tisdag 14 juli 2009

Heat in a bowl

Dagens middag blev en het gryta där rödspätta från västkusten gör huvudrollen:

Jag fräste följande i smör:
- 2 stjälkar selleri
- 1 morot
- ett gäng champinjoner
- 1 chilifrukt
- 1 cm riven färsk ingefära
- 1 klyfta vitlök

Adderade detta för att förvandla fräs till gryta:
- 1 burk tomatkross
- 1 ordentligt "kläm" på tomatpurétuben
- 1 dl vatten
- 1 slatt grädde

Kryddade ytterligare med:
- havssalt och nymald peppar
- 1-2 msk ekologiskt lantbuljongpulver

När det hela fått koka ihop och fått en skönt stark och fyllig smak så lade jag i en bit lax i tärningar och 5 tunna ihoprullade spättafiléer. Stängde av värmen och lät det stå en minut eller två. Helt perfekt! Toppade med en klick creme fraiche, lite pressad citron och stora göteborgsräkor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

  1. Supergott! Och chili som jag älskar:)

    SvaraRadera
  2. Det låter verkligen gott! Jag äter för lite fisk, detta kanske kan göra att det blir ändring. Tusen tack, du är en pärla!

    SvaraRadera
  3. Vilken trevlig blogg! Jag håller på att söka information om lchf m.m. Framför allt märker jag att kolhydratfrukostar är inget för mig, utan det är protein/fett som gäller. Ja, det är mest nöjd över är att jag nu analyserar hur länge jag håller mig mätt på en viss kost och på så sätt kan jag anpassa maten! Ska kika här om du har några bra frukost-tips där jag kan hålla mig mätt längre (också av praktiska skäl)

    Tjingeling!
    Emilia

    SvaraRadera
  4. Fisk kan jag bara inte få nog av, blir ibland två gånger om dan! Men, jag äter definitivt för lite starka kryddor. Ingefära och chili är ju så himla nyttigt, men är ju färskvaror = ofta frånvarande när andan faller på... :)

    SvaraRadera
  5. Vilket fantastiskt recept - det skall göras!! TACK för all inspiration om skidor på rulle...bor själv strax utanför gbg och här är vi inte vana vid snö...hmmm...tåls att tänkas på! Ser kul ut! Kör hårt och tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  6. @Emilia: Hej, kul att du hittat hit! LCHF har verkligen funkat bra för mig och givit mig en redig viktminskning, och nu när jag tränar allt mer så håller jag vikten superbra även om jag ökat mängden kolhydrater en smula. Jag har gjort små tipsinlägg om de stora måltidsgrupperna redan faktiskt, här har du den gällande frulle: http://njutmaten.blogspot.com/2009/06/maltidstips-frukost.html
    För mig har det varit som för dig, jag har haft svårt att pilla i mig müsli och mackor. Varma frukostar med ägg gör att jag kan äta bra för dagen igen! :)

    @Annika: tack, det är så himla enkelt och här på västkusetn har vi ju så mycket fin fisk! Spättan är så himla tunn och lätt att bara rulla ihop och stoppa ned i grytan. Blir supergott även med saffran och bitar av fast melon, testade den varianten förra sommaren. Om du snörar på dig rullisarna så hör av dig så ses vi för en tur på skakiga ben! :)

    SvaraRadera
  7. Tackar tackar för svar och inspiration - ja, som sagt, jag blir inte mätt på kolhydratfrukostar, så det är därför jag sadlar om. Jag är ju mycket för frukt och grönt (vägrar att sluta pga viktökning, jag tror inte att jag kommer att bli "fet" av dessa, fördelarna med frukt o grönt tror jag är viktiga!) men håller igen på kolhydraterna. Nu ska jag om tre timmar gå o träna, så först blir det äggfrukost och senare blir det något mellanmål inför träningen.

    Tack o hej, hit kommer jag komma oftare!
    Emilia

    SvaraRadera
  8. Där håller jag oxå till en hel del! Sist köpte jag min på Munkbrohallen i gamla stan, men jag har sett dem på fler ställen. Det kan till och med ha varit på Ica vid hötorget, och kanske på hemköp City.. Minnet är bra men kort ;)

    Grytan såg verkligen jättegod ut! Jag gör allt för sällan grytor, och skulle kanske prova ditt tips :)

    SvaraRadera