tisdag 23 februari 2010

Den bästa matlagningen är den som blir av

Gå direkt till receptet.

Vardagsmat som förgyller. Jag ihärdar: korv är inte fulmat! Köp bra grejjer med hög köttprocent, är tipset. Det finns dessutom eko i var och varannan butik numer, och det är ju det eller naturbeteskött som gäller!Lata korvgrytan
/ en halv ring falukorv / en näve skivad svamp / en schalottenlök / smör / ca 3 rågade msk fin tomatpuré / 2 tsk dijonsenap / en slatt vatten / en näve spenatblad / en morot i slantar / en halv kruka persilja / ett par skvätt Worshestersås / en slatt grädde / salt&peppar /

Fräs svamp, lök och tomatpuré i smör. Tillsätt senapen, salta och peppra och fräs med korven och moroten, båda i rätt tunnna skivor. Tillsätt en skvätt vatten så att det får bubbla ihop en smula, krydda med W-sås efter behag. Efter ett par minuter så rundar du av med färska spenatblad, nyhackad persilja (klipp direkt över grytan vetja!) och grädde. Låt bubbla ytterligare nån minut innan du serverar med riktigt fint hyvlad rödkål.

Jag skulle vilja översätta en gammal träningsdevis till matlagning och säga att den bästa matlagningen är den som blir av. Vardagskvällarna kan vara sega, och tunga, och vi behöver hjälpa oss själva på traven lite för att få matlagningen att funka. När jag har mycket energi, t ex på helgen, så stor handlar jag. Inga recept är färdiga i huvudet, men jag handlar sådant som jag vet kommer bli asgott på nolltid när vardagen kopplar greppet. Örter, rotsaker, avocado, svamp, bladgrönt, färsk fisk, groddar, parmesan, tomater, karré, citrus, kålgrönsaker och grädde är standard, och tillsammans med några något mer udda lirare som sötpotatis, citrongräs, pancetta eller chevre kan man lätt piffa upp standardrätterna. Det blir plötsligt så enkelt att svänga ihop något enkelt, valet behöver inte vara mellan avancerad gourmetmatlagning eller stekt ägg, kom ihåg det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Vi har vänner som har drivit en fabrik som tillverkade korv - och sedan vi lärde känna dom och de berättade hur man tillverkade korv och vad som är i så äter vi inte det mer.... (don´t hate me). Jag kan inte alla regler helt klart men vad som är klart är det man kallar "kötthalt" i korven... det är inte bara muskler som får kallas kött utan allt som kommer ifrån djuret...dvs brosk osv.... Med andra ord inte det vi tänker på när vi tänker kött. Kolla upp det om du är intresserad! För den sakens skull säger jag inte att korv inte är gott för det är den :) Men ... med vetskapen om vad producenterna stoppar i ... väljer jag heller nåt annat! Ha en bra dag och TACK för din fina blogg som jag följer med glädje!!

  SvaraRadera
 2. åh jag älskar falukorv!
  Här har du en till som delar ditt matintresse och älskar att blogga om det=)

  Mat är min passion!

  Kram Erica

  SvaraRadera
 3. Annika: Det vore väl förbannat synd om vi skulle slänga halva djuret om vi nu tagit oss till och slaktat en vacker liten gris.

  En korv på 100 % fläskfilé skulle vara tråkigast möjlig korv. Jag är helt säker på att inte bara fettet utan alla andra grisdelar utan glamourösa namn bidrar till att göra den så god som den här. Korven på den glada grisen alltså.

  SvaraRadera
 4. Tjusig rödkålssallad!
  Och vad är det för fel på korv, om man tycker att det smakar gott?
  Undrar fröken Dill

  SvaraRadera
 5. @Annika&Robin: jag tror att många kan känna igen sig i båda era förhållningssätt. Jag själv som har varit veggo känner mig rätt påläst om vad saker kommer ifrån och sådär, men känner nu att när jag ändå väljer att äta kött så tycker jag att det bara är bra att verkligen använda allt på djuret. Jag tycker inte att skivspill eller inälvor är mer äckligt som entrecote. Antingen äter man djur eller inte, lite så känner jag (tills jag ställs emot en rostad spindel i amazonas då kanske, även jag har gränser...)

  @Frk Dill: snyggaste grönsaken ever eller vad?! :)

  SvaraRadera