måndag 8 februari 2010

Kinda' Texan

Gå direkt till receptet här och här.

Jag bara måste delge er mitt senaste vällustiga långkok. Högrev är en underbar råvara, köttet blir fantastiskt fint med enkla medel bara man ger det några timmar. Jag har tidigare kokat in det i sherry, eller fikon och pancetta. Denna gång var jag sugen på något riktigt robust, jag drömde om framtida resor till amerikanska steakhouses och insåg dessutom att jag aldrig ätit creamed corn. Jag kände ändå att det lockade och testade en egen variant utan egentlig koll på originalrecept.

Långkok
/ 1 stor bit högrev, ca 1,5 kg / smör / 1 rödlök / 2 dl rött vin / 1 solovitlök / 2 klattar fond / lite rotsaker i bitar efter behag / ett gäng persiljestjälkar om du har över hemma / 1-2 torkade shiitakesvampar i bitar / 1 burk tomatkross + lika mycket vatten /

Fräs köttet runtom i riktigt med smör, lägg i klyftad röd- och vitlök och låt fräsa med, likaså rotsakerna efter en stund. Häll över rödvin, och efter det tomatkross. Fyll tomatburken med vatten och häll över även det. Tillsätt fond, torkad svamp och örtstjälkar om du har sådant hemma. Svampen ger gott om umami till din brygd, och örterna ytterligare fyllighet. Låt bubbla lätt på svag medelvärme i ett par-tre timmar.

När köttet faller isär sådär fint så ta av från spisen, lägg över det i en tillfällig skål/gryta och börja med att ta tillvara på den fina såsen genom att sila den så att alla större bitar lök, örtstänger osv kan slängas. När den gyllene såsen är fixad kan du lägga tillbaka köttet. Jag personligen vill ha stenhård såskontroll och förvarar dock alltid såsen separat, det gör man ju som man vill, såklart.

Creamed corn
/ en påse fryst majs / en kruka persilja / 1 dl grädde / 2 dl gammeldags mjölk / 2 msk Worshestersås / 1 tsk lantbuljongpulver /

Lägg fryst eller tinad majs i en kastrull med grädden och mjölken. Värm varsamt och krydda med Worshestersås och buljong. Kör det hela i mixer. Häll tillbaka i kastrullen och låt bubbla lätt en kort stund, blanda i nyhackade örter och njut tillsammans med högrev, rödvinssåsen och knaperstekt bacon!Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Måste bara berätta att jag testade din tofusoppa med kokosmjölk häromdan...utan ostronsås (är ju veggo) och utan ostronskivling (glömde köpa) och istället med lite skogschampinjoner. Hur gott som helst!! Och pancakesen har blivit stående helgfrukost, fast med lite krossade linfrön och ett speciellt åländskt ekologiskt mjöl i istället. Och serverat med grädde och lingon. Underbart! Så tack för superrecept!

  SvaraRadera
 2. Låter fantastiskt gott! Creamed corn har jag aldrig provat men tanken lockar mig.

  SvaraRadera
 3. Ja men hur smakade det hela då?
  Har ju högrev i kylen ( blev också helt frälst)
  men majs tycker jag ju inte om, kanske det här e nått sm går hem. hum hum.

  SvaraRadera
 4. Åh va gott det låter!! Detta måste testas redan nästa vecka. Jag gillar långlagade grytor och majsen låter ju hur god som helst.

  SvaraRadera
 5. ja, aterigen alltsa, det later fantastiskt gott!! Du far mig att vilja laga den har typen av mat.

  SvaraRadera
 6. @Therese: vilken pepp, fantastiskt att det blev så bra!!! pancaksen är stående frukost på helgen även här, kan inte vara utan numer! :) Du kan slänga i en shiitakesvamp eller två istället för ostronsåsen, det är smakdjupet som en viss typ av smaksättare ger. det kallas umami, man kan läsa mer om det här och få tips på veggoalternativ: http://matmolekyler.taffel.se/2009/12/09/umamilexikon-torkad-shiitake-och-annan-svamp/

  @Sofia: jag tyckte att det var en riktig hit, väen om jag itne testat tidigare heller! :)

  @Hana: det blev riktigt smarrigt, riktig comfort food. Djup och söt smak i rödvinssåsen, och majsen lättade upp fint, men är inget måste. Gör en puré på blomkål eller ärtor istället vetja? :)

  @Nina: långlagat är ju så bra, det sköter sig självt helt och ger massor tillbaka!

  @Petra: tack kära du, cook away! :)

  SvaraRadera