torsdag 24 juni 2010

Smaken av Halland

Matsightseeing hela veckan lång. Laholm har ett eget kafferosteri där kaffe från hela världen är till salu, men tillika även deras egna rostningar och blandningar. Jag blir mer och mer intresserad av kaffets smakegenskaper och de olika sorternas karaktär. Har inte ett språk för detta rikt nog ännu, men upplevde att deras egna espressoblandning som bestod av stora singelbönor smakade av vanilj och mustiga kryddor. (Någon känner kanske till om det finns smaklabbar och kurser för kaffeprovning i Stockholmsområdet? Tips tages tacksamt emot!)

Igår gjorde vi ett besök på Tant Grön, en liten gårdsbutik ute på vischan. Jag går igång som fan såklart på den lantliga idyllen och kom hem med tjusig honung, ostar från nåt lokalt mejeri och kryddor. Jag beundrar de som följer sitt hjärta så att de startar den där ekobutiken, lanthandeln eller småskaliga produkten av sådant de brinner för. De hjälper till att forma vår matkultur till något bättre, något mer långsamt och eftertänksamt. Mat gjord med stor kärlek och omsorg.Idag tittade solen fram ordentligt och vi drog till Riccardos i Möllegård. I Riccardos trädgård matas man med den godaste glassen, klassiskt italiensk med smaker efter säsong. Om det är något snask i hela världen jag inte kan vara utan, så är det glass. Det klår allt, till och med choklad, jag lovar! De stora glassmarknaderna i Rom har jag aldrig kunnat glömma, inte heller de små glasstånden i Toscana. Vart man än kommer i Italien så briljerar glasskulturen, I'm hooked. Att få en liten doft av detta här nere (4 hekto gräddspäckad doft, närmare bestämt), det är guld.

Hur laddar ni inför midsommarhelgen?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

8 kommentarer:

 1. åh, nu fick jag lite nya tips att kika på. fick precis tipset om sajten mathantverk.se men den har inte vuxit sig så stor ännu... i ett nummer av svd var det ett matreportage från bjärehalvön för typ 3 veckor sedan - kanske finns det också på nätet?

  SvaraRadera
 2. Fyller pallkragarna med koskit

  ;-)

  Men det blir gott sen!

  SvaraRadera
 3. Halland är som ett andra hem för mig, pluggade tre år i Halmstad. Det finns så mycket smaskigt där, inget slår Haverdalspäron....det är lycka att äta dem ;)

  SvaraRadera
 4. Dan som har Bloggen för Livsnjutare (http://stenqvist.kreativiteket.se/blogg/) har koll på det mesta som händer i kaffesverige. Han kan säkert tipsa om smaklabbar/koppningar i sthlmsområdet. Annars pysslar de en hel del med sånt på da Matteo, om du kommer förbi gbg igen..

  SvaraRadera
 5. tittar in o önskar dej en glad midsommar:)

  SvaraRadera
 6. I'm back! =D

  Jag vet precis vad du menar med att gå igång på mat producerad med kärlek - du kan ju tänka dig hur jag såg ut och agerade på alla saluhallar/utomhusmarknader vi besökte i Italien. Ett under att jag inte försökte få med mig aubergine, paprikor och squashblommor hem. :P

  Och italiensk glass... halleluja säger jag bara! Jag tror jag har ätit mer glass under de gångna två veckorna än på hela förra året. ^^

  Midsommar firar jag genom att packa om backpackryggsäcken (vilket känns aningen galet. :P) och åka ut i skogen med ett gäng vänner. Kylväska = sill, potatis,färska jordgubbar, grädde och mjölk. Jag, min mat-traditionalist, vägrar vara utan sånt på midsommar, även om jag måste släpa på kylväskor. :)

  Njut av semestern och glad midsommar! =D

  SvaraRadera
 7. Klart inspirerad av dina kaffetips - när jag nu äntligen kommit till västkusten blir det ett inköp av råbönor när jag är i Gbg nästa gång! Ha en skön (o go´) midsommar!

  SvaraRadera
 8. @Träningsglädje: tack för det tipset, sånt gillar vi!

  @Fjällmor: det var lite oväntat, men alla sätt är bra utom de dåliga! ;)

  @Anna: får försöka pricka in ett besök när det är stenfruksäsong dårå, skall lägga det på minnet.

  @Jonas: tusen tack för tipset! Skall förära Matteo ett besök i sommar när jag kikar förbi gamla götet igen.

  @chili: detsamma! :)

  @Plommonet: att hålla på traditionerna och vara väl förberedd har man nästan alltid igen. Hoppas ni hade en finfin midsommar!

  @Silver: yess, rosta på bara, och hoppas er midsommar var fin!

  SvaraRadera