onsdag 10 februari 2010

Vardagsrå

Gå direkt till receptet.

Råkost lockar mig i omgångar, och just nu har jag en nyfiken period där jag tänker extra på att äta mycket färsk mat, bladgrönt, örter, groddar, nötter och torkad frukt. Det kommer aldrig bli en fullfjädrad råkostare av mig, det har jag inget intresse av och jag är inte heller särskilt övertygad om att det är något helhjärtat bra för kroppen. Tillagning som jag ser det är inte bara av ondo för maten, det möjliggör för oss att äta en viss typ av mat som inte är så nyttig rå, det dödar bakterier, och det värmer oss sådär gott när det är kallt ute.

Tillagningen av vegetabilier förstör dock mycket fina näringsämnen som jag gärna till ta tillvara. När bara en del av ens kost är rå så tycker jag inte heller att det är någon särskild utmaning, bara konceptet sallad kan ju varieras något enormt. Jag blir heller sällan trött på mina smoothies, och vill jag göra nåt kul så varför inte en gaspacho, pesto eller torkugnsexperiment som jag gjort innan med bovete , kryddfrön och rostad mandel.

Något som jag inte riktigt har förstått (och som mina råkostläsare gärna får berätta mer om) är sammanblandningen med veganism. det verkar vara självklart att en råkostare är vegan, men som jag ser det så är det två helt olika saker. Missförstå mig rätt, jag har full respekt för veganer (det är ju en väg jag själv valt under en period av mitt liv), men om tanken med råkost är att äta levande föda och inte döda matens näring och livskraft, så borde det ju vara okej med råa ägg, rå fisk (vilket ju är en rätt vanlig företeelse ändå) eller rått kött som i råbiff eller carpaccio? För mig som ser på det hela lite utifrån så ter det sig som en sammanblandning av två idéer eller kostideal, där man som råkostare kanske lockas av vegangrejjen för att det känns "cleant". Råkost borde inte implicera veganism, men det verkar se ut så i praktiken.

Nå, råkost i det lilla kan ju se ut såhär, en variant på Kiviks sjukhusmellis som Kire och Vilda skrev om häromdagen:

/ en halv avocado / 1 tsk citron- eller limesaft / 1-2 cm finskivad purjo / 3 cm finskivad blekselleri / 4-5 klyftade coctailtomater / 1 finriven klyfta vitlök / ett par nypor groddar / salt & peppar / paprikapulver /

Mosa avocadokött med vitlök, citronsaft och kryddor. Blanda i resten av grönsakerna och servera lite vackert i det urgröpta avocadoskalet. Hacka gärna i örter om du har hemma, som persilja, citronmeliss eller basilika, och kanske att du toppar med lite fina pinjenötter (akta dig för den härska sorten som ger dig pinjemun!)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

10 kommentarer:

 1. Jag har lite svårt för ordet "råkost", det växer i munnen på mig. Däremot äter jag gärna rårivna grönsaker i sallad...

  SvaraRadera
 2. @Anna: raw food låter lite koolare tycker jag. :)

  SvaraRadera
 3. Just i det här fallet låter faktiskt raw food mer lockande. Jag gillar och mår bra av sådan mat, men tror inte att alla ens mår bra av det. Rå mat kräver mycket av tuggandet och matsmältningen. Därför är det nog bäst med variation. En vinter som den vi har nu, kräver definitivt en del värmande mat!

  SvaraRadera
 4. Håller med! Första gången jag hörde om raw food tänkte jag: åh! jag som älskar rå fisk och rått kött! Men ack, det ingick ju inte... Detta ser smarrigt ut dock!
  Och tack för länk, skall kolla in :)

  SvaraRadera
 5. Just nu har jag "Veronique tipsar" på min blogg. Ta dig en titt och se hon du hittar något användbart :)

  SvaraRadera
 6. jag har bara hört uttrycket "high raw vegan" och om jag har förstått det rätt så är det för att man ska kunna hetta upp lite av maten (t ex äta kokt bovete), men jag håller med dig om att man borde kunna äta ostron, rå fisk osv. om man äter råkost.

  du får ha en bra dag och helg!

  SvaraRadera
 7. Gaspacho! Jag har inte tänkt på gaspacho sedan i somras, men nu blev jag väldigt sugen. Kom sol, kom sommar!

  Tack för din uppriktiga kommentar på picki, jag tycker som du, det är roligare att läsa bloggar utan reklambanners och recensioner om samma produktnyheter både här och där.

  Trevlig helg vetja!

  SvaraRadera
 8. @Nässelblom: tror man måste vara mycket uppmärksam på hur man reagerar, som du säger så passar det inte alla, precis som vegetarisk matlagning är trixigt i början för många magar och sådär.

  @Mina: jag har fått ett långt mejl från en fin tjej som förklarade en del kring detta, så jag återkommer i ämnet.

  @Molly: det var ett nytt begrepp för min del faktiskt. Låter som en schysst grej, att blanda upp råkosten med vissa varma element sådär.

  @Tina: tycker det funkar finfint även på vintern, faktiskt! Och tack för att du ställde frågan, jag har själv tänkt en hel del på det där och slutat läsa vissa bloggar för att de är så trist produktpåverkade. Svårt att hålla det renodlat när man väl börjat slå in på den vägen, tror jag.

  SvaraRadera
 9. Som råkostare kan man äta kött. Man måste inte vara vegetarian eller vegan för att man är råkostare. De flesta är det, men man måste inte. Jag, till exempel, använder ibland råa ägg i mina gröter eller smodisar.

  Krams!
  CB:t

  SvaraRadera