måndag 14 juni 2010

Den moderna grisen

Även jag har nu kommit loss vad gäller tillagning av trendiga grisbitar. Grissida och griskind är mat som kommit på stark front, jag hörde ingen tala om sådant för ett par år sedan i alla fall, nu lagas det på många finkrogar, och hemmakockarna kör hårt. Vad jag vet har min farmor alltid lagat sidfläsk och kallat det just så. Skulle jag kommit till henne och bett om bakad grissida hade hon nog varit oklar över vad jag syftade till.

Never the less, terminologin tilltalar mig. Det låter cleant och snyggt, och asgott. Rimmat sidfläsk är ordentligt fettinsprängt, det kan knappt bli fel. Efter inspiration från sköna Silver så införskaffade jag mig igår en rimmad grissida och körde loss. Resultatet? C'est magnifique! Kanske det enklaste man kan laga också, bara en sån sak.

/ 400 g rimmat sidfläsk / 3-4 rågade tsk chipotlepasta / 1 tsk honung / 1 msk olivolja /

Sätt ugnen på 125°C. Lägg sidfläsket med svålen nedåt i en ugnsform. Rör ihop chipotlepasta, honung och olja i en kopp. Bred ut drygt hälften av röran på köttets alla sidor. In i ugnen i 4-5 timmar, nedre delen av mitten. Stryk på resterande chipotleröra efter halva tiden.

Serveras med fördel tillsammans med blancherade haricot vertes och en syrlig och sval sås som kan matcha glazens hetta:

/ 3/4 burk creme fraiche / 1 ekocitron / salt&peppar /

Splitta citronen och stek med fruktköttssidan nedåt i en het panna tills den fått lite färg. Pressa ut den varma och brunade citronsaften direkt i såskärlet. Rör ut creme fraiche till önskad konsistens och smaka av med flingsalt och nymalen peppar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 kommentarer:

 1. Låter hur gott som helst!
  Tyvärr har min bättre hälft något emot grisar på tallrik.
  För försöka lura i henne det.

  SvaraRadera
 2. Ja, Marco Pierre White hade en programserie om "The Great British Feast" där jag fick extrem grisinspiration, han lagade bland annat sidfläsk med en sjukt nice anisglaze! Sidfläsk är det perfekta köttet: gott, billigt och fettrikt!

  SvaraRadera
 3. åh herreminje så gott!!!

  Måstemåstemåste inhandla råvaror...

  SvaraRadera
 4. @Johan: been there, om hon är som jag var så är det inte lätt bortkollrat. men, se det som att du får mer över till dig själv. ;)

  @doktorn: oh, låter spännande, återkmomer kanske med ett tafatt försök, anis hör inte till vanligheterna hemma hos mig, krävs nog en testrunda eller två innan jag hittar formen. :)

  @Fjällmor: japp, dumåste! det är så billigt också, 60:-/kg liksom, otroligt!

  SvaraRadera
 5. Supersmarrigt! Jag brukar gnugga tunna skivor av rimmat sidfläsk med chipotlepasta, trä upp på pinne och grilla.

  SvaraRadera
 6. Sidfläsk i ugnen
  kryddad efter vas om fanns att tillgå...

  tack än en gång

  Fjällkramar!

  SvaraRadera
 7. Jag har ännu inte grillat sidfläsk - men det kommer, i synnerhet efter detta inspirerande inlägg!

  SvaraRadera
 8. @Lisa: låter lite som nåt jag fick på berns en gång, sidfläsk som nog var marinerat i kokosmjölk, chili och jordnötter. Älskar konceptet av att göra det till ett enda grillspett!

  @fjällmor: gött att du fann inspiration, jag själv kommer göra det mycket snart igen här hemma!

  @annika: ser fram emot ett blogginlägg!

  SvaraRadera