lördag 5 juni 2010

Förortens fröjder

Jag är ingen mitt-i-smeten-tjej. När vi letade bostad här i stan så var vi nära att slå till på en sekelskiftesvåning i Aspudden. Jag vet inte vad som hände då egentligen, vi drogs in i den blida stuckatursnurren och den aggressiva priskarusellen. Hoppade av i sista stund och letade oss längre från stadskärnan (inser att Aspudden knappast är city, men Vasastan fanns inte ens på vår karta). I Enskede är det grönt och lummigt, och det är nära till den typen av förort som SD föraktar. Där bor människor som inte bara heter Karl och Johan. De har mage att ha "andra" kläder på sig och äta "annan" mat.I Göteborg bodde jag likadant, hade baklavabagerier nära videobutiken, dadelsirap och harissa i vårt lokala ICA och jag var sjukt nöjd med det. Någon kom inte på vår inflyttningsfest där för att det inte var ett helvitt område (lite läst mellan raderna, men man behövde inte ha 240p i argumentationsanalys för att fatta den saken), och jag var förbluffad.

Väl här i Stureby har vi nära till Högdalen och Hagsätra som bjuder på fantastisk discobowling, grönska och återigen: de dignande överdådiga grönsaksbutikerna. Priserna är helt osannolika, utbudet kul och enormt. Vi hoppade på hojjarna idag och köpte på oss allt gott livet har att erbjuda. Mja, kanske inte champagne, bourbonvanilj och färska räkor från västkusten, men förutom det så.Jag kom hem med perfekta avocados och aprikoser, späda morötter och rödbetor i knippe, färska blåbär, rosenvatten, okra, turkiska paprikor, bladpersilja, pistagenötter, färsk feta, oliver, trådlös och ätmogen mango från Pakistan och hela kryddor. En fantastisk lyx att ha detta så nära, en otrolig inspiration. Allt vackert jag kommer göra med det här kommer följa, stay tuned.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

8 kommentarer:

 1. vilken lycka att finna alla dessa goda råvaror! jag förstår om du känner dig nöjd och glad, det skulle jag också göra :)

  ser fram emot att läsa om allt spännande du hittar på med råvarorna ;)

  ha en fortsatt bra helg! kram

  SvaraRadera
 2. Snygg okra! Och mangon, hur skiljer den sig från "den vanliga" resp thaimangon?

  SvaraRadera
 3. @Molly: visst är det! Recept på peston kommer imorgon, blev otroligt bra, och ostarna från deras manuella ostdisk var ljuvlig!

  @Lotta: tackar! Återkommer om mangon, skall provsmakas idag! :)

  SvaraRadera
 4. Roligt mikkan, det finns inget värre än att "byta ner sig" när man flyttar. Ps: fint pestoreecpt, hörru!

  SvaraRadera
 5. @Anna: just så! Du har väl bytt storstad mot land du, till och med? Peston var underbar, lyx att ha en burk hemma!

  SvaraRadera
 6. Heja förorten! Jag bor i Bagis och vissa människor får verkligen en blandning av skräck och förakt i blicken när jag säger var jag bor. Jag har en kvart till stan och fem minuter till Nackareservatet, jag har rönnbär, fläder, vinbär, äpplen och plommon på gården, blåbär, smultron och lingon i skogen, jag känner mig oerhört bortskämd och tacksam. Men jag måste ta mig en tur till Hagsätra och fetaosten!

  SvaraRadera
 7. Hylla boendet utanför tullarna, Kristina! :)

  SvaraRadera
 8. Bra grönsaksbutiker var något jag fick ge upp när jag flyttade till Hornstull. Var mer exakt ligger dina? Vill du visa mig?

  SvaraRadera