fredag 5 februari 2010

Minneslista: Destination Stockholm

För att hålla mig vaken och levande just nu så lever jag mycket på ett hopp om ett soligt liv efter genomförd flytt i trivsam lägenhet som är alldeles vår egna. Min målbild är den där jag står helt rosig i någon tjusig tantklänning (och kanske en coiffe, om jag får tummen ur och lyckas välja ut den jag allra helst vill ha... *askungensuckar*), parfymen uppblandad med matos och nysvett, redo att underhålla på bästa manér. Alla gäster kommer droppa in, och jag kommer bjuda på härlig plockmat. Små snittar med dadlar och camembert, Lisas svarta böndipp med choklad, Gittos morotspinnar och Nigellas Margarita-glass till exempel.

Innan detta är verklighet fullt ut så samlar jag på mig tips på sådant jag skall göra när jag är sådär installerad och uppackad, redo att göra mysiga saker på helgerna. Då när jag inte längre har över tre timmars resväg hem, eller måste planera för att hinna med tåg tillbaka, eller när man kan tänka lite mer långsiktigt och spara lagad mat till helgen, eller då när man återigen har en frys i sitt hem (vilket förhoppningsvis då också är större än 18 kvm). Då skall jag:

* Äta tårta till frukost här!

* Lyxa ofta med frukost på Bakverket.

* Ägna en hel kväll i Matsalen (och sannolikt bli fett fattig på kuppen)

* Skaffa mig en favoritbutik där jag bor

* Ta mig runt Hötorget med Matkaravanen

* Strosa runt i stans saluhallar för att hitta nya favoriter i min nya stad

* Gå någon av Lisas eller Martins kurser

* Handla ekologiskt kött regelbundet från Skebo

* Engagera mig mer i att grodda själv, long lost art i mitt kök

* Försöka lära mig jobba med surdegar

Snälla ni, hjälp mig att fylla på min lista, håll lågan tänd och grytan kokande! Vad får jag bara inte missa i mitt nya liv som Stockholmare?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

9 kommentarer:

 1. Åh, det är så härligt med mat! Tänk vad man kan njuta av smaker på många sätt! Ibland kan jag vara helt glad när jag går upp bara för att jag bestämt att jag ska äta en viss rätt, hemma eller på nåt visst ställe. :)
  Jag har blivit jätteförtjust i - och det är inte så LCHF direkt - pitabröd med olika slags hummusröror på Reggev, ett hummuscafé på ringvägen! Det är den i särklass godaste hummus jag ätit, och det finns med olika tillbehör som t ex bondbönor, svamp eller pinjenötter. Eller så kan man ta babaganoush (stavning?) till istället för hummus. Avsluta med espresso och baklava. :)

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag hoppashoppas att Stockholm kommer bli så bra som du vill... men det finns ju definitivt en hel dle potential i din lista (och jag kommer skamlöst sno några förslag tills jag ska dit nästa gång. :)) Jo, vad jag egentligen vill är att ha en liten personlig utvärdering om spirulina. Jag är ganska ny på superfoods-fronten, har läst en del på nätet, men är nyfiken på hur du själv upplever det. Vad är grejen liksom, varför tycker du just spirulina är värt pengarna? Skulle uppskatta jättemycket om du kunde ta dig lite extra tid med det. :) Tack!

  SvaraRadera
 3. Oh! Du har en mängd godsaker och guldklimpar att upptäcka i Stockholm. Tänkte på dig när jag såg det här till exempel: http://www.pastan.nu/ataute/kafekommissionen-per-olsson-choklad-och-konditori-1.1031406
  Ekologiskt, närproducerat, kärlek och sötsaker!

  SvaraRadera
 4. Oj, det finns ju en del kvar att upptäcka även som Stockholmare! Men har du testat Amida kolgrill på Folkungagatan tex. Annars när jag en dröm likadan som din om att vara värdinnan med frestande finger food, margaritas, välsittande klänning, håret på plats, sminket nylagt och städad lägenhet, allt genomsyrat av ett kontrollerat lugn.... that'll be the day! ;)

  SvaraRadera
 5. Finns ju så mycket :D men betala 40kr för en latte och sitta och snacka 3h vid drottninggatan hör ju till :)

  SvaraRadera
 6. Så underbart långt och fint ni skriver alla, det värmer mitt hjärta! :)

  @Blomma: låter underbart, precis sådana tips som jag behöver. Kan Malmö och Gbg ur hummus/falafelsynvinkel, men känner mig helt lost här i stan!

  @Plommonet: jag kan återkomma på din blogg om spirulina. Har tidigare haft en superfoodsserie där jag skrivit om just det: http://njutmaten.blogspot.com/2009/09/mat-med-guldkant-spirulina.html

  @Jessica: OMG! Ett ställe helt i min smak, som om du ser rakt in i min själ!

  @Kristin: drömmen kan bli verklighet, skaffa den där tantklänningen och köööör! :D

  @Miranda: det är en "charm" man lär sig älska här ja. ;)

  SvaraRadera
 7. Eftersom ditt hemma numera tycks vara Kungsholmen (?) så är det inte så himla långt till Rörstrandsgatan 15 (T-bana St. Eriksplan) och champagnefrukost och dessertplateau och dagdrömmar lite då och då på Xoxo (xoxo.se) Välkommen till stan! Hej, hej just nu från Hongkong Jennifer Spratly

  SvaraRadera
 8. @Jennifer: jag har varit på Xoko en gång, men på en organiserad chokladprovning. Fick en skymt av bakverket då och en sipp champagne också. Magnifikt koncept, måste desserta där snart, det har du verkligen rätt i!

  SvaraRadera
 9. Åh, bakverket är verkligen en succé!
  Jag tycker du ska besöka Kajsa Wargs matbutik på söder, väldigt inspirerande att gå runt och handla och kolla på fina förpackningar!
  Vill du ha god falafel/kebab rekommenderar jag dig att åka till Årsta och äta på Palmyra - varning för gigantiskt stora portioner. Men det är väldigt gott och fräscht!

  SvaraRadera