måndag 30 augusti 2010

Efter regn...

...kommer sol, som ordspråket säger. Jag har varit outsägligt opepp på vettig matlagning i över en vecka. För min del är det något som verkligen känns i hela kroppen; jag blir helt trött på mig själv och att det jämt skall hållas på, jag är mest sugen på en ostmacka och varm choklad till middag. Och vet ni, när det är så, varför faen skall man tvinga sig? Det går ju emot hela idén med att tiden i köket skall kännas vilsam och inspirerande. Låt inte matlagning och fix bli ett måste - om det känns så, så är det nog inte rätt för just dig tror jag! Ät din ostmacka och sug surt på koppen choklad framför Family Guy de kvällar som det känns bäst. Då kommer energin efter hand, när den faktiskt finns att disponera.

Jag tror att jag känner såhär när jag har mycket på gång samtidigt. Jag var på upprop i skolan i fredags, och nu är det verkligen allvar. Sista heltidsveckan på jobbet avslutades förra veckan, och nu försöker jag förbereda mig för att gå ned på deltid och satsa på en utbildning som varar i fyra år och mer därtill. Det är som att mitt arbetsminne, mon kapacitet och energi tar slut och det blir inget över för sådant här. Kanske lossnade proppen i lördags, när jag fick min kära kolonilott och fann någon form av ro i det? Jag gick i alla fall loss i köket igår och hade en session på flera timmar med alldeles ljuvliga resultat.Vår vän Axel var påväg över för att göra några frilansjobbarnätter i Stockholm på gästbädden. Axel är vegetarian och fick verkligen specialbehandlingen de luxe här när han dök upp: min fattigmansversion av Creme Ninon till förrätt (recept kommer i veckan) och en fantastisk getostpaj med soltorkade aprikoser till huvudrätt. Pajen är inspirerad av Chez Sofias underverk från häromveckan.

Pajdeg:
/ 150g smör / 1 tsk örtsalt / 2 msk pumpakärnor / 1 msk linfrön / 2 msk solroskärnor / 2 msk skalade hampafrön / 2 dl grovt mjöl, t ex graham eller dinkel / 1 äggula / 1 msk turkisk yoghurt /

Kör de torra varorna i mixer så att nötter och frön krossas, tillsätt sedan de andra ingredienserna och kör till en slät smet. Låt stå kallt i 15-20 minuter innan du trycker ut i pajform, nagga lite med en gaffel och låt stå kallt en stund. Förgrädda skalet, 200°C i 10 minuter.

Fyllning:

/ 50g getost, gärna lagrad eller blåmögel / 1,5 dl strimlade torkade aprikoser / 0,75 dl riven neutral ost / 0,75 dl riven parmesan el liknande ost / 1,5 dl duxelle* / 2 ägg + vitan som blivit över från pajskalet / 2,5 dl grädde / 1 dl mjölk / nymalen peppar /

Sprid duxelle, strimlade aprikoser, smulad getost och riven ost (neutral+parmesan) jämt i det förgräddade skalet. Vispa lätt ihop ägg, grädde och mjölk i bunke, häll över pajen och mal över peppar efter behag. Grädda i nedre mitten av ugnen, 200°C tills äggstanningen stannat, ca 40 minuter. Servera med blancherade haricot vertes från bondens, vetja!

Även om jag inte äter så mycket sött, så vill jag också alltid bjuda på snask när någon av mina boys kommer över, det är ändå det primära sättet på vilken man rår om en annan människa. Annas sockerkaka med kamomill, honung och citron kopplade greppet om mig och jag gjorde ett tappert försök. Hon bakar utan bakpulver hon, vitorna vispas ashårda separat istället, för att uppnå fluffet. Jag stod i valet och kvalet att säkra upp med bakpulver trots allt, för det sitter så i ryggmärgen att alltid baka med sådant, men jag hindrade mig i sista stund. Ibland får man ta ett skutt av tro och just denna gång kom jag helskinnad över till andra sidan. En fantastisk avslutning på den lataste helgen på länge.

* Såhär i kantarelltider så gör jag alltid duxelle och har i både kylen och frysen: svettar en del finhackad kantarell, blandar sedan i en del finhackad champinjon, och en del finhackad schalottenlök. En klick smör, och sen är det klart efter några minuter i pannan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

  1. Jag som hade förmånen att bli bjuden på denna måltid kan bara intyga att såväl soppa som paj som kaka sannerligen var DELUXE! Nam nam nam!

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att den blev bra - även utan bakpulver. Hade hoppats på en bild :)

    SvaraRadera
  3. pajen låter smaskens. har funderat på att göra paj ett bra tag nu, kanske ska ta och göra slag i saken snart :)

    vad kul att du har kommit igång med dina juridikstudier :) hoppas att du kommer trivas och att du lär dig mkt matnyttigt ;) kramar

    SvaraRadera