måndag 20 juli 2009

Keso a la Malta

Fick en ingivelse när jag handlade igår att köpa keso. Är periodare och nu var det säkert ett år sedan jag var inne på det sist. Det är så vansinnigt gott på macka om man nu äter sådant, eller i omelett. Häromveckan mötte jag min ömma moder vid havet för sol-och-bad, och då insåg jag igen hur underbart gott det var med keso. Hon hade med en burk och jag hade med vattenmelon och nötter: jag vart såld igen!

Jag har läst om flera i LCHF-svängen som gör någon form av ris a la Malta-historia fast med keso istället för ris. Kombinationen grädde (hög fetthalt) och keso (hög proteinhalt) verkar ju rätt lyckad, så jag testade. Lite vispad grädde (0,5 dl kanske) med en smula kardemumma, blandades med 1 dl keso. En halv banan, en näve körsbär och några mandlar fick också följa med. Toppenstart på dan efter morgonpromenixen för denna rullskide-bambi som strax skall ut på tur.

Ps. Röran funkar säkerligen (sin sälta till trots) utmärkt som vardagsdessert också.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

15 kommentarer:

 1. keso o grädde ska jag absolut prova! har nyplockade blåbär här hemma som nog kan vara smaskens till

  SvaraRadera
 2. Kommer köra på det imorgon jag också, lär vara grymt fint! :)

  SvaraRadera
 3. Keso är min vardagsräddare i nöd! Jag har det i min proteinröra på morgonen (en sorts gröt gjord på keso proteinpulver, solrosfrön, kanel,linfrön) och i mina plättar som jag blandar ihop med ägg+keso+proteinpulver, steks i smör och serveras med grädde och bär. Din version måste jag pröva låter mycket gott. Lycka till med din skidåkning!

  SvaraRadera
 4. Åh en blogg med härliga mat-bilder och träning inför vasaloppet. Det kan inte bli fel :)

  Hit får jag komma tillbaka... (Körde tjejvasan i vintras och fick mersmak - har dock aldrig testat rullskidor, ser roligt ut!)

  Annika, www.tremil.blogg.se

  SvaraRadera
 5. Hej! Har du tränat också för att gå ner 12 kg sen februari, eller är det bara pga ändrade matvanor? :)

  SvaraRadera
 6. @Linda: låter gott! Äter du det kallt eller varmt? Gillar keso, för det mättar men känns liksom lätt i magen, funkar bra att träna på det!

  @Annika: kul, jag kan behöva alla tips jag kan få! :) Skall du köra 2010 också?

  SvaraRadera
 7. @Rebecca: ja du, jag började med kosten efter att ha varit sjukskriven efter en operation av en fraktur. Då hade jag varit nästan helt stillasittande i 4 veckor (och ätit lite extra taskigt). De första månaderna handlade det bara om kost, och mycket hände framförallt med mitt midjemått redan de första veckorna.

  Under resans gång har jag hamnat på lite platåer vad gäller vikten, men fortsatt med kosten. Jag började våga träna på gymmet igen (pga skadan) först i slutet på april och efter det har jag kommit igång mer och mer. Jag har inte gått ned den senaste månaden, då jag ändå varit mer aktiv, men samtidigt så får man ju muskler som väger mer så fett kanske har försvunnit under denna tid ändå. Nu under semestern (2v) så har jag tränat i princip varje dag, och plötsligt har vikten rasslat till och jag har gått ned 1,5 bara på dessa 2 v.

  Jag tror att kosten är en central bit i viktningskning, iaf var det så för mig, men träningen får igång en på ett vis som gör att man blir mer energisk i vardagen, och det skyndar definitivt på det hela.

  SvaraRadera
 8. Jag äter det varmt- häller lagom mängd varmt vatten över som jag rör om. Mycket gott med bärm mjölk till samt ett kokt ägg. Håller mig mätt och glad!

  SvaraRadera
 9. Tack för tipset, jag ska prova keso, grädde och nötter men vågar mig inte på bananen.

  SvaraRadera
 10. låter ju galet gott, ska prova nån egen variant av det imorgon med blåbär! är ju galen i keso, det är bland det bästa som finns :)

  SvaraRadera
 11. Hej Mikaela. Som den Jämtska jag är, har jag testat en mycket god variant med Keso och Gammaldags Messmör. Blanda 2 msk Keso, 2 msk grädde och 1 msk Messmör. Rårörda lingon till. Det brukar jag ta till mellanmål ibland. Så gott =)

  SvaraRadera
 12. @Birgitta: messmör säger du, låter vågat. Tycker om det i hårdostsform iaf, så kanske att det skulle funka?
  @Regina: jag gjorde detsamma i morse, lite nyplockade bär kan göra underverk för hela dan. :)

  SvaraRadera
 13. Hej igen. Gammaldags messmör är inte så sött som det vanliga Fjällbrynt. Köper annars ganska ofta riktig Getmese, den smaken är outstanding. Testa det nån gång, så får Du en riktig smakupplevelse ;)

  SvaraRadera
 14. Låter som ett supersmart tips. Måste vara nyttigare än risifrutti. Ska definitivt testa som eftermiddagsfika istället för alla andra onyttigheter jag är beroende av. :D Tack för receptet! /Jeanette

  SvaraRadera
 15. @jeanette: ja, för mig som inte äter så mycket kolhydrater så gör fett mer nytta än skada i kroppen, riset har en sämre inverkan på humör, blodsocker, ämnesomsättning och mättnad. jag är helt förälskad i denna lilla skapelse, underbart som lite lyxig helgfrukost sådär! :)

  SvaraRadera