fredag 11 juni 2010

Hemligt och polskt

Gå direkt till receptet.

Jag har helt förlorat mig i Den hemliga historien av Donna Tartt (och är uppenbarligen verkligen en av de sista att göra så, då Johanna på Bokhora trodde att hon var sist november 2009...). Jag välsignar att den är så tjock; jag vet att den kommer vara med mig ett par dagar till i alla fall. Jag förbannar att inte kunna stanna hemma en sådan här underbart mörk och regnig dag; tänk lyckan, att få krypa upp i soffan med ett par tända ljus och bara läsa läsa läsa. Jag blir disträ om dagarna när boken ligger och ropar i handväskan modell tant som ligger här brevid. Kanske är det bra för karaktären, att tränas så i avhållsamhet.

Nåväl, detta är inte en bokblogg, men kanske en polsk korvblogg? Vid mitt besök bland verklighetens folk (eller, hur var det nu igen?) så besökte jag en polsk matvarubutik med liten söt cafédel. I den manuella charken köpte jag en stor delikatessbratwurst på nästan ett halvkilo av mannen med mustasch. Jag förvällde också blasten från mitt rödbetsknippe och igår kväll gjorde jag den godaste grytan på mycket, mycket länge.
/ 300g rökig bratwurst med hög kötthalt / blasten från 1 knippe rödbetor, förvälld / 1 knippe gul lök (4-5 st) / 0,5 ask champinjoner / smör / 1 msk tomatpuré / 2-3 msk grovkornig senap / 1 burk creme fraiche / 1 dl vatten / salt&peppar /

Fräs klyftad svamp och lök i ringar i rikligt med smör i en stor panna. Tillsätt korven i slantar/halvmånar och tomatpuré. När allt har fått färg lägger du i den hackade och förvällda blasten, klickar i senap (jag själv använder alltid en grovkornig stark och söt) och låter bubbla tillsammans med creme fraiche och en slatt vatten. Smaka av med salt och nymald peppar och servera med krispiga färska grönsaker.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

 1. Nä du är inte sist ut, tro mig! Nu när jag läst recensioner så är jag nog villig att läsa den med! Ha en underbar dag idag! Soliga hälsningar från Umeå!

  SvaraRadera
 2. Den är underbar - läste den för 12 år sedan eller nåt... men är nu sugen på att läsa den igen!!

  SvaraRadera
 3. Ja, åh! "Den hemliga historien". Jag förlorade mig totalt i den i solskenet en vacker sommardag på bryggorna ute vid Eriksberg, försommaren 2002. Kommer ihåg att jag också välsignade att den var så tjock och typsnittet var så pass litet..;)

  SvaraRadera
 4. Jag bläddrade i en gratistidning på Bromma igår och såg att du var med. Tre bloggutdrag om god mat. Imponerande.

  SvaraRadera
 5. @christoffer: ja, gör det, läste ut den idag och känner mig både tung och lättad på samma gång!

  @nnika: jag hajjade inte att den hade så många år på nacken först. sjukt skruvad historia!

  @Lolita: det tjockaste och minsta på länge, och ändå har sidorna bara fladdrat förbi. det har varit sådär att jag fortsatt och läst och gått från t-banan till jobbet samtidigt. Ett under att jag inte trillat i nåt byggjobbarhål typ! :)

  @Jonas: japp, det var jag (puffade för det för länge sen, tidningen är ute i 2 månader, http://njutmaten.blogspot.com/2010/04/res-inrikes-med-mikkan.html). Tack för det fina berömmet!

  SvaraRadera