söndag 13 juni 2010

Knäppeti-knäpp

Matbloggare och dito nördar verkar ha en stor drivkraft gemensam: förutom att hitta nya smaker och knasiga råvaror så är viljan att göra själv stor. Vi kan själva, eller försöker i vart fall tills vi kan. När såg du senast en matbloggare som stoltserade med färdigköpt fiskgratäng, liksom?

För egen del känner jag att jag idag tagit detta ett steg längre. Jag köpte för ett litet tag sedan naturella Old Brown Sulawesi-bönor på ljuva Mauritz. De peppar alltid folk till att rosta själva, såsom de gör. Vanlig elektrisk ugn som alla har hemma funkar alldeles utmärkt. Så, om du också gillar att fylla hela hemmet med doft av hemma, mormor, gammeldags, av fika och värme (och om du gillar att samtliga brandlarm fyrar av ett glädjetjut) - ja då är hemmarostning något för dig också!

Metoden är busenkel. Sätt ugnen på 225°C. Sprid ut en hoper bönor på en plåt. Låt rostningen börja. När det börjar knäppa i bönorna (efter 6-10 minuter ungefär) så börja bevaka dem. De är då typ mellanrostade och därefter går det snabbt. Jag satt och tittade tills de hade fått den färg som jag önskade. Jag gillar mörkrostat men var rädd att det skulle slå över och bli för hårt i smaken. Jag tror jag prickade in läge att plocka ut plåten rätt bra. Smaken på koppen jag bryggde efter att bönorna svalnat på en stor plåt var super, rund och mild mörkrost. Nästa gång blandar jag in 25% etiopisk mokka, såsom Mauritzfolket själva gör - ett framgångsrecept!Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

 1. Men gud så trevligt. Det där vill jag också göra!

  SvaraRadera
 2. Sweet! Det vill jag testa :-D

  SvaraRadera
 3. Häftigt - det skall testas

  SvaraRadera
 4. @petra & tant grön: så mysig doft, och riktigt gott - gör't!

  @fjällmor: right back at'ya!

  @Lovisa: önskar jag kunde ha lunchservice upp till Boden också! :)

  @Silver: ja, det kan nog sannerligen vara nåt för dig!

  SvaraRadera
 5. Åh, doften! Jag önskar det hade funnits en knapp på bloggen så att man kunnat få sig ett doftprov! :-D

  SvaraRadera