måndag 1 februari 2010

Testköket: Morabaye beh

Jag läste för ett tag sedan hos Sofia på Taffel om hennes kvittenkok, om den metamorfos som frukten genomgår under koktiden från vitt äppelkött till en lysande röd marmelad. Jag testade och såg att det var mycket, mycket gott. Särskilt till tjockyoghurt, eller på ostbrickan. Jag har haft den stora lyckan att få erfara allt detta och lite till, och även sett glädjen i vänners ögon när man tar med en burk i gåbortspresent.

Här är min version av Sofias vackra recept, som får fem tummar upp av mig. Jag reducerade dock sockermängden rätt rejält, tycker att det alltid är på tok för mycket socker, det går ifrån att förstärka smak till att alldeles ta över. Så, om du som jag lowcarbar så kan du förgylla helgfrukosten med denna marmelad med gott samvete!

ca 1 kg kvitten
3 dl vatten
200 g rårörsocker
3 msk färskpressad citronsaft
1 msk rivet skal från en ekocitron
½ tsk kardemummakärnor, hela

Skala kvitten och skär i klyftor. Kärna ur och skiva klyftorna tvärs över. Koka sedan upp kvitten och vatten i en kastrull, låt koka i 20 minuter.

Tillsätt socker, citronsaft, citronskal och kardemummakärnor. Lägg på locket och koka på låg värme i upp emot tre timmar. Rör om då och då, passa värmen så att du inte bränner vid botten. Häll sedan upp på rena burkar.

Fler artiklar om min testköksverksamhet finner du här, och tanken bakom det hela har jag skrivit om i seriens första inlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

  1. Hejsan! Du har en Award att hämta på min blogg=)

    SvaraRadera
  2. @Lollis: Åh, tackar, den skal jag ta tag i!

    SvaraRadera
  3. Kvitten är så vackert, innan och efter kok. Jag är en människa som gillar syrliga smaker, jag kan tycka att kvitten är lite god rå tom! Så jag håller verkligen med om att sockret ofta får ta över helt och det kan vara svårt att avgöra om det är hallon-, blåbär- eller körsbärsmarmelad man äter. Ser jag kvitten i affären blir det här definitivt kokat i mitt kök!

    SvaraRadera
  4. aah, superbra!
    Låter suveränt att prova.. =)

    btw, så gick det jättebra med kycklingen.. den blev jättegod!!!
    Har skrivit ner receptet och ska nog göra det fler ggn!

    SvaraRadera
  5. Verkligen roligt att du testade den persiska marmeladen! Jag får nog också prova din mindre sockrade variant. Burkarna börjar ta slut därhemma och jag hittade en bortglömd kvitten i skåpet. Den här gången ska jag också dra ner på kardemumman, även om jag är svag för den ganska kyliga kryddsmaken.

    SvaraRadera
  6. @kristin: har inte testat att äta den rå, men om du gillar det syrliga så kan jag verkligen rekommendera min kraftigt reducerade mängd sötning!

    @Hana: superkul att höra, det är ju sjukt enkelet att göra så goda grejjer, man blir förvånad!

    @Sofia: kul att du kikade in här, är så glad för att du fick in mig på kvittenspåret! :) Jag älskar kardenmummasmaken, och de små kornen är fina i marmeladen dessutom!

    SvaraRadera
  7. Jag har hittat kvitten i min trädgård. (Tror jag) Hur stor blir frukterna? Mina är mellan 5- ca 10 cm på längden. Lena

    SvaraRadera