiche / worchestershiresås / salt&peppar / riven muskot /

Lägg de frysta bönorna i vattnet i en stor soppkastrull och sätt på värmen. När vattnet blivit ljummet så har bönorna blivit det också, då spritar du dem helt sonika så att du får kvar själva bönorna i vattnet. Lägg i en puck fond och låt koka upp.

När det kokat någon minut, tillsätter du spenatbladen, bladpersiljan och tomat i grova bitar. Salta en smula, peppra destu mer och riv över muskotnöt efter behag. Stänk över lite worchestershiresås. Tillsätt créme fraichen och när den löst sig i vattnet så tar du av soppan från plattan.

Häll hälften av soppan i blender och kör tills det är helt slätt. Mixa den andra hälften grovt, dvs bara några få sekunder och blanda samman de båda delarna. Då får du en soppa som till stora delar är slät men med lite små trevliga bitar i.* Smaka av och salta eller peppra ytterligare som så behövs. servera med surdegsknäcke och en krallig ost, eller kanske med ett par ägghalvor i soppan.

* Så låter den städade versionen. Den skitiga sanningen lär oss att blenders inte alls vet sina egna maxgränser, att de rinner över och målar hela köket i soppbös, att maten bränner din hand när du försöker få stopp på ditt vilddjur till mixer. Ta't varligt, folks!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

8 kommentarer:

 1. Vilken intressant och vacker blogg du har!
  Smajlade stort när jag läste "den skitiga sanningen" om mixningen ;)

  SvaraRadera
 2. Hihihi, var det *tavlan* du skrev om igår? Dom kan vara både vän och fiende verkar det som, de där mixarna ;-)

  Kul att du blev nöjd med lådan. Det brukar vara till hjälp med nya ingredienser om man har lite matlagningstorka. Det är så lätt att fastna i det gamla vanliga juh.

  SvaraRadera
 3. Ekologiska lådor till dörren är jättestort här i Danmark och då Årstiderna och "alla" har det. Inkl. mig. Det är inte dyrare än att gå ut i butikerna och köpa ekologiskt och så slipper man släpa! :-)

  SvaraRadera
 4. @christina: oh, tack detsamma du! Den skitiga sanningen är alltid lite roligare än den putsade. :)

  @åsa: japp, och det präglade definitivt min kväll.

  @Anna: kul att det är så! Jag blev förvånad över priset och mängden grejjer man fick för det, kändes enormt kul och bra, en källa till inte bara inspiration utan också riktigt färska ochfina råvaror!

  SvaraRadera
 5. Sparrissoppeexplosion är också en höjdare! Är det månne EKOLÅDAN du handlat från? För övrigt låter ju soppan grym.

  SvaraRadera
 6. Gott, gott! Kan förövrigt bidra med den målande bilden av hur det går när man är lite disträ och skruvar av underdelen till mixern istället för att bara lyfta av den... Ja, jag svor.

  SvaraRadera
 7. Vid sådanadär dagar är det så himla bra att det alltid kommer en ny dag snart igen :-)

  SvaraRadera
 8. @Fredrik: oh, det är ju faktiskt en grönsak som slemmar lite, sätter sig nog fint i skrymslen och vrår! Testade faktiskt Årstiderna denna gång, skall ge de som finns på marknaden en chans.

  @AnnaB: nu har jag fått blendertvångstankar bara för det. *suck*

  @Åsa: eller hur, ny dag, nytt tålamod påfyllt. ;)

  SvaraRadera