tisdag 16 februari 2010

En nypa av ditt och datt öppnar nya dörrar

Gå direkt till receptet.

Jag slukar matlagningsprogram på TV med något ohälsosamma mått. På en kväll kan det bli Masterchef, Nigella, Jamie Oliver och de tjocka tanterna på 8:an. Många idéer som föds vid varje program, och jag har börjat notera dem här och var på smålappar. Själva recepten tappar man ju längs vägen, när TV-kocken tagit en nypa av ditt och datt tusen och en gång i programmet så hänger man inte med som tittare, men det är inte heller det jag är ute efter. Det handlar om att få uppslag till nya ingångar till olika råvaror. Aha-upplevelser som öppnar nya dörrar för en själv i receptmakandet, och där är mat-TV en helt fantastisk vän att ta vid handen.

Härom månaden visade Jamie hur han lite smidigt grillade havskräftor med någon form av asiatiskt inspirerad kryddolja som han svängde ihop med chili, koriander och grejjer. Jag drog mig detta till minnes då senast när jag var i Götet och hittade på en egen variant utifrån vad som fanns hemma. (Nu skall jag ju inte inbilla er att jag bara råkade ha ett kilo havskräftor liggandes hemma bara sådär, nä, en sväng till fiskarebröderna blev det förståss...)

Ytterligare ett utlovat helgrecept kommer alltså här, om än en vecka för sent. Kryddolja
/ ett knippe dill / ett knippe persilja / ca 1 dl kallpressad rapsolja / en näve hackade hasselnötter / zest från en citron / salt&peppar /

Finhacka örterna, och blanda med olja, zest och krydda efter behag med salt och peppar. Grovhacka hasselnötterna.

Nu till kräftorna: lägg dem med "magen" uppåt, splitta med kniv på längden, och skär igenom men inte helt itu, för du vill att skalet vid "ryggen" skall sitta ihop. När du gjort snittet så viker du upp kräftan, häller över bra med kryddolja, strör över hasselnötter och gratinerar ett par minuter i ugnen, högt uppe på rätt hög värme. Typ 200 grader gör tricket. Pressa över citronsaft och njut som det är eller med lite gott bröd med smör och ost.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

 1. Vi sitter nog och zappar framför samma program. Jag brukar se master chef på 8:an, Jamie oliver, Nigella när det går men de tjocka tanterna missar jag oftast för då är det läggdags för barnen. Jag brukar crosstraina samtidigt som jag tittar på TV. Dock ej nu när rösten är som en hes kråka som periodvis inte kan prata alls, men när jag är frisk och kry så :-).

  Receptet låter jättegott.

  SvaraRadera
 2. Vilken fin blogg du har! Inspirerande! Baka egna semlor... jadu den dagen haha... men då måste man göra så många känns de som... och ligger de därhemma.. nybakade och doftar gott - då e de svårt att motstå....

  SvaraRadera
 3. Med de numera lavinartade mängderna av matprogram som visas så är jag innerligt glad att många av dem går i repris alternativt går att luska reda på i cyberrymden. Måste varmt rekommendera youtube! sök på given råvara eller ett matämne som intresserar. Jag lovar att ni hittar guldkorn, på guldkorn, på guldkorn...

  Hälsar Linda

  SvaraRadera
 4. Ahh, havskräftor, åker ner till mitt kära Tjörn om någon vecka, då blir det att beställa nyfiskad kräfta om gubbarna kommer ut. Det här var ett skönt recept som skall testas.

  SvaraRadera
 5. @nina: wow, träna samtidigt som man kollar på det där, nästan en absurd tanke. :) men, jag gillar att vardagen är fylld med mat-T efter jobbet, kännes nästan för bra för att vara sant, just nu!

  @Jossan, å tack, gulle dig. Välkommen hit! Det blev inga hembakta för mig i år. Det hindrade inte från att ät ett par stycken dock, trots allt! :D

  @Linda: superbra tips, har knappt börjat utforska det där, men jag vet ju att många spelar in sina egna små "program", Gordon har små instruktionsvideor ute osv. Skall kollas in!

  @Silver: underbart med Tjörn! jag flyttar ju ifrån västkusten nu, kommer sakna den fina havsmaten ocvh det vackra havet. Men, har hört att fina grejjer finns här uppe i Sthlm också, får trösta mig med det. :)

  SvaraRadera
 6. Grillade havskräftor med asiatisk kryddning är en varklig fröken-Dill-favorit. Det är inte alls omöjligt att delar av inspirationen kommer från Jamie Oliver. För att i hjärnan kopplas ihop med ett minne av grillade skaldjur, serverade på en utomhusrestaurang i Bangkoks förorter för länge sedan...
  minns Dillen

  SvaraRadera
 7. @Frk Dill: og, hur kryddar du då, berätta!

  SvaraRadera