2 portioner:
/ 500g färs / 2 gula knipplökar / 2 dl blandad svamp / 1 msk fond / en slatt rödvin / 0,5-1 burk tomater / smör / vatten / 1-2 zuccini / 1 dl riven stark ost / salt&peppar / 50-100 g gorgonzola-mascarpone-mix /
Fräs hackad lök och svamp i bitar (jag hade både skogschampinjoner, ostronskivling och shiitake hemma!) i smör. Tillade färsen när allt blivit mjukt och fint, kryddade med lite fond och rödvinsresten, tillsatte tomatkross*, lite extra vatten och smakade av med salt och peppar. Såsen blir riktigt god om den går bubbla en bra stund på rätt låg värme.
Under tiden sätter du ugnen på 200 grader, splittar zuccinin och gröper ut innanmätet (spara det till en gryta eller soppa!). Bred en krämig ädelost i botten, jag hade den där ljuvliga varianten hemma där gorgonzola är varvad med mascarpone. Lägg i rikligt med färssås, strö lite riven ost över, dra några varv med pepparkvarnen och gratinera i ca 15 minuter, tills dess att "bakelserna" fått fin färg. Servera med en krispig grönsallad, gärna frisé, med avocadon och småtomater.
* Jag använder helst hela konserverade tomater som jag klipper sönder direkt i burken.
Läs även andra bloggares åsikter om Barndomen, Vi i villa, Squash, Odla, Zuccini, LCHF
Jag har undrat över det där ganska länge med hela konserverade tomater jämfört med krossade - vad är grejen att använda hela om man ändå har sönder dem i matlagningen?
SvaraRaderaMen squash i ugn - oh ja! Och härliga sommarsallader... jag hade en till kvällsmat igår (http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com/2010/05/kvalls-hitte-pa-sallad.html) som var en höjdare!
Hallå Mikkan! Vill bara tala om att jag är tillbaka, efter ett långt velande utan direkta beslut. Men nu kom det! ;)
SvaraRaderaKram från Helena (a friendly anatomy)
@Plommonet: de säger att hela konserverade tomater är av bättre kvalitet än krossade, så jag kör på det, utifall att det är sant. ;)
SvaraRadera@Helena: fasen vad kul, välkommen tillbaka till bloggosfären!